Νέα
  • ΓΔ: 1540.26 +0.05%
  • Τζίρος: 2,39 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι αλλαγές για την εποπτεία των τραπεζών

Επιστολή - καμπανάκι για τους κινδύνους του κορονοϊού σε 128 τράπεζες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ελληνικών / Πηγή: AP Images
Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία

Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ, όπως εκδηλώνεται μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process, SPER)  που ακολουθεί, δεν θα πρέπει να εστιάζει υπερβολικά στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών αλλά να χρησιμοποιεί και ποιοτικά μέτρα που θα παρακινούν τις τράπεζες να διορθώνουν αδύναμα επιχειρηματικά μοντέλα και τη διακυβέρνησή τους. 

Πρόκειται για τη βασική πρόταση ομάδας εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, από την οποία η ΕΚΤ ζήτησε να αξιολογήσει το εποπτικό της μοντέλο και να εισηγηθεί αλλαγές για τη βελτίωσή του.

Υπερβολική εστίαση στους κεφαλαιακούς δείκτες

Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι «αν και η ΕΚΤ έκανε εντυπωσιακή πρόοδο στη διασφάλιση επαρκούς επιπέδου κεφαλαιοποίησης και την υποστήριξη της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, η εποπτική προσέγγιση της ΕΚΤ φαίνεται να είναι υπερβολικά κεφαλαιο – κεντρική».

Αναφέρουν ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν όλους του κινδύνους και ειδικότερα αυτούς που αφορούν τα αδύναμα επιχειρηματικά μοντέλα και τις εσωτερικές πρακτικές διοίκησης καθώς και τους κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα και το περιβάλλον ή την ψηφιακή μετάβασή τους.

Συνεπώς, προσθέτουν «η ΕΚΤ πρέπει να επανεστιάσει το εποπτικό της μοντέλο … Ο στόχος της βαθμολογίας της SPER θα πρέπει να είναι η προώθηση μέτρων από το μάνατζμεντ για τον περιορισμό και τον έλεγχο των κινδύνων».

Μία ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των αναμενόμενων μέτρων από την πλευρά των διοικήσεων και της βαθμολογίας SPER θα δημιουργήσει ισχυρό κίνητρο ώστε οι τράπεζες να διορθώνουν τις αδυναμίες τους έγκαιρα και αποτελεσματικά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αλλαγές στον Πυλώνα 2

Στην έκθεσή τους συνιστούν επίσης στην εποπτεία (SSM) την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των πρόσθετων κεφαλαίων του Πυλώνα 2.
«Η σημερινή διαδικασία καθορισμού των απαιτήσεων του Πυλώνα 2 συνδυάζει μία ολιστική προσέγγιση που βασίζεται στη συνολική αξιολόγηση του κινδύνου με κάποια στοιχεία επιμέρους προσέγγισης του κινδύνου που προκύπτει από τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους… Αυτός ο συνδυασμός είναι αδύναμος ως σύλληψη καθώς συνδυάζει δύο αμοιβαία ασύμβατες διαδικασίας και κάνει τη διαδικασία λειτουργικά περίπλοκη», σημειώνουν.

Ενθαρρύνουν δε την ΕΚΤ να σκεφθεί αν η συμβιβαστική διαδικασία που ακολουθεί έχει κάποια προστιθέμενη αξία σε σχέση με μία καθαρά ολιστική προσέγγιση.

Αποτελεσματική η εποπτεία της ΕΚΤ

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ κατάφερε από το 2014, όταν άρχισε να λειτουργεί, να γίνει μία αποτελεσματική και σεβαστή εποπτική Αρχή, ενσωματώνοντας ένα μεγάλο αριθμό εθνικών εποπτικών διαδικασιών. Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο SSM είναι τώρα αρκετά ισχυρός και ώριμος για να κάνει τις διαδικασίες πιο «σφιχτές» που θα βασίζονται στους κινδύνους.

Αλλαγές από το 2023

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα δρομολογήσει από φέτος ορισμένες από τις συστάσεις της έκθεσης. «Για παράδειγμα, οι επόπτες θα εφαρμόσουν ένα νέο πλαίσιο ανοχής στον κίνδυνο για όλες τις σημαντικές τράπεζες που θα εστιάζει καλύτερα σε στρατηγικές προτεραιότητες και βασικές αδυναμίες, με μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό δραστηριοτήτων που βασίζονται σε πολυετή SPER».

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των εποπτικών πρακτικών, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αξιολογήσει τις προτάσεις της έκθεσης στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης της εποπτείας που σχεδιάζεται για το 2024.

Οι δηλώσεις Ενρία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Αντρέα Ενρία, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Sarah Dahlgren, Ryozo Himino, Fernando Restoy και Carolyn Rogers για την εξαιρετική δουλειά τους. Η πολύτιμη συμβολή τους ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η εποπτεία πρέπει να γίνει πιο προσαρμοστική, διεισδυτική και εστιασμένη στον κίνδυνο. Αυτό θα μας βοηθήσει ως προς το πώς θα συνεχίσουμε να έχουμε υψηλού επιπέδου εποπτεία καθώς προσεγγίζουμε τη δέκατη επέτειό μας».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ