Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Το διαρκές stress test, οι μεγάλες προκλήσεις και τα σχέδια... οχύρωσης

Πηγή: Pixabay

Με το βλέμμα στραμμένο στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία που αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις και απομειώνει δραματικά την αγοραστική αξία των πολιτών είναι τα τραπεζικά επιτελεία.

Με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα συνεχές τεστ αντοχής και υπό μεγάλες αντιξοότητες διανύουν τον δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα.

Κόκκινα δάνεια 15 δισ. το 2021 

Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας ως «διαχειριστές» μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες κυρίως χάρη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» κατάφεραν να απομακρύνουν από τους ισολογισμούς τους το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων (το 2021 «έκλεισε» με 15 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια για τις τέσσερις συστημικές) με τελικό στόχο να μειώσουν τον δείκτη ΝPE σε ποσοστό κοντά στο 3%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Και, παρά την πανδημία, έχουν διασχίσει πολλά… χιλιόμετρα προς την επάνοδο στην τραπεζική κανονικότητα, ενισχύοντας την πιστωτική επέκταση και υλοποιώντας σχέδια μετασχηματισμού και έχοντας θωρακίσει τους ισολογισμούς τους.

Ζητούμενο η ψηφιακή αναβάθμιση

Τα τραπεζικά σχέδια κινούνται στην κατεύθυνση της ψηφιακής αναβάθμισης -σε αυτό το σκέλος η πανδημία επιτάχυνε σε μεγάλο βαθμό τις σχετικές πρωτοβουλίες- ώστε να στρέψουν μεγάλο μέρος των συναλλαγών στα ψηφιακά εναλλακτικά κανάλια και έτσι να πετύχουν δύο στόχους: να μειώσουν το λειτουργικό κόστος -τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου είναι συνεχώς ανοιχτά στην πραγματικότητα- και να αναβαθμίσουν άλλου είδους υπηρεσίες και κυρίως τις συμβουλευτικές, με δεδομένο μάλιστα ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «περνούν» μέσα από τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, καλούνται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό ενημέρωσης που έχουν οι -μικρομεσαίες κυρίως- επιχειρήσεις, αναφορικά με χρηματοδοτικά εργαλεία και ευρωπαϊκούς πόρους (αναπτυξιακός νόμος, ΕΣΠΑ κ.λπ.), η αξιοποίηση των οποίων θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν με όρους βιωσιμότητας.

►Διαβάστε και: Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι κρατικές ενισχύσεις στις προβληματικές τράπεζες

Τι λένε οι CEOs των τραπεζών

Το βασικό συμπέρασμα από τις συζητήσεις των διοικήσεων των τραπεζών με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 είναι ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, και κατ’ επέκταση των ίδιων των τραπεζών, σχετίζονται με τις έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση του ενεργειακού κόστους που διαχέεται σε σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.  

Ωστόσο και οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι -Φ. Καραβίας (Eurobank), Β. Ψάλτης (Αlpha Bank), Xρ. Μεγάλου (Πειραιώς), Π. Μυλωνάς (Εθνική)- υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθούν αυτές οι επιπτώσεις αλλά και το ακριβές αποτύπωμά τους στα μεγέθη της οικονομίας. Εκτιμάται ότι σαφέστερη εικόνα για το εύρος και το βάθος των συνεπειών θα υπάρχει στα μέσα του καλοκαιριού.

Από την άλλη πλευρά, είναι θετικό ότι η άμεση έκθεση σε Ρωσία και Ουκρανία είναι μηδαμινή, ενώ η εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τις αγορές της Ρωσίας και της Πολωνίας δεν είναι τέτοια που να προκαλεί μεγάλη ανησυχία και επιπρόσθετα υπάρχει χρόνος ώστε να καλυφθεί μεγάλο μέρος των άμεσων απωλειών. Aυτό που επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη είναι ότι ο τουρισμός κινδυνεύει κυρίως από την ακρίβεια και δευτερευόντως από τον πόλεμο, βάσει των σημερινών δεδομένων.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε στενωπό και κλίμα αβεβαιότητας, που αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση για νέα δάνεια -κυρίως σε ό,τι αφορά τη λιανική τραπεζική (ειδικά τα στεγαστικά) και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η μειωμένη ζήτηση θα αντισταθμιστεί από τη ζήτηση νέων δανείων από τις μεγάλες επιχειρήσεις που αναμένεται να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό, μιας και οι ομολογιακές εκδόσεις είναι πλέον ακριβές, αλλά και στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εμφαση στη χορήγηση νέων δανείων 

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα δώσουν μεγάλο βάρος στη χορήγηση νέων δανείων για να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές εμπόριο έχουν μπει σε αχαρτογράφητα νερά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Και μολονότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνεπειών καθώς τα γεγονότα είναι πλήρη εξέλιξη, «τα θεμελιώδη μεγέθη για την επικράτηση του θετικού σεναρίου εξακολουθούν να ισχύουν: η ύπαρξη ενός φιλικού για επενδύσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ένας σταθερός οδικός χάρτης με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επαρκείς πηγές χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν το NextGenEU και λοιπούς πόρους από την ΕΕ».

Το 2021 η Εurobank χορήγησε νέα δάνεια ύψους 7,8 δισ. ευρώ και για το 2022 ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση (καθαρά δάνεια μείον αποπληρωμές) τοποθετείται στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ για την περίοδο 2021-2024 στα 7,4 δισ. ευρώ συνολικά.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, τα νέα δάνεια ανήλθαν στα 5,4 δισ. ευρώ το 2021, περιλαμβανομένης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις, ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα τρίμηνα, «ως αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί, καθώς και της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), τα οποία αναμένεται να αναθερμάνουν σημαντικά τις επενδύσεις στη χώρα» αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας, ενώ για το 2022 εκτιμά ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα αγγίξει τα 2,2 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στους αναλυτές ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης. Μάλιστα έχουν ήδη προχωρήσει νέες εκταμιεύσεις 1 δισ. ευρώ και επιπλέον η τράπεζα έχει συμβασιοποιήσει άλλο 1 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ξεπέρασε τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις το2021 ανήλθαν στα 6,5 δισ. ευρώ, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται την προηγούμενη χρονιά σε 1 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, η καθαρή πιστωτική επέκταση θα ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε ότι ήδη στο πρώτο δίμηνο του 2022  οι νέες εκταμιεύσεις ήταν 1 δισ. ευρώ και δείχνουν την τάση για το σύνολο του έτους.

Στα 4,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι νέες εκταμιεύσεις για την Εθνική Τράπεζα το 2021, με τις επιδόσεις του δ' τριμήνου να είναι αξιοσημείωτες καθώς τα νέα δάνεια ήταν 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις. Όπως είπε ο CEO της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς, οι στόχοι της ΕΤΕ παραμένουν φιλόδοξοι, καθώς «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά και ακόμη και μέσα στη σημερινή διεθνή συγκυρία η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη το 2022 και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το 2023 και το 2024».

►Διαβάστε και: «Εκρηξη» στις τραπεζικές απάτες μέσω ίντερνετ: Τα 11 SOS

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ