Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι εκτιμούν οι Ελληνες τραπεζίτες για πληθωρισμό, ανάπτυξη και κόκκινα δάνεια

Πηγή: Pixabay

H γεωπολιτική κρίση, η κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας σύμφωνα με τους CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ωστόσο, οι υψηλές επιδόσεις του 2021 (ρυθμός ανάπτυξης 8%, μείωση ανεργίας κ.ά.), αλλά και η ανθεκτικότητα των εταιρικών ισολογισμών εξασφαλίζουν εν πολλοίς το θετικό πρόσημο για το 2022.

Γύρο από τα παραπάνω μείζονα ζητήματα της περιόδου κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν στο Banking Summit του Moneyreview.

Ειδικότερα, οι διευθύνοντος σύμβουλοι της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank τοποθετούν τις αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις τους πλέον στο 2,5%-4% με τον Παύλο Μυλωνά (ΕΤΕ) να τονίζει ότι «προφανώς και θα θέλαμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, ωστόσο, δεν είναι …καταστροφή» και να εκτιμά ότι κάποια πράγματα θα καθυστερήσουν, ωστόσο, το 2023 και το 2024 θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος του 2022, για το οποίο προβλέπει ανάπτυξη κοντά στο 2,5%-3%.

Από την πλευρά του ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να κινηθεί και υψηλότερα, στο 4% έναντι 5,5% που προέβλεπε πριν το ξέσπασμα της κρίσης και οπωσδήποτε υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον Χρ. Μεγάλου τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν, εκτός απροόπτου, να μετριάσουν την επίπτωση από την διεθνή αβεβαιότητα.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, η τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα κατά μέσο όρο στο 6,5% έναντι 4% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, θα έχει θετική επίπτωση στο χρέος, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, θα αποκλιμακωθεί στο 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, από 205% στο τέλος του 2021.

«Οι εξελίξεις υπονομεύουν το θετικό αφήγημα και επηρεάζουν δυσμενώς την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της. Ειδικά, η δική μας οικονομία επιβαρύνεται περισσότερο καθώς χαρακτηρίζεται από την προϊστορία των δίδυμων ελλειμμάτων, το υψηλότερο δημόσιο χρέος και τα χειρότερα δημογραφικά στοιχεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δημόσιο χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι σε ανώμαλες συνθήκες αγοράς οι χώρες με υψηλό χρέος επηρεάζονται δυσανάλογα από κάθε αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, να μην ξεχνάμε τα ειδικά χαρακτηριστικά του χρέους μας, δηλαδή τη διακράτηση του από ευρωπαϊκούς θεσμικούς οργανισμούς, τη μεγάλη διάρκεια του, αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, που αποτελεί πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας. Επομένως, έχουμε ισχυρές άμυνες», υπογράμμισε ο CEO της Εurobank Φωκίων Καραβίας, που επανέλαβε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε επειδή οι συνθήκες γίνονται πιο δυσχερείς.

«Το αντίθετο. Πρέπει να εστιάσουμε και να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας –και να υπάρξει συντονισμός όλων όσοι μπορούν να συμβάλουν, των κρατικών αρχών, της κυβέρνησης, των τραπεζών, των μεγάλων οικονομικών οργανισμών και επιχειρήσεων, γιατί η επενδυτική βαθμίδα είναι η λυδία λίθος της επιστροφής στην κανονικότητα» ανέφερε ο CEO της Εurobank προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να είμαστε επ’ άπειρον η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην κατηγορία junk.

Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας συνέστησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, που εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα είναι πιο βίαιη  και μεγαλύτερης διάρκειας, όμως όπως είπε ο φαινόμενο δεν είναι ελληνικό.

Από την άλλη πλευρά όμως εξέφρασε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι κραδασμοί θα απορροφηθούν για δύο κυρίως λόγους: τον τουρισμό «θα έχουμε μια καλή χρονιά, ίσως όχι τόσο καλή όσο περιμέναμε πριν από τον πόλεμο αλλά σίγουρα ανοδική » καθώς όπως είπε καταγράφεται παγκοσμίως μεγάλη διάθεση για ταξίδια. Ο δεύτερος λόγος είναι οι σωρευμένες καταθέσεις, που είναι πολύ σημαντικές καθώς για μεγάλο διάστημα λόγω των περιορισμών της πανδημίας δεν καταναλώναμε. Οι καταθέσεις, όπως εκτίμησε ο Β. Ψάλτης, θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα την αγοραστική τους δύναμη.

Δεν είναι ορατός ο κίνδυνος για νέα προβληματικά δάνεια

Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται τα δανειακά χαρτοφυλάκια και κυρίως τα δάνεια που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης (μορατόρια, Γεφυρα Ι και ΙΙ, step up), καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συμπιέζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κίνδυνος για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων είναι ορατός και κυρίως γενικευμένος ώστε να τεθούν εν αμφιβόλλω οι στόχοι μείωσης του δείκτη NPE σε μονοψήφια ποσοστό. Στόχο που έχουν ήδη πετύχει Εurobank και Εθνική και θα πετύχουν τους αμέσως επόμενους μήνες Alpha Bank και Πειραιώς. Οπως τονίστηκε η τεράστια πρόοδος σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ισολογισμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

«Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία ενέχει κινδύνους για ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων καθώς οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και οι εταιρικοί ισολογισμοί πιέζονται από το κόστος της ενέργειας και τον πληθωρισμό. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τις σχετικές εξελίξεις με μεγάλη προσοχή και ελπίζω να είμαστε και αυτή τη φορά το ίδιο αποτελεσματικοί και να αποφύγουμε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, όπως με επιτυχία κάναμε κατά την περίοδο της πανδημίας»,  υπογράμμισε ο Φ. Καραβίας

«Εχουμε φάει τον γάιδαρο, έχει μείνει η ουρά σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια. Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι σε τέτοια επίπεδα που κανείς δεν αμφισβητεί ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την κούρσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Μυλωνάς και εκτίμησε ότι συνολικά δεν θα δούμε αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Εκτίμηση με την οποία συμφωνούν τόσο ο Χρ. Μεγάλου όσο και Βασίλης Ψάλτης.

Σύμφωνα με τον CEO της Εθνικής τράπεζας, η ανάπτυξη της οικονομία κατά 2,5% - 3% δύσκολα θα προκύψει σημαντικός αριθμός νέων καθυστερήσεων σε δάνεια, συμπληρώνοντας ότι το ενεργειακό κόστος βαρύνει συνήθως τους  οικογενειακούς ισολογισμούς με περίπου 20% των δαπανών. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ