Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες - Κακοκαιρία Daniel: Ερχονται χαμηλότοκα δάνεια για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Στα 3,5-5 δισ. ευρώ εκτιμάται το ύψος των ανοιγμάτων που έχουν τράπεζες και servicers στις πληγείσες περιοχές χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η εικόνα σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Ο υπολογισμός των ανοιγμάτων – δανείων και κυρίως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (κίνδυνος να κοκκινίσουν τα ενήμερα, να χαλάσουν ρυθμίσεις δανείων κ.λπ.) δεν μπορεί να είναι ακριβής στην παρούσα φάση, καθώς πολλά εξαρτώνται και από το πλέγμα μέτρων στήριξης των πληγέντων από την πολιτεία και την ταχύτητα με την οποία η περιοχή, που βρίσκεται ακόμα σε έκτακτης ανάγκης, θα επιστρέψει σε ρυθμούς έστω και σχετικής κανονικότητα σε επίπεδο καθημερινότητας και οικονομικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Στον «πάγο» μέχρι 31/12 βάζουν οι τράπεζες όλα τα δάνεια - Δωρεά 50 εκατ. για τις πλημμύρες

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα είναι η αποτροπή έκρηξης υγειονομικής βόμβας και η εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων που είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη να χάνονται στη λάσπη τα σπίτια τους, τα χωράφια τους και οι επιχειρήσεις τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζών τοποθετούν στα 1,5-2 δισ. ευρώ το ύψος των ανοιγμάτων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής εικόνα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των ανοιγμάτων – δανείων ώστε να υπολογιστεί ο κίνδυνος «κοκκινίσματος» τους, κίνδυνος ο οποίος εξαρτάται εν πολλοίς και από το πλέγμα των κρατικών μέτρων στήριξης προς τους πληγέντες.

Οριζόντιο «πάγωμα» των δόσεων

Ετσι, σ’ αυτή τη φάση αποφασίστηκε το οριζόντιο «πάγωμα» των δόσεων των ενήμερων δανείων, δηλαδή όσων εξυπηρετούνται κανονικά ή είναι σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, μέχρι τις 31.12.2023  και εφόσον βέβαια οι δικαιούχοι υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στις τράπεζές τους. Και αυτό γιατί η υπαγωγή ενός δανείου σε καθεστώς αναστολής πληρωμής είναι στη διακριτική ευχέρεια του δανειολήπτη ο οποίος μπορεί παρά το πλήγμα που έχει υποστεί να συνεχίσει να το αποπληρώνει κανονικά, μέσω των καταθέσεών του, για παράδειγμα.  

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας στον εξαγωγικό προσανατολισμό και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας, οι τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία και να εξακολουθήσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία και την απασχόληση.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη Open: Εισπρακτικές παίρνουν τηλέφωνο πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία

Ετσι, οι εξειδικευμένες λύσεις διευκόλυνσης αναμένεται να κινηθούν και στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης (π.χ. χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη άμεσων αναγκών για κεφαλαίο κίνησης).  Αναμένεται ότι κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα προχωρήσει στην εξειδίκευση του πλαισίου στήριξης προς τους πληγέντες.

 Σε ό,τι αφορά τους servicers, βάσει των κατ’ αρχήν εκτιμήσεων τους τα δάνεια στις πληγείσες περιοχές είναι μεταξύ 2,5-3 δισ. ευρώ και στους οφειλέτες που έχουν θα υπάρχει προσωποποιημένη λύση μετά την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών. Για τον λόγο αυτό οι servicers αποφάσισαν να δώσουν εύλογο χρόνο στους οφειλέτες ώστε να συγκεντρώσουν τα σχετικά δικαιολογητικά (τουλάχιστον 2 μήνες αναστολή κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης, αναστολή για τουλάχιστον 1 μήνα τηλεφωνικών επικοινωνιών) για την ένταξή τους στο πλαίσιο κρατικής αρωγής της πολιτείας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ