Με τον …αέρα της επενδυτικής βαθμίδας, τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και την πολύ επιτυχημένη πρώτη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ, διεξάγεται στο Λονδίνο αύριο και μεθαύριο (27-28 Νοεμβρίου) το επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων.
Με την Eurobank και την Alpha Bank να είναι και πάλι πλήρως ιδιωτικές τράπεζες, τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Εθνική να έχει μειωθεί στο 18,39% από 40%, δίνοντας τη θέση του σε σημαντικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές, την επόμενη φάση αποεπένδυσης του ΤΧΣ να ετοιμάζεται και με τη διάθεση μέρους ή όλου του ποσοστού (27%) που κατέχει το Ταμείο στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023 (τέλος Φεβρουαρίου), ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Οι τέσσερις διευθύνοντες των συστημικών τραπεζών Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Εurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) θα βρεθούν σε κοινό πάνελ την Τρίτη το πρωί και θα συζητήσουν για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.
Στο roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο το παρών θα δώσουν και ηγετικά στελέχη μεγάλων εισηγμένων, όπως ο Ευάγγελος Μυτιλιναίος, o Αλέξανδρος Εξάρχου, ο Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο Πέτρος Τζανετάκης της Motor Oil αλλά και. ανώτατα στελέχη από διάφορες εισηγμένες όπως ΑΔΜΗΕ, Aegean, Lamda, Ελλάκτωρ, Fourlis, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.
Διαβάστε επίσης: JP Morgan: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες από τους Αμερικανούς επενδυτές
S&P: Θετικό το outlook για τις τράπεζες
Το 2024 αναμένεται να αποτελέσει έτος - ορόσημο καθώς οι πιθανότητες διανομής μερίσματος (κέρδη του 2023) για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, είναι πολύ ισχυρές, εφόσον βέβαια δώσει το «πράσινο φως» ο SSM, σηματοδοτώντας ένα ακόμα βήμα επιστροφής στην κανονικότητα και ένα ακόμα σαφές μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Στην τελευταία έκθεση της η S&P Global Ratings σημειώνει ότι παραμένει θετικό το outlook για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αναμένουν τις τελικές εγκρίσεις των εποπτικών αρχών για τη διανομή μερισμάτων από το 2024, για πρώτη φορά από το 2009. Αναφέρει εξάλλου ότι η διάθεση συμμετοχών σε ελληνικές τράπεζες από το ΤΧΣ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στην ιδιοκτησία των τραπεζών.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δείξει ανθεκτικότητα σε κραδασμούς, έχουν μειώσει δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια (η S&P εκτιμά ότι ο δείκτης NPE σε όλο το σύστημα θα είναι 4%-6% το 2024 και κάτω από το 5% στο τέλος του 2025), έχουν πετύχει στους ενδιάμεσους στόχους MREL και επισπεύδουν τις εκδόσεις τους – όπως η Eurobank πριν από μερικές ημέρες που άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875% - ώστε να πετύχουν το τελικό στόχο της 1η Ιανουαρίου 2026 και έχοντας πάρει χρονική παράταση έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Βγαίνουν στις αγορές για 2,5 δισ. το 2024 - Πέτυχε η Eurobank - Ακολουθούν Εθνική και Alpha bank
Αγκάθι η ποιότητα των κεφαλαίων
Από την άλλη πλευρά η ποιότητα των κεφαλαίων που αυξάνονται παραμένει «αγκάθι» λόγω του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου. Το 47% του CET1 της Eurobank αποτελεί αναβαλλόμενο φόρο ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το 58% της Alpha Bank, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, αποτελεί αναβαλλόμενο φόρο. Για την Πειραιώς το αντίστοιχο ποσοστό είναι 81% ή 3,3 δις ευρώ και για την Εθνική είναι 58% ή 3,8 δισ. ευρώ.
Ενα ακόμα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του road show είναι τα έσοδα από τόκους σε συνδυασμό με την πιστωτική επέκταση και τα «κόκκινα» δάνεια. Παρά την υποτονική ζήτηση σε όλο το ευρωσύστημα λόγω των υψηλών επιτοκίων, του υψηλού πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, η υψηλή ζήτηση σε διάφορους κλάδους (πχ τουρισμός) ενισχύει την προοπτική για αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα όπως εκτιμά η S&P σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη απορρόφηση των κονδυλίων στήριξης της Ε.Ε θα ενισχύσει τη ζήτηση για νέα εταιρικά δάνεια.
Τέλος, ένα επίσης κομβικής σημασίας θέμα για τους επενδυτές είναι αυτό της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Ο RoaTBV, ο ειδικός δείκτης που μετράει αυτήν την απόδοση, διαμορφώνεται σε 21,3% για την Εθνική , σε 17,8% για την Εurobank, λίγο χαμηλότερα στο 17,6% για την Πειραιώς και σε 13,3% για την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι μέσος όρος της Ευρώπης είναι 15%.
Διαβάστε επίσης: Bloomberg για αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες: Ενδειξη επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!