Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Η δύσκολη εξίσωση των κόκκινων δανείων και της διανομής μερισμάτων

Με την Εθνική Τράπεζα «κλείνει» σήμερα ο κύκλος της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με το πρόσημο να είναι ήδη θετικό, καθώς εκτιμάται ότι η κερδοφορία τους  μπορεί να κινηθεί φέτος ακόμα υψηλότερα από τα 3,625 δισ. ευρώ του 2022.

Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης λόγω του υψηλότερου κόστους χρήματος, που οδήγησε εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα να προχωρήσουν σε πρόωρες αποπληρωμές, αποτελεί πηγή προβληματισμού.

Ωστόσο, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η πορεία του τουρισμού παραμένουν σημαντικοί καταλύτες, την ώρα μάλιστα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια 

Εφόσον μέχρι το τέλος του χρόνου δεν υπάρξει αντιστροφή αυτής της θετικής τάσης, με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν ληφθεί μέτρα «προστασίας» για τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο, οι τράπεζες θα μπορέσουν πιο εύκολα να πετύχουν τους στόχους για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από το 4% μέχρι το 2025, ώστε να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,8%).

►Διαβάστε και: Τράπεζες: «Κόκκινα» καμπανάκια στην Ευρώπη, ψυχραιμία στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για τη διαγραφή και πώληση προβληματικών δανείων.

Το βλέμμα στα μερίσματα

Με βάση τις επιδόσεις τους το 2022 και την μέχρι τώρα πορεία τους είναι σαφές ότι οι τράπεζες μπαίνουν στην τελική ευθεία της πορείας προς την κανονικότητα, καθώς μετά τη μείωση του δείκτη ΝPE σε μονοψήφιο ποσοστό, επιστρέφουν στην πολιτική επιβράβευσης των μετόχων, με την Eurobank να «οδηγεί την κούρσα» μετά την έγκριση που έλαβε από τον SSM για την επαναγορά του 1,4% του ποσοστού που σήμερα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ έχει προαναγγείλει την διαμονή μερίσματος 25% των κερδών του 2023.

Εν αναμονή απάντησης του SSM βρίσκεται και η Εθνική Τράπεζα, καθώς θα ήθελε είτε να διανείμει μέρισμα 20%-25% από τα κέρδη του 2022, είτε να προχωρήσει και αυτή σε επαναγορά ενός μέρους των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ και ανέρχεται στο 40%.

►Διαβάστε και: Τράπεζες: Η ακτινογραφία των διεθνών δραστηριοτήτων τους

Για την Αlpha Bank και την Πειραιώς η ανταμοιβή των μετόχων τοποθετείται το 2024, από τα κέρδη του 2023 και σε ποσοστό 20% και 15%-20% αντίστοιχα.

Κλειδί η ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων

Σε κάθε περίπτωση η υγεία του τραπεζικού συστήματος προϋποθέτει την ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων καθώς οι αναβαλλόμενες απαιτήσεις (DTC) ανέρχονται σε 13,7%  το 2022 και αντιπροσωπεύουν το 52% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων (από 59% τον Δεκέμβριο του 2021. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 56% των συνολικών εποπτικών ιδίων κεφαλαίων αφού λάβουμε υπόψη την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (από 68% το Δεκέμβριο του 2021).

Οπως σημειώνει η ΤτΕ, «η επίτευξη επαρκούς μελλοντικής κερδοφορίας είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αποτελέσουν κίνδυνο για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών σε μεσομακροπρόσθεσμο ορίζοντα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ