Εχοντας αφήσει πίσω τη βαριά κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων και με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια – διαθέτει τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην αγορά, στο 15% (μετά το IFRS 9) και χωρίς καταφύγει σε κεφαλαιακή αύξηση – η Εθνική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη της ελληνική οικονομίας και στον στόχο διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2022, όπως είπε από το βήμα της ετήσια γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς.
Παράλληλα, η ΕΤΕ έχει «τη στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες, εάν και όταν αυτές παρουσιαστούν» έχοντας ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που απέρρεαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, όπως είπε ο Π. Μυλωνάς
Ο CEO υπογράμμισε στην στρατηγική συνεργασία της Εθνικής με την EVO Payments για την αποδοχή καρτών και σημείωσε ότι η τράπεζα προσβλέπει σε μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με fintech, και όχι μόνο, εταιρίες, έτσι ώστε να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες. «Αναμείνατε στο ακουστικό σας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Παύλος Μυλωνάς, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για νέα «κόκκινα» δάνεια ενώ ειδικότερα για την Εθνική υπογράμμισε ότι μετά από 10 και πλέον χρόνια, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 7% συγκλίνοντας ταχύτατα προς τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών – κυρίως λόγω του project Frontier I και μάλιστα χωρίς επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον Π.Μυλωνά, η πρόκληση για την οικονομία στον τομέα των «κόκκινων» δεν είναι πλέον πως τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πως θα καταφέρουν οι εταιρείες διαχείρισης (sevicers) να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα σχεδόν 50 δισ. ευρώ στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζονται.
«Για το σκοπό αυτό η Εθνική σύστησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές. Προσβλέπει έτσι, να συμβάλει ενεργά στην επανένταξή τους στην υγιή οικονομία» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας
Σε ότι αφορά τα υγιή δάνεια, το 2021 η ΕΤΕ στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ νέα δάνεια, καθαρά, μετά τις αποπληρωμές και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τράπεζα αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων λιανικής.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά από φόρους, ανήλθαν το 2021 σε 834 εκατομμύρια ευρώ. Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 450 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί για αυτή τη χρονιά.
Επίσης, η τράπεζα προχώρησε σε μία θεαματική αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών, προσφέροντας άλλες ταχύτητες συναλλαγών, μεγάλες διευκολύνσεις για τον μικρό και το μεγάλο πελάτη της και άλλο, πολύ ευρύτερο, φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζα Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε την ανθετικότητα που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία και εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό της τάξης του 4% το 2022 παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Οι κίνδυνοι, όπως είπε θα παραμείνουν σημαντικοί και το 2023 αν συνεχιστεί ο πόλεμος και οι πληθωριστικές πιέσεις. Αβεβαιότητα, είπε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, αλλά όχι στασιμότητα και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα συνολικά.
Ο Παύλος Μυλωνάς δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας καθώς όπως είπε η χώρα μας έχει σχετικά χαμηλή ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και είναι ευκολότερη σε σχέση με άλλες χώρες η απεξάρτηση της. Επίσης, δεν αναμένει μεγάλη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω του υψηλού πληθωρισμού καθώς τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, η αύξηση της απασχόλησης και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού αποτελούν ισχυρό ανάχωμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!