Σε μια πολύ άτυχη στιγμή, καθώς το κόστος εκδόσεων έχει εκτοξευθεί σημαντικά, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις απαιτήσεις ΜREL (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities), ώστε να δημιουργήσουν, όπως και οι ευρωπαϊκές, το «μαξιλάρι» που διασφαλίζει τη δυνατότητα εξυγίανσης μέσω της κάλυψης ενδεχόμενων ζημιών από τους μετόχους και πιστωτές, χωρίς να απαιτείται η ανακεφαλαιοποίησή τους με κρατικά κεφάλαια και με προσφυγή τους σε πόρους του ταμείου εξυγίανσης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Εως το 2025
Η εν λόγω εποπτική απαίτηση θα πρέπει να ικανοποιηθεί μέχρι το 2025 και στην τελευταία ανάλυσή της η Axia Ventures εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα θα φτάσει το 27% του ΜREL, συμπεριλαμβανομένων των νέων εκδόσεων ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2025, και αναφέρεται σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ότι το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) πιέζει τις εγχώριες τράπεζες να επιταχύνουν ώστε να επιτύχουν τον μη δεσμευτικό στόχο για το 2022.
Η έκθεση της Deutsche Bank
Πριν από λίγες ημέρες η Deutsche Bank σε έκθεσή της σημείωνε ότι αν και υπάρχει βεβαιότητα για ισχυρή ανάκαμψη των εσόδων από τόκους, υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τον αντίκτυπο του κόστους χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, που οφείλεται στα υψηλότερα επιτόκια τόσο σε ότι αφορά τη διατραπεζική αγορά όσο και την ανάγκη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ΜREL.
Στην ίδια έκθεση η DΒ υπογράμμιζε ότι όλοι οι στόχοι του 2022, που έχουν τη μορφή υποχρεωτικότητας, έχουν εκπληρωθεί. Ομως ως «στόχοι του 2022» ορίζονται αυτοί που έπρεπε να επιτευχθούν μέχρι 1η Ιανουαρίου 2022 και όχι στο τέλος της φετινής χρονιάς.
Ετσι, οι στόχοι του 2023 που αφορούν την 1η Ιανουαρίου έχουν εκπληρωθεί μόνο από τη Εurobank και οι άλλες τράπεζες, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, για να πετύχουν τους στόχους σύστασης θα πρέπει να προχωρήσουν σε εκδόσεις 400-500 εκατ. ευρώ η κάθε μία, την ώρα που τα επιτόκια «τρέχουν» με 10%.
Για φέτος οι τράπεζες είχαν την υποχρέωση να εκδώσουν 2,5 δισ. ευρώ και θα ήταν 3 δισ. ευρώ εάν δεν είχε προχωρήσει στην έκδοσή της η Eurobank. Το θέμα των MREL συνδέεται και με τη διανομή μερίσματος, κάτι που αυξάνει σημαντικά το ενδεχόμενο η Eurobank να πάρει το «πράσινο φως» καθώς έχει πετύχει τον στόχο των MREL.
Παραμένει η σύσταση «buy», οι νέες τιμές-στόχοι
H Axia, πάντως, επανέλαβε τη σύσταση buy για τις εγχώριες τράπεζες καθώς αν και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να καλύψει σημαντική απόσταση, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα ελαφρυντικά, όπως η περίοδος εφαρμογής του ΜREL για τις τράπεζες που διαρκεί ως την 1/1/2026, δίνοντάς τους χρόνο να κινηθούν αναλόγως και παράλληλα τους επιτρέπει βραχυχρόνιες ευκαιριακές εκδόσεις, ενώ πριν από την 1/1/2026 δεν υπάρχει δεσμευτικός στόχος
Για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 2,20 ευρώ με περιθώριο ανόδου 95%, για την Αlpha Bank και τη Eurobank στα 1,60 ευρώ με περιθώριο ανόδου 78% και 77% αντίστοιχα, και για την Εθνική στα 5,20 ευρώ με περιθώριο ανόδου 55%.
«Το σενάριό μας για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων δείχνει ότι μια παράλληλη αύξηση της χονδρικής χρηματοδότησης κατά 200 μ.β. (έναντι της εκτίμησης της Axia) θα μείωνε την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (RoCET1) και των ενσώματων κεφαλαίων (RoTE) των τραπεζών για το 2024 κατά 81-120 μ.β. και 36-66 μ.β. αντίστοιχα, με τις τιμές στόχους να μειώνονται κατά 6-14%. Κατά την άποψή μας, αυτό μειώνει τον κίνδυνο και αφήνει άφθονο περιθώριο ανόδου στις τιμές-στόχους μας. Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας για αγορά και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες», εξηγεί η Axia.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!