Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές: «Πολεμικό» καμπανάκι για τις τράπεζες - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Πολυκατοικία φλέγεται στη Μαριούπολη μετά από χτύπημα (11/3/2022) / Πηγή: AP Photo

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειες έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και έχουν αυξήσει την αστάθεια της αγοράς.

Αυτό τονίζουν στην πρώτη κοινή έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για το 2022 οι ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, στην οποία υπογραμμίζουν τις αυξανόμενες ευπάθειες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και την αύξηση των κινδύνων που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο -κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων- και το περιβάλλον.

Από τι θα εξαρτηθεί η ανθεκτικότητα της αγοράς

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕIOPA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) υπογραμμίζουν ότι η ανθεκτικότητα της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «και να αντέξουν, χωρίς ουσιώδεις διαταραχές» τις αλλαγές στη στήριξη της δημόσιας πολιτικής (νομισματικής ή δημοσιονομικής πλευράς).

Στην κοινή έκθεσή τους, οι ΕΒΑ, ΕΙΟPA και ESMA τονίζουν ότι ορισμένοι από τους κίνδυνους που προέκυψαν το 2021 ενισχύθηκαν από τη ρωσική εισβολή. Έτσι καλούν τις αρμόδιες εθνικές Αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγοράς να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα-πολιτικές, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την προετοιμασία για πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων.

Τι λένε οι εποπτικές Αρχές

«Η οικονομία της ΕΕ βρισκόταν σε καλό δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19 και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικός. Ωστόσο, η ανάκαμψη φαίνεται να παρεμποδίστηκε από νέα κύματα και παραλλαγές του ιού, ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο πληθωρισμού, την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους» αναφέρουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Και τονίζουν ότι πρόσθετα τρωτά σημεία και κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ευάλωτες σε αλλαγές στο κλίμα της αγοράς, ιδιαίτερα εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σφίξουν απροσδόκητα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων.

Στον τομέα των ακινήτων, οι επίμονες αυξήσεις των τιμών και ο υψηλότερος δανεισμός των νοικοκυριών έχουν αυξημένους κινδύνους. Ταυτόχρονα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας εκτίθεται όλο και περισσότερο σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους που απορρέουν από την ψηφιοποίηση.

Πρόσθετα τρωτά σημεία και κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ευάλωτες σε αλλαγές στο κλίμα της αγοράς, ιδιαίτερα εάν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σφίξουν απροσδόκητα λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. Στον τομέα των ακινήτων, οι επίμονες αυξήσεις των τιμών και ο υψηλότερος δανεισμός των νοικοκυριών έχουν αυξημένους κινδύνους. Ταυτόχρονα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας εκτίθεται όλο και περισσότερο σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και κινδύνους που απορρέουν από την ψηφιοποίηση.

Οι συμβουλές προς τα κράτη

Υπό το φως των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων, οι ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές συμβουλεύουν τις αρμόδιες εθνικές αρχές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους συμμετέχοντες στην αγορά να λάβουν τις ακόλουθες πολιτικές ενέργειες:

  1. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για περαιτέρω πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από γεωπολιτικές εντάσεις και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα καθεστώτα κυρώσεων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
  2. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Υπό το πρίσμα των επίμονων κινδύνων και της συσσώρευσης μεσοπρόθεσμων κινδύνων με υψηλές αβεβαιότητες, οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την ποιότητα του ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού ακινήτων, και ιδίως των περιουσιακών στοιχείων που έχουν επωφεληθεί από μέτρα στήριξης.
  3. Ο αντίκτυπος των περαιτέρω αυξήσεων των αποδόσεων και των ξαφνικών αντιστροφών των ασφαλίστρων κινδύνου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.
  4. Οι μικροεπενδυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τους κινδύνους για τους ιδιώτες επενδυτές βλέποντας ότι η συμμετοχή τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή η διαφοροποίηση προσφέρει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους, και oι εποπτικές αρχές πρέπει να παρακολουθούν τους κινδύνους για τους ιδιώτες επενδυτές που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία με προσδοκίες σημαντικής αύξησης των τιμών και χωρίς να συνειδητοποιούν τους υψηλούς κινδύνους.
  5. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενσωματώσουν περαιτέρω τις εκτιμήσεις ESG στις επιχειρηματικές στρατηγικές και τις δομές διακυβέρνησής τους .
  6. Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο επίπεδο και τη συχνότητα των συμβάντων στον κυβερνοχώρο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στον κυβερνοχώρο και να προετοιμαστούν για πιθανή αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων.

«Η συχνότητα των περιστατικών στον κυβερνοχώρο είναι υψηλή σε ιστορικούς όρους. Οι γεωπολιτικές εντάσεις διαδραματίζουν αυξανόμενο ρόλο στον τεχνολογικό και ψηφιακό χώρο, με επιπτώσεις αισθητές σε γεωγραφίες και τομείς και αυξημένους κινδύνους στον κυβερνοχώρο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 συνέβαλε στην ταχεία αύξηση της συνδεσιμότητας και περαιτέρω εξάρτηση από την τεχνολογία που υπογραμμίζει τη σημασία της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε περίπτωση διασυνοριακού συμβάντος στον κυβερνοχώρο».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αυστηρές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, η ΕΕ αντιμετωπίζει οξύ και αυξημένο επίπεδο κινδύνου στον κυβερνοχώρο. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία ένδειξη για μεγάλα περιστατικά στον κυβερνοχώρο εντός της ΕΕ, εταιρείες, κυβερνήσεις και οργανισμοί σε ολόκληρη την Ένωση θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν. Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές ζητούν από όλους να είναι σε εγρήγορση και να είναι προετοιμασμένοι  για πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, καθώς κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μη διαθεσιμότητα κρίσιμων συστημάτων και διακοπή της υποδομής ή/και χειραγώγηση ή καταστροφή ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

Οι πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ενδέχεται να μην περιορίζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σε ένα σοβαρό σενάριο η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες θα μπορούσε να μειωθεί, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και τα προσωπικά δεδομένα θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ