Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πληθωρισμός και Ουκρανικό απειλούν την επιστροφή στην κανονικότητα

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η επιστροφή στην κανονικότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θεωρείται δεδομένη, καθώς αφήνει πίσω του την κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων κυρίως μέσω του «Ηρακλή» και κατάφερε να συγκρατήσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα τα νέα «κόκκινα» δάνεια που δημιούργησε η πανδημία.

Οι ξένοι οίκοι αναγνωρίζουν ότι οι τράπεζες σύστημα μπαίνουν σε φάση ανάπτυξης μετά από πολλά χρόνια, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ΝPEs (2%-3%) και ανοίγει η συζήτηση για διανομή μερίσματος.

Ωστόσο, η άνοδος του πληθωρισμού, που συμπίπτει με το τέλος των μέτρων στήριξης και την ενίσχυση της ανασφάλειας, αυτή τη φορά λόγω και της έντασης μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας κάθε άλλο παρά διμερές πρόβλημα αποτελεί, αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την οικονομία γενικότερα, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κρίσιμοι οι επόμενοι 2-3 μήνες

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι επόμενοι 2-3 μήνες είναι πολύ κρίσιμοι, τα νοικοκυριά ήδη «στενάζουν» και η ακρίβεια δεν πλήττει μόνο τους ευάλωτους αλλά και τα μεσαία στρώματα και βρίσκονται σε εγρήγορση. Φυσικά, όλοι περιμένουν με ενδιαφέρον τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ειδικότερα τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου που συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου.

Τα «καλά νέα» είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πλέον …την τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και σαφώς καλύτερα αντανακλαστικά, σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των διεθνώς οίκων που αναγνωρίζουν την τεράστια πρόοδο σε ότι αφορά την εξυγίανση των ισολογισμών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Fitch αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δύο βαθμίδες σε B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- με θετικό outloοk, ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερό outlook.

Εφικτός ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση 2 δισ. ευρώ για κάθε τράπεζα

Εντός του Μαρτίου οι τράπεζες θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021 – αρχής γενομένης από την Eurobank στις 10 Μαρτίου και θα ακολουθήσουν Αlpha Bank στις 14/3 και Πειραιώς στις 15/4 ενώ η Εθνική δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ημερομηνία – και το ενδιαφέρον αναλυτών και επενδυτών εκτιμάται ότι αυτή τη φορά θα αφορά κατά κύριο λόγο την κερδοφορία, τη μείωση του κόστους και την πιστωτική επέκταση με το RRF να έχει κομβικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση 2 δις ευρώ για κάθε μια τράπεζα θεωρείται εφικτός. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι την περασμένη εβδομάδα η Goldman Sachs ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες αφήνουν πίσω τους κινδύνους και «τα μερίσματα επιστρέφουν πίσω στη συζήτηση» . Νωρίτερα, η Optima εκτίμησε ότι η Eurobank και η Εθνική θα διανείμουν περίπου 100 εκατ. ευρώ η καθεμία σε μερίσματα, από τα κέρδη τους το 2022.

Ένα επίσης φλέγον θέμα είναι αυτό της απομείωσης των κεφαλαίων λόγω του διπλασιασμού των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, κάτι που επηρεάζει την αποτίμησή τους, μιας και όλες οι τράπεζες έχουν αξιοσημείωτα αποθέματα ομολόγων στα χαρτοφυλάκια τους.

Πάντως η αλλαγή «ατζέντας» με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων να μην αποτελεί πρώτο θέμα μετά από πολλά χρόνια φάνηκε και στις συζητήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον SSM ενόψει της κατάθεση των business plans στο τέλος Μαρτίου και τα οποία θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων και μείωση προσωπικού και καταστημάτων προκειμένου να φτάσουν τα 250 ως 300 η κάθε μια και να μειώσουν περαιτέρω το κόστος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ