Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Ειδικά προγράμματα από τις τράπεζες για τα δάνεια των πλημμυροπαθών

Αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις) για 6 μήνες στις πληγείσες περιοχές αποφάσισε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μέτρων άμεσης στήριξης χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στη Θεσσαλία. Η αποτύπωση και φυσικά η αποτίμηση των ζημιών είναι πρόωρη να γίνει και σε ότι αφορά τις τράπεζες ωστόσο είναι σίγουρο ότι κάποια δάνεια θα «κοκκινίσουν». 

►Διαβάστε επίσης: «Οδηγός» για τις τράπεζες τα κλιματικά stress tests - Ποια δάνεια επηρεάζονται

Ειδικά προγράμματα για τους πλημμυροπαθείς

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, πέραν άμεσων ζημιών, σε δεύτερο χρόνο αλλά ταχύτατα θα πρέπει να γίνει και η αποτίμηση των έμμεσων επιπτώσεων καθώς ο θεσσαλικός κάμπος είναι και πηγή πρώτων υλών γεγονός που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δεχθεί άμεσο πλήγμα.

Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους πελάτες – μεγάλες επιχειρήσεις, η συμβολή των οποίων στην οικονομία, όχι μονό την τοπική, είναι σημαντική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες θα υλοποιήσουν ειδικά προγράμματα για τους πλημμυροπαθείς, όπως έκαναν και με τους πυρόπληκτους, βάσει και των αναγκών, για τις οποίες δεν υπάρχει ακόμα λεπτομερής εικόνα ώστε να αποτρέψουν τη δημιουργία «κόκκινων» δανείων και να στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια επιστροφής των Θεσσαλών στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

Πολλά εξάλλου θα εξαρτηθούν και από τα μέτρα – πέραν αυτών της άμεσης αρωγής που ανακοινώθηκαν – που θα λάβει η κυβέρνηση και βάσει των πόρων που θα  μπορέσει να εξασφαλίσει και από την Ε.Ε. 

Σε κάθε περίπτωση τα τραπεζικά επιτελεία δουλεύουν πυρετωδώς ώστε να υπολογίσουν τα ανοίγματα τους στις πληγείσες περιοχές και να μετρήσουν τις μελλοντικές επιπτώσεις.

►Διαβάστε επίσης: Εξωδικαστικός: Ανέβασε ταχύτητα τον Αύγουστο - Το ύψος των ρυθμίσεων και το «κούρεμα» οφειλών

Κίνδυνος αποεπενδυσης

Στη μελέτη του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο με θέμα «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή: Προκλήσεις και προοπτικές της για την ελληνική οικονομία» υπογραμμίζεται ότι η αύξηση της συχνότητας αλλά και της έντασης ακραίων καιρικών φαινόμενων – φέτος βιώσαμε πρωτοφανές κύμα καύσωνα και τώρα πλημμύρες – οδηγεί σε ζημιές των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων, επηρεάζει το κόστος ασφάλισης και φυσικά την ομαλή λειτουργία.

«Τέτοιες περιπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και καθώς αυτές έχουν κυρίως τοπικό χαρακτήρα μπορεί να ενισχύσουν το κενό ανταγωνιστικότητας μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές χαμηλότερης τρωτότητας από την κλιματική αλλαγή» όπως τονίζεται.

Στελέχη της αγοράς εξάλλου σημειώνουν τον κίνδυνο αποεπένδυσης στην περιοχή της Θεσσαλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Κίνδυνος που θα αποτραπεί μόνο αν υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων.

Πηγή: Eurokinissi

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και η κάθε τράπεζα χωριστά θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα λάβει ώστε να στηρίξουν τους πελάτες τους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα των τελευταίων δύο μηνών.

«Πολίτες και επιχειρήσεις, που επιθυμούν να υποβάλουν επείγοντα αιτήματα ιδίως σε σχέση με την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τις τράπεζες συνεργασίας τους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ενωση.  

Για πόσο θα παγώσουν τα δάνεια;

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανοίξει άμεσα ειδική γραμμή επικοινωνίας για τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις σε πρώτη φάση ώστε να υποδέχεται αιτήματα τα οποία θα αξιολογεί όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Κάτι που αναμένεται να κάνουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες εντός των επόμενων 24ώρων θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις τόσο σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης για τους πελάτες τους αλλά και σε ότι αφορά τις γενικότερες πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. 

Και παράλληλα οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και πρακτικά ζητήματα, καθημερινότητας με το δίκτυο των καταστημάτων τους να λειτουργεί σχεδόν στο σύνολο του.

Το «πάγωμα» των δανείων είναι ένα από τα μέτρα που διαχρονικά υιοθετούν οι τράπεζες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (Ιανός, πυρκαγιές) ωστόσο το βασικό ζητούμενο είναι η χρονική διάρκεια του μέτρου.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς ο γεωργικός και κτηνοτροφικός κλάδος της Θεσσαλίας θα μπορέσει να ορθοποδήσει μετά από πολλούς μήνες αν όχι χρόνια. Πιο γρήγορα, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει ο τουρισμός (το πλήγμα για το Πήλιο είναι μεγάλο) υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αποκατάσταση βασικών υποδομών θα γίνει με ταχύτατους ρυθμούς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ