Ανώτατη πηγή συστημικής τράπεζας αναφέρει στην «Η» ότι το 25-30% των εργαζομένων θα εργάζεται εξ αποστάσεως, το οποίο αντιστοιχεί σε δύο ημέρες τηλεργασία την εβδομάδα. Το νέο σύστημα εφαρμόζεται κυρίως στις διοικητικές υπηρεσίες των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού στα καταστήματα απαιτείται φυσική παρουσία. Σήμερα, οι τράπεζες λειτουργούν με ποσοστό τηλεργασίας 60% συνολικά, το οποίο αυξάνεται στο 70% όταν πρόκειται για τις κεντρικές υπηρεσίες και μειώνεται στα καταστήματα όπου απαιτείται αυξημένη φυσική παρουσία.
«Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των εργαζομένων στις ραγδαίες αλλαγές που επέφερε η πανδημία», επισήμανε σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο συνέδριο FinForum ο Γιώργος Καραμουσαλής, Deputy CFO, Head of Transformation & Business Strategy της Τράπεζας Πειραιώς. Επισήμανε δε ότι δεν πρέπει οι αλλαγές αυτές να θεωρούνται έκτακτη συνθήκη, καθώς η αβεβαιότητα είναι η νέα τάση.
Την εδραίωση της ευέλικτης εργασίας «βλέπει» ως νέα τάση και ο Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, Ερνέστος Παναγιώτου, ο οποίος εξήρε τη γρήγορη προσαρμοστικότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων στις συνθήκες της πανδημίας σε τοποθέτησή του στο ίδιο πάνελ. «Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει», επιβεβαίωσε με τη σειρά της και η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, Γενική Διευθύντρια – Chief Transformation Officer της Alpha Bank.
Ψηφιακή στροφή σε προϊόντα και διαδικασίες
Στη χώρα μας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθυστέρησε λόγω της δεκαετούς κρίσης που επέφερε σοβαρότατο πλήγμα στις τράπεζες. Πλέον, όμως, είναι επιβεβλημένο τα κόστη να συμπιεστούν και η πανδημία έχει συμβάλλει εντυπωσιακά στην αλλαγή της συναλλακτικής κουλτούρας υπέρ των ψηφιακών καναλιών εξυπηρέτησης.
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίου, μία από τις βασικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στον κλάδο λόγω της πανδημία είναι η γρήγορη προσαρμοστικότητα των τραπεζών στην προσαρμογή των προϊόντων και των διαδικασιών στις νέες συνθήκες. «Διαμορφώνεται μια νέα κουλτούρα», ανέφερε, εξηγώντας ότι και από την πλευρά των πελατών βλέπουμε μια εντυπωσιακή στροφή σε digital προϊόντα και διαδικασίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παναγιώτου, το ποσοστό διείσδυσης της τραπεζικής μέσω κινητού (mobile banking) έχει υπερβεί πλέον την τραπεζική μέσω διαδικτύου (internet banking), με ποσοστό 33% έναντι 27% στους πελάτες της Εθνικής Τράπεζας. Μόνο το 5% των συναλλαγών εκτελούνται πλέον στα καταστήματα, ενώ 45% των συναλλαγών πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου ΑΤΜs εν μέσω πανδημίας.
Αυτές οι συναλλακτικές συμπεριφορές αναμένεται να παγιωθούν και μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης, αφού συνάδουν με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μετασχηματισμού των τραπεζών. Λιγότεροι πελάτες στον γκισέ οδηγούν σε λιγότερα καταστήματα και μικρότερο λειτουργικό κόστος –μια κατεύθυνση που θεωρείται αναγκαιότητα για τον τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται αντιμέτωπος με συρρίκνωση της κερδοφορίας από οργανικές πηγές.
Την εκτίμηση ότι η κατεύθυνση που ακολουθούν οι εγχώριες τράπεζες είναι η σωστή διατύπωσε στο ίδιο πάνελ ο Γιώργος Τρυφινόπουλος, επικεφαλής Στρατηγικής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η πελατοκεντρική προσέγγιση, στροφή σε κερδοφόρες δραστηριότητες και η ψηφιοποίηση είναι οι κατευθύνσεις που επιβάλλουν οι τρέχουσες διεθνείς και εγχώριες συνθήκες», ανέφερε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!