Νέο «καμπανάκι» για τις τράπεζες να βελτιώσουν τα στοιχεία και την ανάλυσή τους για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους χτύπησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η κεντρική τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα αξιολόγησή της για την πρόοδο των ευρωπαϊκών τραπεζών στην αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της από τον Νοέμβριο του 2020.
«Αν και υπήρξαν βελτιώσεις σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση της ΕΚΤ στα τέλη του 2020, καμία τράπεζα δεν ικανοποιεί πλήρως τις εποπτικές προσδοκίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι «η εποπτεία των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων θα γίνει αυστηρότερη τα επόμενα χρόνια, με τους παράγοντες της αγοράς και το κοινό να αναμένουν περισσότερη πληροφόρηση. Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις πρακτικές τους».
Χαμηλά τα ποσοστά συμμόρφωσης των τραπεζών
Η νέα αξιολόγηση της ΕΚΤ αφορά τις 109 τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από αυτή. Οι επόπτες ανάλυσαν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έδωσαν οι τράπεζες την 1η Νοεμβρίου 2021 καθώς και έγγραφα στο πλαίσιο της άσκησης της ΕΚΤ για την αυτό – αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων.
Σε σχέση με το 2020, περισσότερες ήταν οι τράπεζες που έδωσαν ουσιαστική πληροφόρηση για τους κινδύνους αυτούς. Για παράδειγμα, πάνω από το 70% των τραπεζών εξηγούσαν πώς παρακολουθούνται οι κίνδυνοι από τα διοικητικά συμβούλιά τους έναντι μόλις λίγο πάνω από 50% το 2020, «αλλά το συνολικό επίπεδο διαφάνειας είναι ακόμη ανεπαρκές».
Περίπου το 75% των τραπεζών δεν ανέφεραν αν η κλιματική αλλαγή έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στο προφίλ κινδύνου τους, αν και σχεδόν οι μισές από αυτές διαμήνυσαν στην ΕΚΤ ότι θεωρούν πως είναι εκτεθειμένες στον κλιματικό κίνδυνο.
Σχεδόν το 60% των τραπεζών δεν περιέγραψε πώς ο κίνδυνος της πράσινης μετάβασης ή ο φυσικός κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική τους.
Ανεπαρκείς, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι και οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες βασικών δεικτών, καθώς μόνο το 50% δημοσίευσε βασικούς δείκτες επιδόσεων ή κλιματικού και περιβαλλοντικού κινδύνου.
Επιπλέον, πολλές τράπεζες δεν τεκμηριώνουν επαρκώς τις ανακοινώσεις τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!