Τα στοιχεία για τη μείωση του πληθωρισμού στη Γερμανία και τη Γαλλία τον Ιούλιο, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, τροφοδοτούν τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Ο γερμανικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 και ελαφρά χαμηλότερα από τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, με τον οικονομολόγο της ολλανδικής τράπεζας ING, Carsten Brzeski, να προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 3% στο τέλος του έτους.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, μειώθηκε στο 5,5% από 5,8% τον Ιούνιο.
Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 5% χάρη στη μείωση των τιμών ενέργειας. Η επιβράδυνση των τιμών στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού στο σύνολο της περιοχής, με την Eurostat να ανακοινώνει σχετικά στοιχεία τη Δευτέρα.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην Ισπανία, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στο 2,1% από 1,6%.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ακολουθεί σταθερά πτωτική τάση από τον περασμένο Οκτώβριο και τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 5,5%.
Μείωση των αποδόσεων στα 2ετή γερμανικά ομόλογα
Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε χθες καθώς οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για μία νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Η ΕΚΤ άφησε την Πέμπτη ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι η απόφαση θα κριθεί με βάση την πορεία της οικονομίας και κυρίως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που ανακοινώθηκε χθες ήταν η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο, με το ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 0,5% σε τριμηνιαία βάση, αν και αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην παραγγελία για μεγάλο κρουαζιερόπλοιο.
Η γερμανική οικονομία έμεινε στάσιμη στο β’ τρίμηνο μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ της. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν κάθε άλλα παρά ικανοποιητικά.
«Οι μοχλοί του πληθωρισμού αλλάζουν… Οι εξωγενείς πηγές μειώνονται, ενώ αντίθετα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές, μεταξύ άλλων από τις μισθολογικές αυξήσεις και τα ακόμα ισχυρά περιθώρια κέδρους, καθίστανται ένας όλο και πιο σημαντικός παράγοντας για τον πληθωρισμό», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.