Με ταγκό που υπαγορεύει νέες δυναμικές συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρομοίασε την νέα εποχή της καινοτομίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΗDB/EAT) Γιώργος Ζαββός, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε από το «The International Society for Professional Innovation Management» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο «The role of innovation: Past, Present, Future.
Ο πρόεδρος της ΕΑΤ στην ομιλία του με θέμα «Ο ρόλος των Αναπτυξιακών Τραπεζών στη χρηματοδότηση της καινοτομίας» υπογράμμισε ότι Γιώργος Ζαββός, υπογράμμισε ότι το κράτος και οι αναπτυξιακές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας γιατί μπορούν να διορθώσουν τις ανεπάρκειας της αγοράς, επενδύοντας απευθείας σε δημόσια αγαθά όπως είναι η έρευνα.
Ωστόσο, όπως έχει υποστηριχθεί, ο ρόλος του κράτους εκτείνεται πέρα από την αποκατάσταση των αποτυχιών του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε ο κ. Ζαββός για να συμπληρώσει ότι αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα, μέσω των πολιτικών και της χρηματοδότησής του, δημιουργεί και διαμορφώνει τις αγορές του μέλλοντος και έχει σημαντική επίδραση στις νέες τεχνολογίες, τόσο σε σχέση με τα αεροσκάφη ή το Διαδίκτυο.
Ο πρόεδρος της ΕΑΤ υποστήριξε ότι πως η καινοτομία είναι το νέο πεδίο μάχης του διεθνούς στρατηγικού παιχνιδιού και του παγκόσμιου ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων, των εθνών και των επιχειρήσεων.
«Είναι αποστολή μας ως κοινωνία είναι να διασφαλίσουμε ότι επενδύουμε σε τεχνολογίες που είναι ασφαλείς, φιλικές προς το περιβάλλον, ενδυναμώνουν και όχι απλώς αντικαθιστούν την ανθρώπινη εργασία και που συνάδουν με τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» ενώ πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επενδύσουμε σε τεχνολογίες που προωθούν μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» είπε ο πρόεδρος της ΕΑΤ. Ειδική ήταν η αναφορά στην κλιματική αλλαγή έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Το πόσο θα χειροτερεύσει αυτή η κατάσταση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα μας να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η επίτευξη αυτού του στόχου , είπε ο κ.Ζαββός, με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της καινοτομίας.
Σε ότι αφορά την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον ρόλο της σε αυτό το «νέο ταγκό» ο Γιώργος Ζαββός ανέφερε ότι η ΕΑΤ δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την μόχλευση των διαθέσιμων κεφαλαίων και ανέφερε το παράδειγμα του Ταμείου Εγγυήσεων Καινοτομίας «που επιβραβεύει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ιδίως σε νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντας, για παράδειγμα, εγγυημένα δάνεια που καλύπτουν τόσο τα επενδυτικά σχέδια όσο και τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Στο βαθμό που πληρούνται τα κριτήρια καινοτομίας, παρέχεται επιχορήγηση κεφαλαίου 15%. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία καθώς συνδυάζει ένα εγγυημένο δάνειο με μια επιχορήγηση» όπως είπε.
Αναφερόμενος στα θέματα των ενεργειακών ανακατατάξεων ο κ. Ζαββός είπε ότι: «η χρηματοδότηση της καινοτομίας για ενεργειακά έργα, αποτελεί έναν από τους στόχους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, δεδομένου ότι αποσκοπεί στη στήριξη έργων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, για επενδύσεις στην ανερχόμενη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από υδρογόνο, αλλά και την γαλάζια ενέργεια κλπ. Έτσι, συμβάλλουμε ενεργά στην ενίσχυση αυτού του νέου και ζωτικού ενεργειακού οικοσυστήματος.» κατέληξε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!