Είναι πραγματικότητα ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικές και από την άποψη αυτή μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, αλλά όχι να εφησυχάζουμε, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ συμμετείχε σε πάνελ για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική μαζί με τον διοικητή της κυπριακής κεντρικής τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, με συντονιστή τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο ντε Γκίντος είπε ότι χρειάζεται προσοχή λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης και του ενδεχόμενου αντίκτυπου από τις εξελίξεις στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.
Με ταχύτητα φωτός το deposit run
Σημείωσε μάλιστα ότι ένα βασικό δίδαγμα από την αναταραχή του περασμένου μήνα είναι η ταχύτητα με την οποία έγινε η «επιδρομή» στις καταθέσεις. Αυτό, είπε, ήταν κάτι εντελώς νέο φαινόμενο και εξηγείται από τη δυνατότητα να μετακινούνται οι καταθέσεις χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία των καταθετών στις τράπεζες σε συνδυασμό με τον ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να το προσέξουμε.
Ανησυχία για τον μη τραπεζικό τομέα
Η ανησυχία στην Ευρωζώνη, είπε ο αντιπρόεδρος, εστιάζεται στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς έχει αναπτυχθεί πολύ και έχει αναλάβει διάφορους κινδύνους, αναφερόμενος ειδικότερα στα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν σημαντική έκθεση και στον τομέα των εμπορικών ακινήτων.
Τα καλά νέα για την Ευρωζώνη
Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε τρία καλά νέα:
- Δεν υπήρξε η τεχνική ύφεση που αναμενόταν, δηλαδή η μείωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα
- Η πολύ θετική πορεία της αγοράς εργασίας και
- Η μείωση του πληθωρισμού από τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες
Από την άλλη πλευρά, είπε, ο δομικός πληθωρισμός είναι άκαμπτος και υπάρχει η πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα που μεταφέρεται από τις ΗΠΑ.
Αυξήσεις μισθών 5%
Σημείωσε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα σπιράλ αυξήσεων μισθών – τιμών και πρόσθεσε ότι με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ οι μισθοί θα αυξηθούν περίπου 5% το 2023.
Πέρυσι, είπε, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αυξήθηκαν ταχύτερα από το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά εκτίμησε ότι αυτό δεν θα συμβεί φέτος λόγω της επιβράδυνσης της οικονομία.
Μετά από 16 μήνες ο αντίκτυπος από τα επιτόκια
Από την πλευρά του, ο κ. Ηροδότου είπε ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στην οικονομία εμφανίζεται πλήρως μετά από 16-18 μήνες, προσθέτοντας ότι τώρα αρχίσαμε να βλέπουμε τις πρώτες συνέπειες.
Αναφορικά με την κίνηση των ελβετικών ρυθμιστικών Αρχών να κουρέψουν πλήρως τα ομόλογα AT1 της Credit Suisse, ο κ. Ηροδότου επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι οι μετοχές πρέπει να είναι οι πρώτες που «κουρεύονται» σε περίπτωση κρίσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!