Η πανδημία έφερε έκρηξη στις καταθέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μέσα σε μόλις 10 μήνες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 21 δισ. ή ποσοστό 14,6%. Ειδικά τον Δεκέμβριο η αύξηση ήταν 4,3 δισ.
Αυτό οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση από τα νοικοκυριά, λόγω των δύο αλλεπάλληλων lockdown, αλλά και της μετάθεσης προγραμματισμένων επενδύσεων, από τις επιχειρήσεις.
Μία άλλη αιτία που προκάλεσε την αύξηση των καταθέσεων, είναι και η μετάθεση των φορολογικών υποχρεώσεων, για την μετά Covid εποχή, ενώ ένα μικρό ρόλο έχει παίξει και η ανάληψη από μέρους της Πολιτείας, ενός μέρους του μισθολογικού κόστους.
Aλμα 20,8 δισ. σε 10 μήνες
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την στιγμή που διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην χώρα, στις 26 Φεβρουαρίου του 2020, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, δηλαδή σε διάστημα 10 μηνών, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν αύξηση κατά 20,8 δισ. ευρώ.
Η κατανομή ανάμεσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σχεδόν ισομερής. Πιο συγκεκριμένα η αύξηση για τα νοικοκυριά είναι 10 δισ., και από 116,3 δισ. στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, έφτασαν τα 126,3 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020. Η ποσοστιαία αύξηση διαμορφώνεται στο 8,6%.
Εκτόξευση για τις επιχειρήσεις
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η ποσοστιαία αύξηση είναι εντυπωσιακή και φτάνει το 45,4%. Οι συνολικές καταθέσεις για τις επιχειρήσεις διαμορφώνονται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2020, στα 32,4 δισ. έναντι 22,3 δισ. που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου του 2020, αύξηση 10,1 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που αντιπροσωπεύουν μικρά ποσά και για αυτό δεν αναφέρονται ονομαστικά.
Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα δημιουργεί προσδοκίες για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, στη μετά Covid εποχή. Αναλυτές εκτιμούν ότι όταν θα αρχίσει να επαναλειτουργεί η οικονομία ξανά θα υπάρξει, αν μη τι άλλο, καύσιμο για κατανάλωση.
Ομως η παραπάνω εικόνα δεν είναι κανόνας για την οικονομία, αφού υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Η αύξηση των καταθέσεων δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες, στην προσπάθεια που θα καταβάλλουν στο άμεσο μέλλον να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, μέσω της χρηματοδότησης. Εξάλλου πολλοί θα θυμούνται ότι μετά το καλοκαίρι του 2015, μία από τις βασικές επιδιώξεις του τραπεζικού συστήματος, ήταν να προσελκύσουν εκ νέου καταθέσεις στα γκισέ, που είχαν φύγει προς άλλες κατευθύνσεις (εξωτερικό, στρώματα, θυρίδες κ.λπ.).
Ας δούμε μερικά ακόμη στοιχεία που έχουν την αξία τους.
- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων είναι το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2014.
- Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, βρέθηκαν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούνιο του 2010.
- Για τα νοικοκυριά, οι καταθέσεις αναφορικά με το ύψους τους, επιστρέφουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2014, όταν άρχισε και το δεύτερο κύμα της μεγάλης φυγής καταθέσεων. Το πρώτο ήταν μετά την είσοδο της Ελλάδος στο μνημόνιο το 2010.
Τέλος να σημειωθεί ότι το υψηλότερο σημείο, ιστορικά, που είχε το ύψος των καταθέσεων ήταν 237,8 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!