Αντέχουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια στις αυξήσεις των επιτοκίων και στις πληθωριστικές πιέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2023, μειωμένα κατά 0,2 δισ. ευρώ συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2022 και κατά 95,7 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016 όταν και είχε καταγραφεί το υψηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Βέβαια, τα μεγέθη αυτά αφορούν εντός ισολογισμών δάνεια (προ προβλέψεων) και πιστωτικές διευκολύνσεις των ελληνικών τραπεζών και όχι τα «κόκκινα» δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers.
Αξιοσημείωτη πρόοδος
Λόγω της μικρής μείωσης των υπολοίπων του συνόλου των δανείων, ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε οριακά (Μάρτιος 2023: 8,8%, Δεκέμβριος 2022: 8,7%) ωστόσο, η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη σε σχέση με ένα χρόνο πριν (Μάρτιος 2022: 12,1%).
Στα θετικά καταγράφεται και το γεγονός ότι το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων που παρουσιάζουν αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο (stage 2) -βρίσκονται δηλαδή στην επικίνδυνη ζώνη- επί του συνόλου των δανείων παραμένει αμετάβλητο τον Μάρτιο του 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 (10,7%).
►Διαβάστε και: ΤτΕ: Διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας και «κόκκινα» δάνεια οι κύριες προκλήσεις για τις τράπεζες
Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ευρωζώνης ενώ ο δείκτης ΜΕΔ υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (στο 2,3% από 2,6%), το ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων με αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο (stage 2) αυξήθηκε (Δεκ 2022: 9,6%, Δεκ 2021: 9,1%).
Η διάρθρωση των ΜΕΔ
Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων ήταν τον Μάρτιο του 2023 στο 6,4%. Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των «κόκκινων» το 65% περίπου αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 25% περίπου στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτικά.
Επίσης, περίπου ισόποση είναι η κατανομή μεταξύ δανειακών συμβάσεων που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, δανείων αβέβαιης είσπραξης (“unlikely to pay”) και δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί. Επισημαίνεται ότι το Μάρτιο του 2023 το σύνολο των δανείων στα οποία έχουν εφαρμοστεί ρυθμίσεις (δηλ. συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξυπηρετούνται κανονικά) ανερχόταν σε 10,7 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου του 2023 παρατηρήθηκε καθαρή εισροή νέων ΜΕΔ σε όλα τα χαρτοφυλάκια δανείων, καθώς ο συνδυασμό αυξημένων επιτοκίων και πληθωρισμού φαίνεται ότι επηρέασε τη χρηματοοικονομική κατάσταση ορισμένων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας δύναται να ασκήσει αυξητικές πιέσεις στο κόστος πιστωτικού κινδύνου μελλοντικά.
Παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τα τελευταία έτη ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δείκτη ΜΕΔ παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης. Παράλληλα, συνολικά το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδυτικών δράσεων.