Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στον «πάγο» για έναν χρόνο τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Tην απορρόφηση των περαιτέρω αυξήσεων των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια αποφάσισαν οι τράπεζες και ήδη «τρέχουν» τη σχετική άσκηση ώστε να προσδιοριστεί η περίμετρος και το κόστος που θα επωμιστούν από την απορρόφηση της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και κατ’ επέκταση του euribor, καθώς οι δανειακές συμβάσεις έχουν ως βάσει το euribor συν το περιθώριο (spread) των τραπεζών.

Επί της ουσίας, τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά και αυτά σε ελβετικό φράγκο, θα μετατραπούν σε σταθερού επιτοκίου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες για 12 μήνες, εκτός αν υπάρξει αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ νωρίτερα όποτε και όφελος θα περάσει στους δανειολήπτες.

Με αυτή την πρωτοβουλία οι τράπεζες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων και επιχειρούν να βγουν από το κάδρο της κριτικής που δέχονται, καθώς οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων «περνούν» στα δάνεια όχι όμως και στις καταθέσεις.

Διαβάστε επίσης: Καμπανάκι Σταϊκούρα σε τράπεζες και servicers για περισσότερες ρυθμίσεις δανείων

Ωστόσο, το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο ενήμερα στεγαστικά δάνεια καθώς έχει χαρακτήρα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, και όχι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία, μικρά επιχειρηματικά άλλα και όσα χορηγηθούν στη συνέχεια. Βέβαια, η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια περιορίζεται στα δάνεια σταθερού επιτοκίου.

Ειδικότερα, με βάση τους κατ’ αρχήν σχεδιασμούς, οι τράπεζες θα πάρουν ως ημερομηνία αναφοράς το euribor της 31ης Μαρτίου και θα προσαρμόζουν το επιτοκιακό τους περιθώριο (spread) ώστε να απορροφούν κάθε περαιτέρω αύξηση ώστε το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης να μην αυξάνεται.

Αν για παράδειγμα στις 31 Μαρτίου το τελικό επιτόκιο euribor 3% συν 2,5% spread ήτοι 5,5% και στις 30 Μαϊου το euribor διαμορφωθεί στο 3,25% τότε το spread της τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 2,25% ώστε το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης να διατηρηθεί στο 5,5%.

Οι λεπτομέρειες του «μορατόριουμ» επιτοκίων θα αποσαφηνιστούν όταν θα είναι πλέον ολοκληρωμένη η απόφαση και θα συμβασιοποιηθεί με τους πελάτες – δανειολήπτες των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι σήμερα το euribor 3μήνου βρίσκεται στο 3,052% ενώ στις 31 Μαρτίου στο 3,038% ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν αρνητικό, στο – 0,461% και η ανοδική του πορεία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Πώς ο πληθωρισμός μειώνει το χρέος και αναδιανέμει τον πλούτο

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ σε ότι αφορά τα επιτόκια αναμένεται στις 4 Μαϊου καθώς και στις 15 Ιούνιο όταν θα συνεδριάσει και πάλι και σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είμαστε πολύ κοντά στο τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η  Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής (Δεκ.2022) τα τελευταία έτη έχει καταγραφεί σημαντική υποχώρηση στο μερίδιο των νέων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο (από 86% κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2017 σε 57% το 2021 και 46% μέχρι τον Οκτ.202).

Σημειώνεται ότι από το 2018 και μετά όταν ξεκίνησε η αναθέρμανση της αγοράς, η συντριπτική πλειονότητα των νέων στεγαστικών είναι σταθερού επιτοκίου – η Εurobank ήταν η πρώτη τράπεζα που λανσάρισε αυτά τα δάνεια-  που μέχρι και τον Ιούλιο του 2022 ήταν σε χαμηλά επίπεδα -  και δεν επηρεάζονται από τις όποιες αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα πάντως με τραπεζικά στελέχη ίσως να έπρεπε τα στεγαστικά δάνεια λόγω της εξαιρετικά μεγάλης περιόδου αποπληρωμής θα έπρεπε να φέρουν σταθερό  επιτόκιο.  Όπως σημειώνουν μάλιστα στις ΗΠΑ το επιτόκιο είναι υποχρεωτικά σταθερό.

Η πρωτοβουλία των τραπεζών για «σταθεροποίηση» των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια έρχεται σε συνέχεια της διεύρυνσης των κριτηρίων ευαλωτότητας για την επιδότηση του 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου. Ειδικότερα αυξάνονται  τα εισοδηματικά κριτήρια ως 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού (από 21.000 ευρώ) και τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ (από 180.000 ευρώ).

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ