Στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται σήμερα το απόγευμα (4μ.μ.), το σχέδιο νόμου της υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: διαφάνεια, ανταγωνισμός , προστασία ευάλωτων – ενσωμάτωση οδηγίας ΕΕ 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος Ηρακλής».
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής με αντικείμενο την επί της αρχής συζήτησης του νομοσχεδίου όπου αναμένεται να αποφασιστεί και ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν και ποιοι εκπρόσωποι φορέων θα κληθούν από την Επιτροπή για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των βουλευτών. Έτσι, εκτός απροόπτου, στις επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης (servicers), με τους τελευταίους να είδαν να… απορρίπτονται οι προτάσεις που είχαν καταθέσει κυρίως σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η γραμμή του ΥΠΕΘΟ
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να υπερθεματίσει την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των servicers κυρίως σε ότι αφορά στην αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών και τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων τους (ως και 500.000 ευρώ – ανάκληση άδειας λειτουργίας), τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό και τα μεγαλύτερα «κουρέματα» των ενυπόθηκων οφειλών αλλά και αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τους πιστωτές των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού που αφορούν τους ευάλωτους.
Η κριτική της αντιπολίτευσης
Ωστόσο με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν ισχυρές, η αντιπολίτευση - παρά τους ισχυρούς τριγμούς και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ - αναμένεται να «σηκώσει» το θέμα των χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων, που αφορούν στην ευαλωτότητα και την απουσία πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και στεγαστικής πολιτικής γενικότερα, την ώρα του το κόστος στέγασης είναι δυσβάσταχτο για χιλιάδες νοικοκυριά, κυρίως εκείνα που είναι υπερχρεωμένα.
Έτσι, η βασική και κατ’ αρχήν κριτική που αναμένεται να ασκηθεί στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, είναι ότι σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, πληθωρισμού και αβεβαιότητας, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζει τον πυρήνα του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από αυτό του ιδιωτικού χρέους. Οι πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει τις προτάσεις που έχει καταθέσεις και αφορούν ζητήματα ιδιωτικού χρέους (πχ. δανειολήπτες ελβετικού φράγκου) καλώντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τις εξετάσει εκ νέου.
Αύξηση πλειστηριασμών
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2022 υπήρξε εκρηκτική αύξηση των πλειστηριασμών καθώς έφτασαν τους 5.760 (για όλες τις κατηγορίες ακινήτων και κινητών), όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα για τις εργασίες των συμβολαιογράφων, που αριθμούν του 2.718 για το 2022 με τους 2.607 να συμμετέχουν στην έρευνα.
Ειδικότερα σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρόκειται για ρεκόρ 10ετίας καθώς το 2013 πραγματοποιήθηκαν 2.724 και κατά την περσινή χρονιά 5.760 καταγράφοντας αύξηση 111,5% ενώ σε σχέση με το 2021 (2.393 πλειστηριασμοί) καταγράφεται αύξηση 140,7%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!