Η ενίσχυση των ελέγχων και η προληπτική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της εποπτείας του ευρωσυστήματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, που έδωσε το κατ’ αρχάς «πράσινο φως» για τη διανομή μερισμάτων υπό …όρους από τις τράπεζες.
Ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ βρέθηκε χθες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, τις διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, αλλά και της Attica Bank, όπως και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο κ. Ενρία, ήρθε στην Αθήνα από την Κύπρο και με συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο ξεκαθάρισε ότι ο SSM δεν θα είναι αρνητικός στην πληρωμή μερισμάτων -Εurobank και Εθνική είναι σε ζητήσεις με τον επόπτη- υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Τα δύο σενάρια και ο πήχης
«Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε προσεγγίσει τις συζητήσεις για τις διανομές των τραπεζών υπό την εποπτεία μας, είναι πως ζητήσαμε από τις τράπεζες να μας δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την κεφαλαιακή τους δυναμική σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο αφορά μια περίοδο ρηχής και σύντομης ύφεσης, αλλά και κάτω από ένα δυσμενές σενάριο, που θα συνεπαγόταν μια πιο αρνητική έκβαση σε επίπεδο ανάπτυξης και επιτοκίων. Εάν οι τράπεζες είναι σε θέση να μας αποδείξουν πως θα παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές μας απαιτήσεις, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, δεν θα είμαστε αρνητικοί στην πληρωμή των μερισμάτων».
►Διαβάστε και: Συνάντηση Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία - Τι συζήτησαν
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM, το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τις τράπεζες του ευρωσυστήματος, η αύξηση των επιτοκίων θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία, την κεφαλαιακή τους θέση και την ποιότητα του ενεργητικού, ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει να διαχειρίζονται προληπτικά τον κίνδυνο επιτοκίου και να είναι προσεκτικές σε ό,τι αφορά την έκθεση τους σε τομείς που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις αυξήσεις των επιτοκίων και στο ενεργειακό σοκ, π.χ. τομείς έντασης ενέργειας.
Θετικές προοπτικές, αλλά...
Στο βασικό σενάριο, όπως είπε ο Αντρέα Ενρία, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να δουν κατά μέσο όρο τα κέρδη τους να αυξάνονται, την κεφαλαιακή τους θέση να ενισχύεται. Ωστόσο «έχουμε μπροστά μας κινδύνους και πολλές αβεβαιότητες» και η ύφεση, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ρηχή και σύντομη μπορεί να αποδειχθεί βαθύτερη και μεγαλύτερη ή η αύξηση των επιτοκίων ταχύτερη, ισχυρότερη και μεγαλύτερη προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος του πληθωρισμού.
«Επομένως, οι τράπεζες πρέπει να είναι συνετές, να εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια και να καταφέρουν να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν επίσης αυτές τις πιθανώς δυσμενείς εξελίξεις», είπε ο επικεφαλής του SSM.
►Διαβάστε και: Τράπεζες: Ξεκινά ο... χορός εξόδου στις αγορές - Στόχος τα 2,5 δισ. ευρώ το 2023
Βελτίωση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο Αντρέα Ενρία αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία 3,5 χρόνια -κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων με «όπλο» τον «Ηρακλή» και τη θωράκιση των ισολογισμών, επισημαίνοντας, στον υπουργό Οικονομικών ότι πρόκειται για συλλογικό επίτευγμα όλων των εμπλεκομένων μερών.
Στις διμερείς συζητήσεις που είχε ο Αντρέα Ενρία στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα των καθυστερήσεων των πλειστηριασμών, τονίζοντας ότι το περιβάλλον θα πρέπει να είναι σταθερό και υποστηρικτικό, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων και να καθαρίζουν γρήγορα οι τραπεζικοί ισολογισμοί όταν πλησιάζει μια κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργείται αντίκτυπος στην οικονομία συνολικά και μειώνεται η δανειοδοτική ικανότητα μιας τράπεζας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!