Νέα
  • ΓΔ: 1455.9 +0.21%
  • Τζίρος: 32,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Σκέψεις να ανοίξει η βεντάλια στήριξης δανειοληπτών - Για λίγους η 1η δόση της επιδότησης 50% μετά το Πάσχα

Επισκόπηση της κρίσης που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και της Credit Suisse στην Ελβετία, αλλά δεν εμπνέει ανησυχία έκαναν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο και οι τράπεζες παρακολουθούν στενά την πορεία του ιδιωτικού χρέους καθώς η αύξηση των επιτοκίων έχει γίνει δυσβάσταχτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ενώ επιμένει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Προς το παρόν πάντως οι τράπεζες δεν διαπιστώνουν αρρυθμίες στις αποπληρωμές δανείων, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι οι δανειολήπτες …ζορίζονται με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα ‘’κόκκινα’’ δάνεια.

Η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στα ρυθμισμένα δάνεια ώστε να μην «κοκκινίσουν» και πάλι και στους ουσιαστικά ευάλωτους δανειολήπτες και όχι μόνο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια «ευαλωτότητας» που ορίζει ο νόμος και είναι χαμηλά (ετήσιο εισόδημα από 7.500 - 21.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, αξία κατοικίας έως 180.000 ευρώ).

►Διαβάστε επίσης: Καμπανάκια Ενρία (SSM): Σταθερές οι τράπεζες αν δεν «παγιδευτούν» με τις αυξήσεις επιτοκίων

Ελάχιστοι κερδίζουν την επιδότηση 50%

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο περισσότεροι από 800 ήταν μέχρι τις 15 Μαρτίου οι ευάλωτοι δανειολήπτες με στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου που κρίθηκαν επιλέξιμοι για το πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση του δανείου τους από τον Ιούλιο του 2022 όταν ξεκίνησε το ράλι αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τα πρώτα ποσά της επιδότησης θα καταβληθούν εντός του Απριλίου - πιθανότατα μετά το Πάσχα - όπως ενημέρωσαν τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι διοικήσεις των τραπεζών που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα.

Νέα σχέδια στήριξης στο τραπέζι

Με δεδομένο ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 25.000 - 30.000 δυνητικά ωφελούμενους, συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες, τελικά φαίνεται ότι πολλοί δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επειδή είναι οριακά πάνω από τα όρια ευαλωτότητας. Γι αυτό και οι τράπεζες εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και με ποιο τρόπο μπορούν να στηριχθούν, χωρίς όμως να επηρεαστούν οι κανόνες της EBA και αλλάξει το status των δανείων.

►Διαβάστε επίσης: Κρίση Credit Suisse: Ακριβότερες οι εκδόσεις νέων τίτλων - Τι θα κάνουν οι ελληνικές τράπεζες

Σκέψεις να μειωθεί το spread

Επιπρόσθετα, οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το spread των δανείων απορροφώντας την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν υγιές το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο και «ζωντανή» την πιστωτική επέκταση.

Στις αρχές του μήνα και πριν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. η  Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε (στην πραγματικότητα προέτρεψε) ότι πολλές τράπεζες είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τους όρους δανείων, ώστε να κατανείμουν τις αποπληρωμές με την πάροδο του χρόνου.

«Και όχι από φιλανθρωπία. Οι τράπεζες έχουν τη νόμιμη δουλειά τους και αποτελούν μέρος της λύσης. Είναι προς το συμφέρον τους να αποφεύγουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να έχουν δανειολήπτες με καλή πίστωση».

►Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Μηδενική η έκθεση των ελληνικών τραπεζών - Too big to fail ο ελβετικός κολοσσός

Στην «ουρά» οι βεβαιώσεις

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας μέσω της οποίας χορηγούνται οι βεβαιώσεις ευαλωτότητας ώστε οι δανειολήπτες να υπαχθούν είτε στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης, είτε στο ενδιάμεσο πρόγραμμα μέχρι να γίνει ο Φορέας Ακινήτων, περί τις 26.600 αιτήσεις βρίσκονται στην «ουρά», δηλαδή είναι μη ολοκληρωμένες και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια (δημιουργίας, αναμονής ανάκτησης στοιχείων, συμπλήρωση κλπ).

Πάντως με βάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αιτήσεις αφορούν κατά κύριο λόγο τους συνεπείς ευάλωτους δανειολήπτες που ζητούν αρωγή ώστε να ανταποκριθούν  στην τεράστια αύξηση των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων, τους επόμενους 12 μήνες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1η Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το πρόγραμμα επιδότησης ο αριθμός των αιτήσεων για βεβαίωση ευαλωτότητας εκτινάχθηκε στις 36.628 μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Ακυρώθηκαν πάνω από 8 στις 10 αιτήσεις

Ωστόσο από τις σχεδόν 10.000 που ολοκληρώθηκαν οι 8.500 ακυρώθηκαν και οι 580 κρίθηκαν μη επιλέξιμες. Και τελικά μόλις 880 έλαβαν τη βεβαίωση με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στο αμέσως επόμενο διάστημα με την ολοκλήρωση των 26.000 αιτήσεων. 

Σε κάθε περίπτωση κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη για τους δανειολήπτες που έχουν δει τη δόση του δανείου τους να αυξάνεται ραγδαία σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Για παράδειγμα:

Για ένα δάνειο 80.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση από 428 ευρώ την περίοδο του μηδενικού euribor, δηλαδή μέχρι και πέρσι τον Ιούλιο έχει πλέον «σκαρφαλώσει» στα 544 ευρώ καθώς το euribor κινείται πλέον κοντά στο 3% και το επιτόκιο από 2,5% στο 5,25%.

Ετσι η μηνιαία επιβάρυνση είναι 126 ευρώ και εφόσον ο δανειολήπτης είναι ευάλωτος και υπαχθεί στο πρόγραμμα θα επιδοτηθεί με 63 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ