Οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζονται, όπως έδειξε η σημερινή ομοβροντία, καθώς η επιστροφή του πληθωρισμού στα χαμηλά επίπεδα – κοντά στο 2% - που θέλουν οι νομισματικές Αρχές εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.
Σήμερα το πρωί αύξησαν τα επιτόκια πρώτα η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) στο 1,75% από 1,5% και η νορβηγική κεντρική τράπεζα στο 3,75% από 3,25%, για να ακολουθήσουν νωρίς το απόγευμα η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) με μία αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στο 5% και η τουρκική κεντρική τράπεζα.
Στροφή πολιτικής από τον Ερντογάν
Το βασικό επιτόκιο της τελευταίας έκανε άλμα 6,5 ποσοστιαίων μονάδων, από το 8,5% στο 15%, σε μία αναστροφή της ανορθόδοξης πολιτικής που ασκούσε τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μειώνοντας τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός εκτινασσόταν στην στρατόσφαιρα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί 85% τον περασμένο Οκτώβριο και παρά τη μείωσή του, λόγω της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, έτρεχε τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 40%.
Οι άλλες κεντρικές τράπεζες δεν κάνουν τα πειράματα του Ερντογάν, ο οποίος το μόνο που «κατάφερε» ήταν να καταβαραθρώσει τη λίρα και να συντηρεί έτσι την εκρηκτική άνοδο των τιμών, αναλώνοντας παράλληλα όλα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας για να αποφύγει μία μεγαλύτερη βουτιά της λίρας την προεκλογική περίοδο.
Προβλέψεις για επιτόκιο 6% στη Βρετανία
Η ΒοΕ αύξησε το επιτόκιο, περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν έως χθες, καθώς ο πληθωρισμός έμεινε κολλημένος τον Μάιο στο 8,7% παρά τις προσδοκίες για σημαντική πτώση του, ενώ οι traders στοιχηματίζουν τώρα ότι το κοντέρ των αυξήσεων θα σταματήσει στο 6% περί τα τέλη του 2023.
Στη Νορβηγία ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 6,7% και αυτός είναι ο λόγος που αναμένονται και άλλες αυξήσεις στα επιτόκια. Ακόμη, όμως και στην Ελβετία, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 2,2% - μια ανάσα μόλις από τον στόχο 0-2% - η SNB όχι μόνο αύξησε το επιτόκιο αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλες αυξήσεις, θέλοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της τάσης του.
Νέες αυξήσεις αναμένονται επίσης από τις κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών, με εξαίρεση την Ιαπωνία, η οποία συνεχίζει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί επί πολλά χρόνια.
Δύο ακόμη αυξήσεις από την ΕΚΤ και μία από τη Fed
Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι traders αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων – μία 25 μ.β. τον Ιούλιο και μία αντίστοιχη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο – με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων να κορυφώνεται στο 4%. Η ΕΚΤ αύξησε το επιτόκιο στο 3,5% την περασμένη Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο 22 ετών.
Η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε αυστηρό μήνυμα, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός – που έτρεχε με 6,1% τον Μάιο - θα μείνει σε υψηλότερο απ’ ό,τι αναμενόταν επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα και συνεπώς «έχει ακόμη έδαφος να καλύψει».
Για τις ΗΠΑ, οι αγορές βλέπουν μία ακόμη αύξηση επιτοκίου, αν και η Fed έδωσε σήμα για πιθανές δύο αυξήσεις των 25 μ.β., με τους αξιωματούχους της να προβλέπουν ότι το τελικό επιτόκιο θα φτάσει στο 5,6% στο τέλος του έτους παρά την επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 4% τον Μάιο.
«Αγκάθι» τόσο για τη Fed όσο και για την ΕΚΤ είναι ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – και ο οποίος έτρεχε πάνω από 5% στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη.
Τα επιτόκια σε άλλες οικονομίες
Η κατάσταση όσον αφορά τον πληθωρισμό και τα επιτόκια σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες έχει ως εξής:
- Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε τον Ιούνιο το βασικό επιτόκιο στο 4,75%, υψηλό 22 ετών, το οποίο είχε διατηρήσει αμετάβλητο από τον Ιανουάριο, καθώς είδε ότι ο πληθωρισμός δεν μειωνόταν κάτω από το 4%. Μία ακόμη αύξηση τον Ιούλιο θεωρείται πιθανή.
- Το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας αυξήθηκε, επίσης αυτό τον μήνα, στο 4,1% που είναι υψηλό 11 ετών καθώς θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και δικαιολογεί περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής.
- Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το επιτόκιο τον Μάιο στο 5,5%, υψηλό 14 ετών και εξέπληξε τις αγορές προβλέποντας ότι δεν θα αυξήσει άλλο τα επιτόκια.
Με πληροφορίες από το Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!