Στις προοπτικές, τις ευκαιρίες, τις πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα στην Αμυντική Βιομηχανία αναφέρθηκαν η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε., Πάρις Κοκορότσικος, κατά τη διάρκεια του Workshop με τίτλο: «Προοπτικές Ανάπτυξης Προϊόντων Διττής Χρήσης (Dual Use). Συμμετοχή σε Προγράμματα Αμυντικής Βιομηχανίας», που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΒΕ.
Η κα Σαράντη τόνισε τον ρόλο των διεθνών εξελίξεων και την επίδρασή τους στη στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας:
«Σήμερα η Ευρώπη βιώνει μια περίοδο έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας... Οι σύγχρονες απαιτήσεις τοποθετούν την αμυντική βιομηχανία πολύ ψηλά στο σχεδιασμό της Ε.Ε.»
Επεσήμανε επίσης τη σημασία της παρουσίασης νέων τεχνολογιών, dual case studies και της ανάλυσης των χρηματοδοτικών εργαλείων, που όπως δήλωσε, «μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην επαύξηση των δυνατοτήτων των επιχειρήσεων – μελών του ΣΒΕ».
Στρατηγική κατεύθυνση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Ο κ. Κοκορότσικος αναφέρθηκε στις νέες ευκαιρίες που αναδύονται στον τομέα, σημειώνοντας:
«Η Ευρώπη αποφάσισε να ακολουθήσει δυο βασικές κατευθύνσεις: ενίσχυση της αμυντικής της υπόστασης και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας».
Επιπλέον, έκανε λόγο για την ανάγκη στρατηγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων του ΕΣΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Για πρώτη φορά έχουμε το άνοιγμα των διαρθρωτικών ταμείων, με το 15% του προϋπολογισμού να κατευθύνεται και στην άμυνα».
Ο Συνταγματάρχης (ΠΛΗ) Νικόλαος Χρυσόπουλος, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσίασε τις ελληνικές προτεραιότητες και το σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία, ενώ ο Δρ. Ορέστης Μαυρόπουλος, ειδικός στα προγράμματα EDF (European Defense Fund), ανέλυσε τις τεχνολογικές προτεραιότητες των επόμενων ετών και τη σημασία των διακρατικών συνεργασιών.
Ο κ. Φωκίων Τασούλας, παρουσιάζοντας dual use case studies, ανέδειξε τη δυναμική σύζευξης τεχνολογικών λύσεων στον αμυντικό και πολιτικό τομέα. Τέλος, ο Ταξίαρχος (ε.α) Πέτρος Αλεξιάδης παρουσίασε τη στρατηγική πυξίδα για την προετοιμασία της ελληνικής βιομηχανίας ενόψει μελλοντικών ευρωπαϊκών αμυντικών έργων.