Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια: 2 στις 10 ΜμΕ θεωρούν βέβαιη την απόρριψη – Ποια εμπόδια πρέπει να αρθούν

Το 20% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια, καθώς προεξοφλούν την απόρριψη από την τράπεζα. Αυτό, σύμφωνα με τον Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, αναπληρωτή CEO της Alpha Bank, οφείλεται στην περιορισμένη χρηματοοικονομική γνώση και εξοικείωση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που οδηγεί σε χαμηλή αυτοπεποίθηση – λογική των discouraged borrowers.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, η ίδια η δομή της ελληνικής οικονομίας, το κανονιστικό πλαίσιο και τα κριτήρια πιστοδότησης των τραπεζών ορίζουν την περίμετρο, καθώς περίπου το 1/3 των ΜμΕ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ το 64% των νομικών προσώπων δηλώνει ζημίες ή μηδενικά κέρδη, που τις καθιστούν μη επιλέξιμες. Πρόσθεσε ότι η κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης συνεχίζει να επηρεάζει, με τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να καταγράφονται στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι τρεις κατηγορίες ΜμΕ

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Retail και Digital Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, ανέφερε ότι με καινοτόμες επιλογές που προσφέρει η τράπεζα, διευρύνεται η βάση των επιχειρήσεων που καθίστανται «bankable» και αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τρεις κατηγορίες ΜμΕ ανάλογα με τις ανάγκες για δανεισμό:

  1. Εκείνες που έχουν ρευστότητα και δεν επιζητούν δανεισμό.
  2. Εκείνες που έχουν ανάγκη από δανεισμό και μπορούν να δανειστούν από το τραπεζικό σύστημα.
  3. Εκείνες που έχουν ανάγκη από δανεισμό αλλά δυσκολεύονται να τον εξασφαλίσουν.

Και οι κύριοι λόγοι που δυσκολεύουν τη χρηματοδότηση είναι:

  1. Υψηλό κόστος δανεισμού (επιτόκια) σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.
  2. Αυξημένα ποσοστά NPLs λόγω της πολυετούς κρίσης.
  3. Μικρό μέγεθος.
  4. Τεχνογνωσία (δυσκολία σε αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων).

«Μην ξεχνάμε ότι και η ψηφιακή διείσδυση είναι ακόμα μικρή, καθώς μόνο το 39% των ΜμΕ έχει βασικό επίπεδο ψηφιοποίησης, έναντι 55% στην ΕΕ, γεγονός που οδηγεί σε περιορισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων», είπε ο Λ. Παπαγαρυφάλλου, με τον Ι. Γιαννακλή να σημειώνει ότι υπάρχουν προγράμματα που δεν χρειάζεται εγγυοδοσία. «Συνήθως λείπει η γνώση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η προοπτική των τραπεζών

«Στην Πειραιώς, η χρηματοοικονομική ένταξη είναι μια συνεχής διαδικασία μετασχηματισμού, ώστε καμία ομάδα να μη μένει πίσω. Για εμάς, η χρηματοοικονομική συμπερίληψη δεν είναι απλώς μια τεχνική ή τραπεζική πρόκληση. Είναι κοινωνικό ζήτημα ισότητας και αξιοπρέπειας», υπογράμμισε ο Βασίλης Κουτεντάκης, Executive General Manager, μέλος ΔΣ, Chief Retail Banking της Πειραιώς. Αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα στα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα που απευθύνονται σε γυναίκες επιχειρηματίες και αγρότισσες και αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την επίτευξη της χρηματοοικονομικής συμπερίληψης και της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

«Σε πολλές περιπτώσεις, γυναίκες – και ιδιαίτερα γυναίκες σε αγροτικές περιοχές – αντιμετωπίζουν δομικές δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση, είτε λόγω ελλιπούς εγγυοδοσίας είτε λόγω προκαταλήψεων και κοινωνικών στερεοτύπων. Τα χρηματοδοτικά προϊόντα που σχεδιάζονται με κατανόηση αυτών των εμποδίων και ενσωματώνουν εκπαίδευση, καθοδήγηση και υποστήριξη, μπορούν να ενισχύσουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και να προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες», είπε χαρακτηριστικά ο Chief Retail Banking της Πειραιώς.

«Η χρηματοοικονομική συμπερίληψη μας αφορά όλους», ανέφερε η Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Η ίδια συμπλήρωσε: «Είναι στο DNA των τραπεζών, αποτελεί ευθύνη και κινητήρια δύναμη για τον κλάδο. Για την Εθνική είναι μέρος του σκοπού μας. Εδράζεται στους ισχυρούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες».

Εκτός τραπεζικού συστήματος 70 δισ. οικονομικής δραστηριότητας

Η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, υπογράμμισε ότι όταν 70 δις ευρώ οικονομικής δραστηριότητας είναι εκτός τραπεζικού συστήματος σε μια χώρα με ΑΕΠ 150 δις ευρώ, «θα πρέπει να επαναφέρουμε τις επιχειρήσεις αυτές, κυρίως τις μικρομεσαίες, που δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Και σε αυτό βλέπω τεράστιες ευκαιρίες – ειδικά για την Attica Bank, που ήδη έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%. Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε κομβικό ρόλο σε αυτή τη συγκυρία», τόνισε.

Εξέφρασε την πεποίθησή της ότι υπάρχει χώρος όχι μόνο για 5η τράπεζα, αλλά και για περισσότερες μικρές, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. «Σήμερα, η ανάγκη και ο χώρος για περισσότερους “παίκτες” είναι υπαρκτός», και έφερε παράδειγμα την Ιταλία, που έχει 250 τράπεζες που ελέγχουν το 80% της αγοράς και 39 συνεταιριστικές, ενώ στη Γερμανία λειτουργούν περίπου 4.700 τράπεζες, και θύμισε ότι στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’80 και μέχρι την κρίση, λειτουργούσαν περί τις 80 τράπεζες.

Η CEO της Attica Bank στάθηκε και στο θέμα της εξυπηρέτησης: «Εμείς υποστηρίζουμε ότι, ανεξαρτήτως μεγέθους, κάθε επιχείρηση αξίζει σωστή, γρήγορη και ξεκάθαρη τραπεζική εξυπηρέτηση. Όχι να περιμένει 4 μήνες για μια απάντηση. Όχι να χρειάζεται ραντεβού. Σε εμάς, σε 5 εργάσιμες ημέρες ο πελάτης ξέρει αν βλέπουμε το αίτημά του θετικά ή όχι, και εάν προχωρήσει το δάνειό του, σε 6 εβδομάδες έχει προχωρήσει και η εκταμίευση.

Γιατί για εμάς η τραπεζική εξυπηρέτηση πρέπει να είναι εμπειρία. Και κυρίως, να μην κοστίζει παραγωγικό χρόνο. Αυτό είναι το πραγματικό μας στοίχημα για την επόμενη μέρα».

Οι ιδιώτες και στεγαστική πίστη

Στους ιδιώτες, ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Deputy CEO της Alpha Bank, είπε ότι βασικός παράγοντας για την έλλειψη πρόσβασης σε δανεισμό είναι η οικονομική αβεβαιότητα, καθώς οι διαδοχικές κρίσεις, ο πληθωρισμός και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα οδηγούν στην αποφυγή οικονομικών ανοιγμάτων. «Στη στεγαστική πίστη, οι εκταμιεύσεις αναμένονται στα 2 δισ. ευρώ φέτος, συγκριτικά με πάνω από 16 δισ. το 2008. Η προσφορά κατοικιών έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της μειωμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης, της αύξησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ αποθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι οι τιμές κατοικιών πλέον προσεγγίζουν τα προκρίσης επίπεδα», είπε ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

Σε ό,τι αφορά το «Σπίτι μου 2», ανέφερε ότι η εγκρισιμότητα είναι άνω του 80%, ενώ η Ελένη Βρεττού υπογράμμισε ότι η Attica ήταν η μόνη τράπεζα που προσέγγισε διαφορετικά το πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο επιτόκιο, αλλά και στο ουσιαστικό πρόβλημα: την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ