Μείζονος σημασία είναι η επιστροφής στις τράπεζες των παλαιών «κόκκινων» και πλέον θεραπευμένων δανείων σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο της doValue Greece, Θοδωρή Καλαντώνη. Συνολικά, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην οικονομική ομαλότητα δάνεια της τάξης των 15 – 20 δισ. ευρώ, σε χρονικό διάστημα 3-4 ετών (περίπου 10% του ΑΕΠ).
Το θέμα επιστροφής των «θεραπευμένων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα συζητήθηκε και στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τους servicers, ενώ είναι και από τα θέματα που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΤτΕ, ώστε με το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο να γίνει η επιστροφή των εν λόγω δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
Η επιστροφή των παλαιών και πλέον θεραπευμένων δανείων στον φυσικό τους χώρο, εκείνον των υγειών χαρτοφυλακίων (δηλαδή στις τράπεζες), δεν κρύβει μόνο κινδύνους αλλά και οφέλη, όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Θοδωρής Καλαντώνης.
Ολοι κερδισμένοι
Οφέλη για τις εταιρείες διαχείρισης (servicers) ώστε να πετύχουν τους στόχους ανακτήσεων που προβλέπουν τα business plans των τιτλποιήσεων, το δημόσιο που έχει παράσχει τις εγγυήσεις του για τις τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του «Ηρακλή», τις τράπεζες (με θετικό αποτύπωμα στην πιστωτική επέκταση και τα έσοδα), την οικονομία και φυσικά τους ίδιους τους οφειλέτες που με την επανένταξη των δανείων τους στο υγιές χαρτοφυλάκιο (με τους νέους όρους της αναδιάρθρωσης) επιστρέφουν στην τραπεζική κανονικότητα.
«Από το 2020 μέχρι σήμερα οι τράπεζες, αξιοποιώντας το εργαλείο των τιτλοποιήσεων εφαρμόζοντας το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων "Ηρακλής" (1 και 2) έβγαλαν από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 70 δις ευρώ. Στα ίδια τρία χρόνια, οι εταιρείες διαχείρισης που ανέλαβαν τη διαχείριση των δανείων αυτών είτε για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών είτε των ειδικών οχημάτων του προγράμματος "Ηρακλής", κατάφεραν να ρυθμίσουν δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ για περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες», αναφέρει ο Θοδωρής Καλαντώνης.
Τα εν λόγω δάνεια, όπως εξηγεί ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue, σχεδόν στο σύνολο τους παραμένουν στα «ειδικά οχήματα» που δημιουργήθηκαν για τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτός τραπεζών.
«Όμως, αν εξετάσει κανείς τα χαρακτηριστικά τους είναι πολύ πλησιέστερα στα συνήθη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια παρά στα καθυστερούμενα. Τα στεγαστικά δάνεια είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση», σημειώνει ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue Greece, καθώς, όπως εξηγεί, για να επιτευχθούν ρυθμίσεις, οι servicers έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν αναδιαρθρώσεις με χρονικό βάθος 10-20 έτη. Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο δάνειο με προοπτική εξυπηρέτησης σε βάθος χρόνου που στα βασικά του χαρακτηριστικά δεν διαφέρει από ένα νέο στεγαστικό δάνειο.
«Για παράδειγμα, η σχέση της οφειλής και της αξίας του ακινήτου, μετά την αναδιάρθρωση είναι αντίστοιχη με εκείνη που θα υπολόγιζε και μια τράπεζα για ένα νέο στεγαστικό δάνειο, με βάση την πιστωτική της πολιτική».
►Διαβάστε επίσης: Φ. Καραβίας (Εurobank): Η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων - Στόχος μέρισμα 25%
Εποπτική αντιμετώπιση των δανείων
Τα δάνεια αυτά έχουν ειδική εποπτική αντιμετώπιση και με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) εφόσον παρέλθει ένα έτος κανονικής εξυπηρέτησης, θεωρούνται «ρυθμισμένα εξυπηρετούμενα» (performing forborne) και μετά την τριετία πλήρως θεραπευμένα, άρα συνήθη, ομαλά εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι εποπτικές αρχές διστάζουν να αποδώσουν στα δάνεια αυτά αμέσως ισότιμο καθεστώς με τα δάνεια που δεν έπαψαν ποτέ να εξυπηρετούνται καθώς υπολογίζουν έναν κίνδυνο υποτροπής και αθέτησης «και το τελευταίο που θα ήθελαν, με την εμπειρία της κρίσης, είναι να εμφανιστεί μια νέα γενιά προβληματικών δανείων μέσα στις τράπεζες».
Ωστόσο, τα ρυθμισμένα και εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν, μέσα από τη μεταβίβαση των σχετικών χαρτοφυλακίων, σύμφωνα με τον Θ. Καλαντώνη που καταλήγει: «Οι σημερινές ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες είναι οι πιο κατάλληλες για γίνει με την αρωγή των εποπτικών αρχών το επόμενο βήμα».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!