H κερδοφορία θα τεθεί από φέτος και για τα επόμενα χρόνια στο επίκεντρο του τραπεζικού ενδιαφέροντος καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μια θεαματική πορεία προόδου και μπορούν να αξιοποιήσουν πλέον το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου από το βήμα του Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς όμως να εκτροχιάζει την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την οποία αναμένεται φέτος ρυθμός της τάξης του 3-4%, υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου και επίσης θετικός μεσοπρόθεσμα. Εκτίμησε δε, ότι το 2023 θα είναι έτος επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα της χώρας και των τραπεζών της.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν μετασχηματισμό μεγάλης έκτασης με αποτελέσματα που εκπλήσσουν: τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από το ανώτερο σημείο το 2016 στα 110 δισ. ευρώ, υποχώρησαν στα 15 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 για τις συστημικές τράπεζες, με δείκτη NPE στο 10% και μονοψήφιο για όλες εντός του 2022.
Η Τράπεζα Πειραιώς από το 45% ένα έτος πριν, είχε στο τέλος του 2021 δείκτη NPE στο 12,5% και έχει ως στόχο το 9% στο τέλος του 2022, το 5% στο τέλος του 2023 και το 3% στο τέλος του 2024.
Η αποκλιμάκωση των NPEs των τραπεζών αναγνωρίζεται από την αγορά, είπε ο κ. Μεγάλου ενώ αναφέρθηκε στην πολύ ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει ο κλάδος, καθώς και σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων - μόνο το 2021 έγιναν δύο αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ ενώ έγιναν ομολογιακές εκδόσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των απαιτήσεων της MREL.
Ήδη, η οργανική κερδοφορία του κλάδου ανακάμπτει, καθώς καταγράφεται αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια και επαναφορά των προτεραιοτήτων στις βασικές τραπεζικές εργασίες, με τις επιδόσεις του 2021 να είναι σημαντικές τόσο σε επίπεδο εργασιών, όπως η χορήγηση δανείων και η δημιουργία εσόδων από προμήθειες, όσο και σε επίπεδο ολοκλήρωσης σχεδίων μετασχηματισμού, όπως αυτό που υλοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, συναλλαγές σε NPEs και συνθετικές τιτλοποιήσεις.
Η έμφαση θα δοθεί εφεξής στην κερδοφορία και σε καινοτόμες κινήσεις, τόνισε ο κ. Μεγάλου, αναφερόμενος στο asset management, το εξειδικευμένο real estate, το digital banking. H Tράπεζα Πειραιώς θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των πρωτοβουλιών, με στρατηγική που θα έχει ως στόχο την επέκταση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της, υπογράμμισε.
Στο Capital Link Forum συμμετείχε επίσης ο κ. Θοδωρής Γναρδέλλης, CFO της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει μεταξύ των κεντρικών προτεραιοτήτων των ελληνικών τραπεζών, μαζί με την οργανική κερδοφορία και την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών ανάπτυξης.
Η βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2021 ήταν πολύ σημαντική ενώ οι τάσεις ήταν εξαιρετικά θετικές και στην οργανική κίνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κίνηση αυτή επηρεάστηκε από τη λήξη των μορατορίων πληρωμών λόγω Covid, ειδικά κατά το πρώτο μισό του 2021, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι αρχικά αναμενόταν, είπε ο κ. Γναρδέλλης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!