Την πρώτη αξιολόγηση του εξωδικαστικού μηχανισμού επί πραγματικών δεδομένων αναμένεται να κάνουν αύριο, Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των servicers.
Αισιοδοξία μετά τις πρώτες ρυθμίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού είναι γεγονός και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προσδοκούν ότι θα αποτελέσουν δέλεαρ και παράδειγμα για χιλιάδες οφειλέτες που κρατούν στάση αναμονής και δεν έχουν οριστικοποιήσει την υποβολή της αίτησής τους, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός να κινείται μέχρι σήμερα με πολύ χαμηλές ταχύτητες.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν εξάντλησαν το περιθώριο των δύο μηνών που τους δίνει ο νόμος ώστε να υποβάλουν προτάσεις ρύθμισης -που προκύπτει αλγοριθμικά, αφού έχουν υπολογιστεί οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης- και προσπάθησαν να ολοκληρώσουν με ταχύτητα τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι ο οφειλέτης έχει δικαίωμα, χωρίς καμία επίπτωση, να αποδεχθεί ή να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης ή και να προχωρήσει σε αντιπρόταση.
«Πιέζουν» δικηγόρους και λογιστές
Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν κατ’ αρχήν υποβληθεί αγγίζει τις 40.000, αλλά ο αριθμός εκείνων που έχουν ολοκληρωθεί είναι πολύ μικρός. Όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ενωσης των Εταιρειών Διαχείρισης (servicers) Tάσος Πανούσης, μέχρι τώρα τα αποτελέσματα υστερούν των προσδοκιών, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι μια σύνθετη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό τόσο το υπουργείο όσο και οι τράπεζες/servicers επιχειρούν να κινητοποιήσουν δικηγόρους και λογιστές που έχουν εξουσιοδοτηθεί από οφειλέτες για την υποβολή της αίτησής τους.
Σύμφωνα με δειγματοληπτικό «έλεγχο» σε αιτήσεις που λιμνάζουν, τον οποίο πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό μια από τις συστημικές τράπεζες, σχεδόν οι μισοί από τους αιτούντες δεν γνώριζαν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία την οποία έχουν αναθέσει σε λογιστή ή δικηγόρο.
Ποιοι έχουν κάνει αιτήσεις μέχρι τώρα
Οι πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις αφορούν -πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων- δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που επιζητούν «κούρεμα» της οφειλής -το οποίο προβλέπεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- ώστε να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη η ρύθμιση και να μην τεθούν σε κίνδυνο βασικά περιουσιακά στοιχεία και κυρίως η πρώτη κατοικία.
Τέλος, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα-ρυθμίσεις θα γίνει αξιολόγηση του ίδιου του μηχανισμού, ώστε να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις, όπου και αν χρειάζεται, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του εξωδικαστικού.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!