Το «καμπανάκι» για καλύτερη....συνεννόηση και ευθυγράμμιση προς τον κοινό στόχο, αυτόν της δημιουργίας «ισχυρών κανόνων για ισχυρές τράπεζες» έκρουσαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Luis de Guindos, ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα, του SSM, Andrea Enria και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ/ΕΤΑ) José Manuel Campa.
Με κοινή τους ανάρτηση στο blog της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (4/11) στέλνουν σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες, καθώς όπως τονίζουν η Βασιλεία ΙΙΙ έχει ο,τι χρειάζεται «ωστόσο, οι προγραμματισμένοι νόμοι της ΕΕ, ενδέχεται να υπολείπονται των διεθνών προτύπων».
Σημαντική αύξηση στις κεφαλαιακές ανάγκες
Όμως αυτό που προβληματίζει είναι η σημαντική αύξηση στις κεφαλαιακές ανάγκες που θα επιφέρουν οι απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα αποτελέσματα της άσκησης παρακολούθησης κεφαλαίου της Βασιλείας III, που διεξήγαγε η ΕΒΑ και δημοσιοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξαν ότι η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση Tier 1 των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αυξηθεί κατά 15,0% κατά την πλήρη ημερομηνία εφαρμογής το 2028, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη προσαρμογές ειδικές για την ΕΕ.
- Διαβαστε επίσης: Τράπεζες: Οι τέσσερις κίνδυνοι του 2023
Οι τρεις ισχυροί άντρες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος υπογραμμίζουν την ανάγκη να τηρηθούν οι παγκόσμιες δεσμεύσεις και να εφαρμοστεί πιστά η Βασιλεία ΙΙΙ και να ενισχυθούν οι εποπτικές εξουσίες και καλούν τους συν-νομοθέτες να επικεντρωθούν στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα υπογραμμίζοντας ότι οι ισχυροί κανόνες οδηγούν σε ισχυρές τράπεζες και οι ισχυρές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και την οικονομία γενικότερα.
Η κοινή ανάρτηση – μήνυμα των τριών, ήρθε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση από την ΕΒΑ των τομέων στους οποίους στους οποίους θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους οι εθνικές εποπτικές αρχές το 2023, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Προγράμματος (ΕSP) υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εναρμόνιση της εποπτείας σε όλη την Ε.Ε. Και ταυτόχρονα η ΕΒΑ, αναλαμβάνει μετά από χρόνια την πρωτοβουλία για υποβολή ετήσιας έκθεσης για το βαθμό σύγκλισης των εποπτικών πρακτικών προς το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Τώρα, οι de Guindos, Enria, Campa καλούν την Ευρώπη να μην αποκλίνει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ υπενθυμίζοντας ότι ΕΒΑ και ΕΚΤ επέκριναν τις αποκλίσεις που περιλαμβάνει η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αυξάνουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Τονίζουν ότι η αναθεώρηση των προτύπων της Βασιλείας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ήταν ένα μακρύ και απαιτητικό ταξίδι και πλησιάζουμε στη γραμμή του τερματισμού, με την Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή: την εφαρμογή των διεθνών συμφωνηθέντων προτύπων της Βασιλείας ΙΙΙ που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διατήρηση του τραπεζικού μας συστήματος ασφαλούς και υγιούς.
Και υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Ευρώπη κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Βασιλεία και, κατά συνέπεια, η τελική συμφωνία ενσωματώνει πολλές προτάσεις και προσαρμογές που υποβλήθηκαν από ευρωπαίους παράγοντες. Επομένως, οι ισχυρισμοί ότι η συμφωνία δεν είναι κατάλληλη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ είναι παραπλανητικοί.
Προσοχή στις δεσμεύσεις
«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι στις συνεχιζόμενες νομοθετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το τραπεζικό πακέτο της ΕΕ, έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις για απόκλιση από τα διεθνή πρότυπα. Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) έχουν υποστηρίξει με συνέπεια την πλήρη, έγκαιρη και πιστή εφαρμογή της Βασιλείας III. Οι κανόνες έχουν διατυπωθεί προσεκτικά για να διασφαλιστεί ένα παγκόσμιο ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας έναντι της πληθώρας των κινδύνων που βιώσαμε οδυνηρά κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης» σημειώνουν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο επικεφαλής του SSM και ο πρόεδρος της ΕΒΑ.
Επισημαίνουν εξάλλου τον κίνδυνο υπονόμευσης της παγκόσμιας συνοχής και αποδυνάμωσης της θέσης της Ε.Ε στις διεθνείς διαπραγματεύσεις «αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» καθώς οι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ εγκρίθηκαν τόσο από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και από την G20.
Μήνυμα στις Βρυξέλλες
«Η τρέχουσα γεωπολιτική αταξία δείχνει πόσο σημαντική είναι η διασφάλιση της συνοχής και της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πιο σημαντικό, η Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποφέρουν όχι μόνο από την άποψη της φήμης, αλλά και από την άποψη της ανθεκτικότητας. Η πανδημία του COVID-19 έδειξε και πάλι την αρετή των ισχυρών τραπεζών για την οικονομία. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ενήργησαν ως ενισχυτές κραδασμών, αλλά ως αμορτισέρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σήμερα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κυρίαρχη αρχή για αυτό το τραπεζικό πακέτο –η βελόνα στην πυξίδα μας– πρέπει να είναι η σύνεση».
Και δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνεται μήνυμα στις Βρυξέλλες. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και άλλοι 24 επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών και αρχών εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη μέλη της ΕΕ καλούσαν με επιστολή τους της Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει τη συμφωνιά για τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκεια των τραπεζών, δηλαδή τη Βασιλεία ΙΙΙ.
Όπως τόνιζαν «Τυχόν αποκλίσεις από τη συμφωνία της Βασιλείας θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη τόσο προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα όσο και προς το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε (…) υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες και τις οικονομίες γενικότερα. Είναι επομένως σημαντικό οι παγκόσμιες συμφωνίες να τηρούνται πλήρως, εγκαίρως και με συνέπεια», υπογράμμιζαν οι τραπεζίτες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!