Δύο κύρια, θετικά χαρακτηριστικά είχε η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο, στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρώτον, δύο από τις τέσσερις τράπεζες, η Εurobank και Αlpha Bank είναι πλέον πλήρως ιδιωτικές και βρίσκονται σε προνομιακή θέση ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι επενδυτές για τη στρατηγική συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit.
Σε ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα το ποσοστό του ΤΧΣ μειώθηκε στο 18,4% μετά την πώληση του 22% και την είσοδο σημαντικών long term επενδυτών δημιουργώντας θετικό κλίμα ενόψει της αποεπένδυση του Ταμείο από την Πειραιώς μετά τον Φεβρουάριο -με τη διάθεση μέρους ή του συνόλου του 27% που κατέχει το ΤΧΣ - αλλά και του υπόλοιπου ποσοστού της Εθνικής το φθινόπωρο του 2024, κατά πάσα πιθανότητα.
Δεύτερον, για πρώτη φορά μετά από μια και πλέον δεκαετία, η προοπτική διανομής μερίσματος το 2024 από τις τέσσερις τράπεζες, είναι πιο ισχυρή από ποτέ καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αφήνει πίσω του την βαριά κληρονομιά της κρίσης, ενισχύει τα κεφαλαία του και έχει ήδη πετύχει τους ενδιάμεσους στόχους ΜREL, με επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, όπως η χθεσινή της τράπεζας Πειραιώς με senior preferred ομόλογο που άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,875% και τις προσφορές να φτάνουν το 1,7 δισ. ευρώ.
►Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Σε δύο συνεδριάσεις στην Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για servicers και εξωδικαστικό
Τι ανέφεραν οι Δ.Σ
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου ανέφεραν ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα θα δοθεί σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ευρωπαίου επόπτη. Το «πράσινο φως» του επόπτη, του SSM, επιζητούν οι τράπεζες ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα θεραπευμένα (cured) μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Σε ότι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ο «Ηρακλής 3» για τον οποίο η Ε.Ε έδωσε και επισήμως χθες την έγκριση εντός των επόμενων 24ωρων ψηφίζεται το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη σχετική διάταξη.
Tο έτερο θέμα, που δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες είναι αυτό της πιστωτικής επέκτασης καθώς ο συνδυασμός υψηλών επιτοκίων, πληθωριστικών πιέσεων και αβεβαιότητας έχει μειώσει τη ζήτηση για νέα δάνεια. Κινητικότητα υπάρχει στα επιχειρηματικά δάνεια , όχι όμως και στα στεγαστικά. Οι εξελίξεις γύρω από τα επιτόκια και κυρίως σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση τους ήταν από θέματα που ζητήθηκαν με τις τράπεζες να σημειώνουν ότι προσφέρουν προϊόντα σταθερού επιτοκίου.
►Διαβάστε επίσης: Πειραιώς: Στα 1,7 δισ ευρώ οι προσφορές για το senior preferred
Η τοποθέτηση του ΔΣ της Πειραιώς Χ.Μεγάλου
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και οι ευρωπαϊκοί πόροι που ως το 2027 θα ξεπεράσουν τα 60 δισεκ. ευρώ θα συμβάλουν στην ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης του 2024 και υπογράμμισε ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ ενεργές στη χρηματοδότηση μέσω RRF .
Ανέφερε εξάλλου, ότι φέτος η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, κυρίως λόγω των αυξημένων αποπληρωμών που προκάλεσαν τα υψηλά επιτόκια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών του 2023, οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες διέθεσαν περίπου €25 δισ. για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα €24 δισ., αφήνοντας στην αγορά μόνο μια μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση.
Οι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της καθαρής πιστωτικής επέκτασης τον επόμενο χρόνο, όπως είπε ο Χρήστος Μεγάλου είναι:
- Η ταχύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο ρυθμό της Ε.Ε. το 2023, και εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά περίπου 3% το 2024 και τις επόμενες χρονιές λόγω των ισχυρής ροής ξένων επενδύσεων, της εσωτερικής ζήτησης και των εσόδων από τον τουρισμό.
- Οι χαμηλότερες αποπληρωμές από τους εταιρικούς πελάτες, καθώς αναμένεται μείωση των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα και παράλληλα, αύξηση των εταιρικών κερδών.
- Οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), για τις οποίες η ζήτηση παραμένει υψηλή ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός υπογεγραμμένων συμβάσεων σε αναμονή για εκταμίευση. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το RRF αναμένεται να ενισχύσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, ενώ οι επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά 20%. Λόγω των μεταρρυθμίσεων και της υψηλότερης παραγωγικότητας, το ΑΕΠ και η απασχόληση παρουσιάζουν μόνιμα οφέλη μακροπρόθεσμα, τόνισε, ο CEO της Πειραιώς. Η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων RRF στη ζώνη του ευρώ μέχρι στιγμής, έχοντας λάβει 12,8 δισ. ευρώ, 60% σε επιχορηγήσεις και 40% σε δάνεια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 7% του ελληνικού ΑΕΠ, έναντι 4% και 3% των αντίστοιχων ποσών που εκταμιεύονται στην Ιταλία και την Ισπανία.
- Η επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης. Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου «οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουν την πορεία της χώρας στην ενεργειακή μετάβαση σε μια ισχυρή επιχειρηματική ευκαιρία» και πρόσθεσε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο ηγέτης στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών στην προσπάθεια τους για επίτευξη των στόχων τους για ενεργειακή απόδοση». Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα δάνεια για ανακαινίσεις ακινήτων για να βελτιωθεί η ενεργειακή τους κλάση.
- Η ισχυρή δυναμική στην αγορά ακινήτων καθώς διατηρείται η ανοδική πορεία των τιμών κατά 14% στο εννεάμηνο φέτος, ύστερα από ετήσια αύξηση 12% στο 2022.
- Τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα επιδότησης κατοικίας για νέους «Το Σπίτι μου», τα οποία συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια.