Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εurobank: Πόσο «χτυπά» ο πληθωρισμός τις επιχειρήσεις - Πώς θα αντιμετωπίσουν τα κόστη

Πηγή: Pixabay

H αύξηση του κόστους πρώτων υλών και ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει το 69% των επιχειρήσεων με την μικρότερη επίπτωση να καταγράφεται στις υπηρεσίες τους πρώτους μήνες του 2022, λόγω της αυξημένης διάθεσης για κατανάλωση μετά την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι το μέγεθος της επίπτωσης στις επιχειρήσεις είναι μεγάλο, είναι μικρό το ποσοστό που σχεδιάζει να κάνει ενέργειες για διαχείρισή του, δεδομένου ότι το 63% δεν έχει σχέδια δράσης.

Αυτά είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας που διεξήχθη από τη Eurobank στα τέλη της άνοιξης του 2022 σε 1.408 επιχειρήσεις –πελάτες της τράπεζας- με κύκλο εργασιών ως 5 εκατ. ευρώ (μικρομεσαίες) βασικών κλάδων της οικονομίας, στο πλαίσιο μελέτης της Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank με τίτλο «Η Έξαρση του Πληθωρισμού και μία Έρευνα Κόστους Επιχειρήσεων»

Πιο αναλυτικά τα βασικά ευρήματα της έρευνας κόστους επιχειρήσεων:

  • Το 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε περισσότερο από 10% (>10%) εξαιτίας της αύξησης στο κόστος των πρώτων υλών, με μεγαλύτερη επίπτωση στη Μεταποίηση, τις Κατασκευές και το Χονδρικό Εμπόριο.
  • Το 69% των επιχειρήσεων απάντησε ότι η αύξηση του κόστους α΄ υλών και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις τους. Μικρότερη η επίπτωση στις υπηρεσίες τους πρώτους μήνες του 2022 λόγω της αυξημένης διάθεσης για κατανάλωση μετά την πανδημία.
  • Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η τελική τιμή του προϊόντος αυξήθηκε >10% από την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και 43% απάντησε αντίστοιχο ποσοστό (>10%) από την ηλεκτρική ενέργεια. Συναφώς, το 28% απάντησε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους της επιχείρησης.
  • Το 49% των πελατών που έλαβαν μέρος στην έρευνα απάντησε ότι θα προβεί συνδυαστικά σε αυξήσεις τιμών ενώ παράλληλα θα απορροφήσει μέρος του κόστους.
  • Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρότι το μέγεθος της επίπτωσης στις επιχειρήσεις είναι μεγάλο, είναι μικρό το ποσοστό που σχεδιάζει να κάνει ενέργειες για τη διαχείρισή του, δεδομένου ότι το 63% απάντησε ότι δεν έχει πλάνα δράσης.
  • 22% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα χρησιμοποιήσει Κεφάλαια Κίνησης ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί, το 24% θα πιέσει τους προμηθευτές για εκπτώσεις μετρητοίς, το 19% ότι σχεδιάζει να μειώσει τις πιστώσεις. Συνεπώς αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση στα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων.
  • Από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που έχει δημιουργηθεί μέσω νέου δανεισμού ή αύξηση της χρήσης των υφιστάμενων κεφαλαίων κίνησης. Δεδομένου, λοιπόν ότι οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν είτε να χρησιμοποιήσουν τα υφιστάμενα δάνεια τους ή να αιτηθούν νέα δάνεια ως μέσο αντιμετώπισης της κρίσης, αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση στα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων. Επιπρόσθετα, η ανάγκη για πληρωμές στους προμηθευτές τοις μετρητοίς, με σκοπό την επίτευξη καλύτερων τιμών και όρων, θα δημιουργήσει ανάγκη για Κεφάλαια Κίνησης τα οποία οι επιχειρήσεις θα αντλήσουν από τις τράπεζες. Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων της έρευνας απάντησε ότι θα μειώσει τις πιστώσεις στους πελάτες τους, γεγονός που θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό στους αγοραστές (π.χ. στο λιανικό εμπόριο) και άρα πιθανή ανάγκη για χρηματοδότηση. Αντίστοιχα, μεγάλο ποσοστό  των πελατών απάντησε ότι θα πιέσει τους προμηθευτές για μεγαλύτερες πιστώσεις γεγονός που θα δημιουργήσει ανάγκη για χρηματοδότηση ή χρήση ιδίων κεφαλαίων. Σημαντικό, επίσης, είναι το ποσοστό που θα στραφεί σε επενδύσεις (π.χ. μέσω Φ/Β) γεγονός που συνεπάγεται ευκαιρίες για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Συνεπάγεται ότι, παρότι σε θεωρητικό επίπεδο ο πληθωρισμός συνοδεύεται από αύξηση της αβεβαιότητας που πλήττει τις επενδύσεις, οι συγκεκριμένες ανάγκες δημιουργούν προϋποθέσεις για επίτευξη θετικής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις.

Η μελέτη, συγγραφείς της οποίας είναι ο Δρ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, και ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, επιχειρεί να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για χαρακτηριστικά του πληθωρισμού κύματος, την αναμενόμενη διάρκεια, τις επιπτώσεις, καθώς και αν οι αρχές άσκησης νομισματικής πολιτικής θα καταφέρουν να ανασχέσουν τον πληθωρισμό χωρίς να κυλίσουν οι οικονομίες σε ύφεση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Fed και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν με εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων για την έγκαιρη τιθάσευση του πληθωρισμού, ακόμη κι αν αυτό προκαλέσει επιβράδυνση των οικονομιών.

Σε ό,τι αφορά τη χώρας, ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες «τρέχει» με ρυθμό σημαντικά ταχύτερο του μέσου όρου της Ευρωζώνης, με τις πιέσεις να καταγράφονται και στον λεγόμενο «πυρήνα» του πληθωρισμού.

Οι λόγοι περιλαμβάνουν την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, δυσλειτουργίες στις αγορές προϊόντων και ενέργειας, καθώς και την άνω του μέσου όρου της Eυρωζώνης τόνωση της εγχώριας ζήτησης με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

  • Η θετική παρενέργεια του πληθωρισμού για την Ελλάδα είναι ότι διαβρώνει την αξία του δημόσιου χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστά του ΑΕΠ, παρά τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα των προηγούμενων δύο ετών.
  • Ωστόσο, εάν ο υψηλός πληθωρισμός γίνει επίμονος, μεσοπρόθεσμα η πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί ή και θα αντιστραφεί λόγω της αρνητικής επίπτωσής του σε εισοδήματα, κατανάλωση κι επενδύσεις, της ανόδου των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού από περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ