Νέα
  • ΓΔ: 1397.85 +0.52%
  • Τζίρος: 39,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Καμπανάκια στις τράπεζες για τους κινδύνους από τα κενά στην ψηφιακή μετάβαση

Οι τράπεζες διαθέτουν το 5,2% του προσωπικού τους στην ψηφιακή μετάβαση, ενώ ο μέσος προϋπολογισμός που αφιερώνουν εξακολουθεί να είναι περιορισμένος, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 4% του λειτουργικού τους κόστους το 2021. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της ΕΚΤ σε 105 μεγάλες τράπεζες, η οποία βασίστηκε σε αυτοαξιολόγηση με τα ευρήματα να επαληθεύονται μέσω των εποπτικών διαδικασιών της ΕΚΤ.

Επίσης, οι τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα συνάπτουν το 46% των δανείων τους μέσω ψηφιακών καναλιών, με το 36% των πελατών τους να χρησιμοποιούν mobile banking και το 21% οnline banking.

Μιλώντας στο συνέδριο στη Ρώμη με θέμα «New Frontiers of Digital  Finance» η Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι ως μέρος των εποπτικών προτεραιοτήτων της περίοδο 2023-2025 είναι οι στοχευμένες αναθεωρήσεις και οι επιτόπιες επιθεωρήσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν φέτος. Και τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερη ρυθμιστική σύγκλιση και συνεργασία σε διεθνές επίπεδο για να καλύψουμε τυχόν κενά στην εποπτεία, ιδίως όσον αφορά τις δραστηριότητες κρυπτογράφησης.

Υγιή σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού

«Ως επόπτες, δεν είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα μερίδια αγοράς των τραπεζών. Είναι σίγουρα προς το συμφέρον μας, ωστόσο, να διασφαλίσουμε ότι η εποπτεία μας ενθαρρύνει τις τράπεζες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν υγιή σχέδια ψηφιακού μετασχηματισμού, ειδικά εάν αυτά τα σχέδια κάνουν τις τράπεζες πιο οικονομικά αποδοτικές, καθώς αυτό αυξάνει την κερδοφορία τους και βελτιώνει τα συνολικά επιχειρηματικά τους μοντέλα», σημείωσε η ΜcCaul και υπογράμμισε ότι πολλές τράπεζες μπορεί να υποτιμούν την ταχύτητα της τεχνολογικής καινοτομίας και τον επείγοντα χαρακτήρα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

►Διαβάστε και: Επιτόκια ΕΚΤ: «Ταβάνι» στο 3,75% βλέπουν οικονομολόγοι - Ερευνα του Bloomberg

«Ενώ οι τράπεζες κάνουν ήδη αλλαγές, είναι η φύση, η ταχύτητα και η έκταση του μετασχηματισμού τους που θα καθορίσει τον τρόπο διαχείρισης των επιχειρηματικών μοντέλων και των στρατηγικών κινδύνων τους, καθώς και τη λειτουργική τους ανθεκτικότητα» είπε η ΜcCaul και περιέγραψε το πλαίσιο των στοχευμένων ανασκοπήσεων που θα πραγματοποιήσει ο επόπτης. Ειδικότερα, ο επόπτης θα εξετάσει τη διακυβέρνηση, τις τεχνολογικές και λειτουργικές πτυχές, τις συνολικές στρατηγικές και τον αντίκτυπο τους στα επιχειρηματικά μοντέλα και την κερδοφορία.

 «Και θα επικεντρωθούμε στην απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως:

  • Πώς λειτουργεί η εσωτερική διακυβέρνηση μιας τράπεζας πλαίσιο υποστήριξης της ανάπτυξης και εφαρμογής στρατηγικών ψηφιακού μετασχηματισμού;
  • Είναι τα πλαίσια διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση της πιθανής αύξησης των κινδύνων πληροφορικής, κυβερνοχώρου και λειτουργικών κινδύνων;
  • Πώς διαχειρίζονται οι τράπεζες τον κίνδυνο τρίτων; Διασφαλίζουν οι τράπεζες επαρκή ποιότητα δεδομένων και συγκέντρωση δεδομένων για σωστή διακυβέρνηση κινδύνου και ορθή λήψη αποφάσεων βάσει κινδύνου, καθώς και για τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού τους;»

Οι κίνδυνοι της εξάρτησης από τρίτους

Η ΜcCaul θέτει ακόμα ζήτημα που ελλοχεύει κινδύνους που δεν πρέπει να υποτιμηθούν.  Όπως είπε, ως μέρος των στρατηγικών τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι τράπεζες τείνουν να βασίζονται σε outsourcing και εξωτερικές συνεργασίες.

►Διαβάστε και: Φωκίων Καραβίας σε αναλυτές: Στο Β' εξάμηνο η προσφορά στο ΤΧΣ για την εξαγορά του 1,4%

Καθώς ανοίγουν την υποδομή πληροφορικής τους σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αυξάνονται οι κίνδυνοι σχετικά με την εξάρτηση από τρίτους, το ξέπλυμα χρήματος, την απάτη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η ανάγκη αντιμετώπισης των κενών στις εσωτερικές τεχνικές δεξιότητες και ο επακόλουθος «πόλεμος για ταλέντο» συμβάλλει επίσης στην αυξημένη εξάρτηση από τρίτους. Ενώ οι τράπεζες αναγνωρίζουν αυτού του είδους τους κινδύνους στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, τα πλαίσια ανάληψης κινδύνου και οι αναλύσεις σεναρίων στρες δεν τους αντικατοπτρίζουν πάντα, όπως υπογραμμίζει το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα ευρήματα των ανασκοπήσεων  θα ενσωματωθούν στην εποπτική μεθοδολογία και θα γίνουν μέρος της εποπτικής καθοδήγησης και των προσδοκιών για τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, σημείωσε. 

«Σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε τα ευρήματά μας, με ιδιαίτερη έμφαση στις βέλτιστες πρακτικές, εκτός από τυχόν ελλείψεις που ενδέχεται να ανακαλύψουμε. Αυτά τα ευρήματα θα ενσωματωθούν τελικά στην εποπτική μας μεθοδολογία και θα γίνουν μέρος της εποπτικής καθοδήγησης και των προσδοκιών μας για τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια», όπως προανήγγειλε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ