Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital Link: Οι «χρησμοί» των ελλήνων τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη

Εξι είναι οι λόγοι που καθιστούν τις ελληνικές τράπεζες αρκετά ισχυρές, τόσο από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας όσο και ρευστότητας, προσφέροντας άφθονο νέο δανεισμό με λογικά επιτόκια, βοηθώντας έτσι την οικονομία να γίνει πιο παραγωγική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη.

Οπως εξήγησε, μιλώντας στη Νέα Υόρκη, στο 4ο Συνέδριο Capital Link, η ισχύς των τραπεζών βασίζεται σε σειρά παραγόντων, όπως:

  1. η συρρίκνωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο αριθμό για πρώτη φορά από το 2009,
  2. η ισχυρή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία,
  3. ο χαμηλός λόγος δανείων προς καταθέσεις (<60%),
  4. οι επενδύσεις σε νέα πληροφοριακά συστήματα και τεχνολογίες, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τους, και οι συνεργασίες τους με εταιρείες fintech,
  5. οι βέλτιστες πρακτικές τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, και
  6. η μακροπρόθεσμη πελατοκεντρική στρατηγική τους.

Γ. Ζανιάς: Η Ελλάδα θα περιορίσει το επενδυτικό κενό

Η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων –σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης– θα είναι ο καταλύτης για τη χρηματοδότηση της νέας αναπτυξιακής φάσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εurobank Γιώργο Ζανιά, ο οποίος υπογράμμισε από το ίδιο βήμα, ότι με τις επενδύσεις ύψους 38 δισ. ευρώ που θα γίνουν την επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα περιορίσει σημαντικά το επενδυτικό κενό που υπάρχει.

Ο πρόεδρος της Εurobank, Γιώργος Ζανιάς

►Διαβάστε και: Δάνεια: Μόλις 15 ευάλωτοι στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης έως και 80%

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη μελέτη της τράπεζας που ταυτοποιεί τους πέντε τομείς της οικονομίας που θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις: ενέργεια, τηλεπικοινωνίες – ψηφιακός μετασχηματισμός, υποδομές, τουρισμός – αστικές αναπλάσεις και βιομηχανία.

«Στην Ελλάδα επιχειρείται μία εντατική προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με άμεση επίδραση στην οικονομική της ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της. Συντελείται θα λέγαμε μία αλλαγή, με οδηγό τις νέες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία που συμβάλλουν στην μακροχρόνια βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου.

Εξειδικεύοντας, το νέο στρατηγικό πλάνο των επενδυτικών σχεδίων, υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση σημαντικών υποδομών και έργα σε οδικά δίκτυα, αεροδρόμια και λιμάνια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά υλοποίησης.

Κρίσιμο κομμάτι οι υποδομές

«Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε έτος αριθμό επισκεπτών πολλαπλάσιο του πληθυσμού της, επομένως η ασφαλής και γρήγορη πρόσβαση σε κάθε μέρος της, σε συνδυασμό με τον αρκετά μεγάλο αριθμό επενδύσεων σε σύγχρονα και βιώσιμα τουριστικά καταλύματα και κατοικίες καθώς και τα έργα αστικών αναπλάσεων είναι σημαντική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τουριστικού προϊόντος. Την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων κατευθύνεται σε υποδομές που αφορούν την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Έργα ανάπτυξης δικτύων αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού και υγροποιημένου αερίου, δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος μεσαίας και υψηλής τάσης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων τα οποία θα συντελέσουν στην ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας, με τελικό στόχο η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος ενισχύοντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση.

Όσον αφορά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, τα έργα οπτικών ινών και αξιόπιστων δικτύων 5G πλήρους κάλυψης είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα και αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση κάθε είδους επενδυτικής δραστηριότητας, σε μία εποχή όπου η γρήγορη ταχύτητα σύνδεσης και ανταλλαγής δεδομένων είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο Κ. Βασιλείου εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να συμβάλλει στην χρηματοδότηση έργων μεγάλου προϋπολογισμού και να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που ενδεχομένως προκύψουν εξαιτίας της  σχετικής αβεβαιότητας του διεθνούς περιβάλλοντος και των επιτοκιακών αυξήσεων.

►Διαβάστε και: Σε χορό αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις μπαίνουν οι τράπεζες - Εως το 1% οι προθεσμιακές

Ειδικότερα, όπως είπε ο Γ. Ζανιάς  η πιστωτική επέκταση έχει δυνατότητες σημαντικής περαιτέρω αύξησης μέχρι να φτάσει τα επίπεδα δανεισμού σε παρόμοιες χώρες της Ευρωζώνης καθώς σήμερα τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέρχονται σε 105 δισ. ευρώ περίπου ήτοι σε 55% περίπου του ΑΕΠ και σταδιακά η ζήτηση στον τομέα των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί και να προσθέσει στην πιστωτική επέκταση.

Και αναμένεται ότι περί τα 10 δις ευρώ δάνεια που σήμερα είναι στους servicers, θα επιστρέψουν τα επόμενα 2-3 χρόνια στο τραπεζικό τομέα.

Επενδυτικό ενδιαφέρον και από ΜμΕ

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε  στην εξαμηνιαία έρευνα για την ελληνική επιχειρηματικότητα της Εθνικής Τράπεζας, που διεξάγεται τα τελευταία 14 χρόνια, και δείχνει ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και μεταξύ των ΜμΕ, με το 86% να σχεδιάζει επενδύσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω των ευκαιριών που προσφέρει το ΤΑΑ.  Η έρευνα δείχνει μια ξεκάθαρη αντιστροφή της τάσης σε σχέση με 5 χρόνια νωρίτερα.

Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα, ανθεκτική η οικονομία  

Με την προϋπόθεση της επιμονής στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και της επίτευξης του στόχου του προϋπολογισμού του 2023 για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 είναι εφικτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Εurobank Δρ. Τάσο Αναστασάτο.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές περιλαμβάνουν την πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος, επιμονής του πληθωρισμού και των εξωτερικών ελλειμμάτων, σημείωσε ο ίδιος.

Υπογράμμισε, ότι ένας σημαντικός παράγοντας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι η βελτιούμενη επίδοση των επενδύσεων: το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα υπερβούν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα της χώρας θα αυξηθεί, ενώ βελτιώνεται και η ποιοτική σύνθεση των επενδύσεων υπέρ τομέων που ενσωματώνουν περισσότερη γνώση και τεχνολογία. Επιπλέον, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατέγραψαν υψηλό 20 ετών κι εξακολουθούν να αυξάνονται.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία και την αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο, η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική και υψηλά αποθέματα ρευστότητας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει αναπτυξιακό «μαξιλάρι» ασφαλείας, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης. Προσέθεσε ότι στις περισσότερες χώρες ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι χαμηλός ή και αρνητικός το 2023.  Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει ανθεκτική, με τον 3ο ή 4ο μεγαλύτερο αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, 1,8%.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ