Περαιτέρω βελτιώσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό δρομολογούνται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα σε μια προσπάθεια να γίνει βασικό, αν όχι κυρίαρχο εργαλείο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.
Ο Ιούλιος ήταν ένας ακόμα μήνας καλών επιδόσεων, με αύξηση νέων αιτήσεων και των οριστικών υποβολών που αντανακλούν «το ενδιαφέρον των πολιτών και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου, η οποία τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται δυναμικά δίνοντας λύση σε χιλιάδες οφειλέτες» όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.
Σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό απόρριψης
Και ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενική Γραμματείας μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 7.257 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,65 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Ωστόσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό απόρριψης από τους ίδιους τους οφειλέτες των ρυθμίσεων οι οποίες βγαίνουν αυτοματοποιημένα μέσω αλγόριθμου.
Ειδικότερα τον Ιούλιο το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 36% για τις πολυμερείς ρυθμίσεις και στο 21% για τις διμερείς έναντι 32% και 19% αντίστοιχα τον περασμένο μήνα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι για το 60,7% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες υπάρχει αιτιολογία ενώ το 21% των ρυθμίσεων απορρίφθηκαν λόγω «αδυναμίας εξυπηρέτησης». Στις διμερείς, το 76% των απορρίψεων δεν έχει αιτιολογία ενώ το 9,5% αξιολόγησε την πρόταση ως μη συμφέρουσα.
Σε ότι αφορά στους χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες και κατά κύριο λόγω servicers, που διαχειρίζονται σχεδόν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων) διατηρούν το ποσοστό εγκρισμότητας πάνω από το 75% στο 76,2% με βάση τον αριθμό των αιτήσεων και στο 75,6% βάσει οφειλών (για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ τα ποσοστά είναι υψηλότερα).
Ωστόσο και αυτοί απορρίπτουν σε ποσοστό 19,73% τις αιτούμενες ρυθμίσεις λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης από τον οφειλέτη ενώ 15,18% απορρίπτεται καθώς κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός δεν είναι δεν είναι το πιο κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω ύψους ή φύσης αυτής.
Η χαρτογράφηση
Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού τον Ιούλιο:
- Πραγματοποιήθηκαν 931 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους αρχικών οφειλών 300 εκατ. ευρω , 3.727 νέες αιτήσεις (σε διαδικασία συμπλήρωσης στοιχείων για να υποβληθούν) και 2.291 νέες οριστικές υποβολές.
- Το 58% των οφειλών αφορούν 25.700 επιτηδευματίες με συνολικές οφειλές 11,47 δις ευρώ (57,97% των συνολικών οφειλών του εξωδικαστικού ύψους 19,7 δις ευρώ που βρίσκονται σε διάφορα στάδια) εκ των οποίων το 9 δις ευρώ είναι προς χρηματοδοτικού φορείς και υπόλοιπα προς το Δημόσιο. Οι οφειλές των νομικών προσώπων ανέρχονται σε 4,75 δις ευρώ και των φυσικών προσώπων σε 3,57 δι ευρώ. Συνολικά το 77% των οφειλών είναι προς τους χρηματοδοτικούς φορείς.
- Η πλειοψηφία των αιτήσεων βρίσκονται στο εύρος οφειλής 50.000 – 200.000 ευρώ και οι οφειλές άνω του 1εκ. αθροίζουν σε €11,65 δις και αποτελούν το 59% του συνόλου των οφειλών του εξωδικαστικού. Μόνο το 8% των οφειλών είναι ενήμερο.
- Σε αναμονή καταβολής της 1ης δόσεις είναι ρυθμίσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ.
- 17 χρόνια μέση διάρκεια αποπληρωμής για οφειλές προς Δημόσιο και 15 χρόνια προς χρηματοδοτικούς φορείς. Ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια η μη διάρκεια αποπληρωμής είναι 26 χρόνια, στα επιχειρηματικά 19 και στα καταναλωτικά 14 έτη.
- Το μέσο «κούρεμα» είναι 18% για οφειλές προς το Δημόσιο και 26% προς χρηματοδοτικούς φορείς. Το 45,7% των ρυθμίσεων προς χ.φ βάσει οφειλών έλαβε κούρεμα μεγαλύτερο του 30% και το συνολικό ποσό διαγραφής ανέρχεται σε 782,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για το 43,38% των οφειλών προς το δημόσιο δεν υπήρξε «κούρεμα». Χωρίς κούρεμα ρυθμίστηκε το 33,51% των οφειλών προς χρηματοδοτικού φορείς ενώ για το 29,3% των οφειλών το ποσοστό διαγραφής ήταν μεγαλύτερο του 50%.
- Η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία έχουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση με το 45% των συνολικών οφειλών (€ 9δις)