Με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τις τράπεζες να μην αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων οι μικροαποταμιευτές θα έχουν το 2024 οκτώ δυνατότητες να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, με την τοποθέτηση τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, πετυχαίνοντας υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα τρέχοντα επιτόκια καταθέσεων.
Το μέτρο των «λαϊκών εντόκων» που μετά από δύο χρόνια διακοπής εφαρμόστηκε ξανά στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού δίνει την ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το Δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας υψηλές, πραγματικές αποδόσεις με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο.
Για πολλά νοικοκυριά η έκδοση ενός «λαϊκού» εντόκου γραμματίου φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος για να μη χάσουν και άλλη αξία τα χρήματά τους και να τα «προστατεύσουν» από τον πληθωρισμό, από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν προσφέρουν κάποιο ελκυστικό κίνητρο.
Την φετινή χρονιά έχουν προγραμματιστεί οκτώ εκδόσεις εντόκων στις οποίες θα έχουν πρόσβαση φυσικά πρόσωπα, με την «πρεμιέρα» να πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Οι υπόλοιπες εκδόσεις θα διενεργηθούν στις:
- 21 Φεβρουαρίου,
- 6 Μαρτίου,
- 23 Μαρτίου,
- 24 Απριλίου,
- 29 Μαιου,
- 5 Ιουνίου και
- 26 Ιουνιου.
►Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης - Ρεύμα: «Ζεσταίνεται» το ενδεχόμενο παράτασης - Αναλυτικά κριτήρια και δικαιούχοι
350 εκατομμύρια το 2023
Στις δημοπρασίες που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8% και 3,9% ενώ οι εκδόσεις των «λαικών εντόκων» συγκέντρωσαν περίπου 350 εκατ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι όποιος αποφασίσει να τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα πάρει απόδοση 3,9% και το σύνολο του κεφαλαίου του, δηλαδή ευνοούνται οι μικρές αποταμιεύσεις ενώ οι αποταμιευτές θα έχουν στη διάθεση τους τα χρήματά τους όποτε τα χρειαστούν.
►Διαβάστε επίσης: Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Παράταση στις αιτήσεις έως 5 Φεβρουαρίου
H διαδικασία
Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν, μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου είτε πάνω από 15.000 ευρώ που είναι το όριο για την συμμετοχή στην πρωτογενή, είτε χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες αγοράζοντας τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών.
Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναν νέο τίτλο με ίδια ή μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια αποκομίζοντας στη λήξη του απόδοση ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης, εξασφαλίζοντας μια ετησιοποιημένη απόδοση έως 3,9% στα χρήματά τους.
Την ίδια ώρα τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα και τον τρέχοντα χρόνο, λόγω της διατήρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημερινά επίπεδα και του υψηλού ακόμη ποσοστού χρέους.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη επένδυση συνδυάζεται και με κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων.
Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!