Ασκήσεις αντοχής θα πρέπει να καταρτίσουν οι τράπεζες, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από τις εποπτικές αρχές με στόχο να υπάρξει αυξημένη ετοιμότητα και αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων.
Πρόκειται για σχέδια ανάκαμψης ώστε να μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαθιστούν τη χρηματοπιστωτική και οικονομική βιωσιμότητα όταν, δυνητικά αντιμετωπίζουν καταστάσεις σημαντικής επιδείνωσης. Μέσω του σχεδιασμού ανάκαμψης, τα ιδρύματα προετοιμάζονται εκ των προτέρων για να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα κρίσεων – είτε εσωτερικών είτε λόγω εξωγενών παραγόντων - που μπορούν να προκύψουν.
►Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σφίγγει τα λουριά στις τράπεζες με εβδομαδιαία στοιχεία ρευστότητας και ανάλυση καταθέσεων
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Bank Authority) δημοσίευσε τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές/οδηγίες σχετικά με τη συνολική ικανότητα ανάκτησης (Οverall Recovery Capacity) θεσπίζοντας ένα συνεκτικό πλαίσιο τόσο για τον σχέδια των ιδρυμάτων όσο και για την αντίστοιχη αξιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές.
Σε αυτή τη βάση, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούνται από δύο μέρη:
- (i) Το πρώτο απευθύνεται σε ιδρύματα, παρέχοντάς τους καθοδήγηση σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου για τον καθορισμό του ORC.
- (ii) Το δεύτερο συμπληρώνει το πλαίσιο υποστηρίζοντας τις αρμόδιες αρχές στην αξιολόγησή τους για το ORC των ιδρυμάτων ως μέρος της συνολικής αξιολόγησης των σχεδίων ανάκαμψης.
Προβλέπονται εξάλλου και δράσεις από τα θεσμικά όργανα και τις εποπτικές αρχές που θα αναπτύξουν τα δικά τους μοντέλα ανάκαμψης των τραπεζών. Οι επόπτες θα πρέπει να αξιολογούν σε τακτικά χρονικά τα αντίστοιχα σχέδια των τραπεζών και να τις υποβάλλουν στη διαδικασία των ασκήσεων ετοιμότητας.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες της Ευρώπης βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ «χτύπησε καμπανάκι» και οι αρχές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όχι μόνο σε προληπτικό επίπεδο αλλά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση δυνητικών προβλημάτων.
Από την άλλη πλευρά, οι εποπτικές αρχές δεν απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση πόρων αλλά σχέδιο διαχείρισης κρίσεων που μπορεί να «χρηματοδοτηθεί» από τους υπάρχοντες πόρους.
Σημειώνεται ότι η οδηγία 2014/59/ΕΕ1 για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, γνωστή και ως ΒRRD, απαιτεί από τα ιδρύματα να καταρτίζουν σχέδια ανάκαμψης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!