Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που αποτελεί το τελευταίο κομμάτι και βασικό πυλώνα του Πτωχευτικού Κώδικα, όπως υπογράμμισε η Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου από το βήμα του 4oυ ΝLP Summit.
Όπως γνωστοποίησε η ίδια υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον - οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι περισσότεροι από 10 οι κατ αρχήν ενδιαφερόμενοι επενδυτές – και μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου θα οριστικοποιηθεί το σύνολο των παραμέτρων λειτουργίας του Φορέα και τον καταστήσει πιο «ελκυστικό» για τους επενδυτές.
Η «μεγάλη» εικόνα, όπως είπε η Μ. Αθανασοπούλου δείχνει ότι μετά την απομάκρυνση των «κόκκινων» δανείων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς αποτελεί βρισκόμαστε στη μέση της πορείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που παραμένει στην οικονομία.
Το βασικό σενάριο, λέει ότι όλα τα πάνε καλά, είπε η Ειδική Γραμματέας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και υπεραισιοδοξία, με δεδομένες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν.
Game changer ο νέος πτωχευτικός;
Το στοίχημα, όπως είπε η Ειδική Γραμματέας, είναι όχι μόνο να εφαρμοστεί το σύνολο του ο Πτωχευτικός Κώδικας αλλά και να δούμε στο τέλος αν έχει «δουλέψει» και μας έχει δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν τα εργαλεία και η διάθεση όλων των εμπλεκομένων (υπουργείο, τράπεζες, servicers, ΕΦΚΑ κ.λπ) ώστε να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες και να λάβουν οι δανειολήπτες βιώσιμες λύσεις – ρυθμίσεις στους προβλεπόμενους χρόνους.
Επιπρόσθετα, κρίσιμο είναι, όπως είπε η Μ. Αθανασοπούλου, να «παρακολουθήσουμε» τις ρυθμίσεις που δίνει ο αλγόριθμος με βάση διεθνή πρότυπα ώστε να διαπιστώσουμε αν είναι βιώσιμες και να απαντήσουμε στο ερώτημα – που όπως είπε το θέτουν και οι θεσμοί – αν τελικά ο Πτωχευτικός Κώδικας και ο Εξωδικαστικό Μηχανισμός είναι «game changer» για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την επιστροφή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τραπεζικό σύστημα.
Το βασικό σενάριο, λέει ότι όλα πάνε καλά, είπε η Ειδική Γραμματέας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και υπεραισιοδοξία, με δεδομένες τις αβεβαιότητες που υπάρχουν.
Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα
Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα αποτελέσματα των Πτωχευτικού και του Εξωδικαστικού, που όντως καθυστέρησαν, είναι θετικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εταιρειών διαχείρισης (servicers) και διευθύνοντα σύμβουλο της DoValue, Τάσο Πανούση, στο σκέλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μετά από μια περίοδο που αφιερώθηκε στην επίλυση τεχνικών και διαδικαστικών προβλημάτων, η εικόνα βελτιώνεται ουσιαστικά.
Η πλατφόρμα λειτουργεί, ήδη έχουμε πάνω απο 700 περιπτώσεις δανείων ύψους άνω των 200 εκατ. που περιλαμβάνουν και άφεση χρέους τουλάχιστον 30% όπου η διαδικασία ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται.
Πανούσης: Τα κόκκινα δάνεια δεν έχουν... εξαφανιστεί
Ο πρόεδρος της Ενωσης των servicers υπογράμμισε ότι η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αποτελεί άλμα προόδου – το οποίο λίγοι πίστευαν ότι θα ήταν εφικτή- με δεδομένο ότι τον Ιούνιο του 2017 σχεδόν το 50% των δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνταν. Σε απόλυτα μεγέθη, όπως υπενθύμισε ο Τάσος Πανούσης, πρώτο τρίμηνο του 2016, έφτασαν μέχρι τα 107 δις ευρώ για να περιοριστούν κάτω από τα 19 δις στο τέλος του 2021
«Δημιουργήθηκε έτσι η αίσθηση πως και η ελληνική οικονομία απαλλάχθηκε από την κληρονομιά της κρίσης. Όμως, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Τα προβληματικά δάνεια, όταν φεύγουν από τις τράπεζες, «αποαναγνωρίζονται» είναι ο τεχνικός όρος, δεν εξαφανίζονται. Παραμένουν στην οικονομία.
Επομένως, το πρόβλημα παύει να είναι τραπεζικό -και μάλιστα όχι εντελώς, αφού οι τράπεζες έχουν διακρατήσει τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων- παραμένει όμως ως βάρος για την οικονομία. Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να φέρουν το βάρος της οφειλής τους, όπως και οι επιχειρήσεις.
Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό βρίσκονται αναγκαστικά εκτός τραπεζικού συστήματος - κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στους ίδιους τους δανειολήπτες, αλλά και τροχοπέδη συνολικά για την ανάπτυξη της οικονομίας» υπογράμμισε ο Τάσος Πανούσης τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου των διαχειριστών δανείων για να λυθεί οριστικά το ζήτημα των προβληματικών δανείων, στη ρίζα του και όχι μόνο ως προς την εστίαση ή τις εκδηλώσεις τους.
Σε ρύθμιση πάνω από 160.000 NPLs
«Η ουσιαστική εξυγίανση είναι μια άσκηση δύσκολη, απαιτητική αλλά καθοριστική για την πορεία και του τραπεζικού κλάδου και της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον» ανέφερε ο Τ. Πανούσης.
Την τελευταία διετία οι servicers ρύθμισαν περισσότερα από 160.000 δάνεια, ύψους πάνω από €5,5 δισ., που αφορούν χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών. Σε πολλές περιπτώσεις – περίπου 30% - οι λύσεις που δόθηκαν αφορούσαν και άφεση χρέους.
Για τα χαρτοφυλάκια που διατηρούν οι τράπεζες οι servicers προχώρησαν σε χιλιάδες ρυθμίσεις, με κριτήριο τη βιωσιμότητα της ρύθμισης και την ικανότητα του δανειολήπτη να ανταποκρίνεται μακροπρόθεσμα στους όρους της. Με τον τρόπο αυτό, το δάνειο καθίσταται εκ νέου, μετά από ένα διάστημα, εξυπηρετούμενο.
Πίσω στις τράπεζες όσα δάνεια πρασινίζουν
Ήδη μέσω των servicers μέσα στην περυσινή χρονιά μόνον δάνεια άνω των €2,8 δισ. αναταξινομήθηκαν το 2021 ως “εξυπηρετούμενα” και επανήλθαν στα υγιή τραπεζικά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων - ενισχύοντας την κερδοφορία και μέσω αυτής την κεφαλαιακή ισχύ τους.
Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΕΔ που «θεραπεύτηκαν» και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, σε χαρτοφυλάκια επενδυτών : "που μας έχουν εμπιστευθεί τη διαχείρισή τους. Τελικά, αυτά τα δάνεια, υγιή και εξυπηρετούμενα πλέον, πρέπει να επιστρέψουν στη φυσική τους θέση, δηλαδή στις τράπεζες", όπως είπε ο Τ. Πανούσης.
Η επιστροφή των ενήμερων πλέον, πρώην προβληματικών, χαρτοφυλακίων στο τραπεζικό σύστημα θα έχει πολλαπλή θετική επίδραση:
- θα ενισχύσει την κερδοφορία και, μέσω αυτής, την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών,
- θα υποβοηθήσει την εκπλήρωση των επιχειρηματικών πλάνων των τιτλοποιήσεων, που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, άρα θα προστατεύσει τον Έλληνα φορολογούμενο, και, κατεξοχήν,
- θα βοηθήσει τους δανειολήπτες, νοικοκυριά αλλά προπάντων επιχειρήσεις, που βρίσκονταν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης να αποκαταστήσουν την πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Η επάνοδος χαρτοφυλακίων στους τραπεζικούς ισολογισμούς ως ενήμερων δεν συνιστά απλώς μια σαφή ένδειξη επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα, αλλά επιπλέον ενισχύει την προσπάθεια αποκατάστασης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και στηρίζει την επίτευξη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα τα επόμενα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τ. Πανούσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!