Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εθνική 2.0»: Σε θέσεις «μάχης» οι τράπεζες-Το σχέδιο για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τη δημιουργία του οριστικού  πλαισίου συνεργασίας δημοσίου και τραπεζών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις όπως ανακοίνωσε σε ενημερωτική εκδήλωση της Εθνικής τράπεζας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η Εθνική τράπεζα παρουσιάζοντας το σχέδιο της «Εθνική 2.0», το οποίο αποτελεί ολιστικό σχέδιο καθώς οι τράπεζες παίρνουν θέσεις «μάχης» για τη μόχλευση των δανείων 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κρίνει το στοίχημα της χρηματοδότησης επενδυτικών έργων που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Η χρηματοδότηση μαζί με την μόχλευση των τραπεζών και τις επιδοτήσεις θα φτάσει τα 50 δις ευρώ.

Η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τα κίνητρα αλλά και τις ταχύτητες των διαδικασιών ώστε να υπάρξει απορρόφηση των κονδυλίων και επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος, αυτός της δημιουργίας ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που θα καλύψει το επενδυτικό κενό των προηγούμενων χρόνων. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Θοδωρος Σκυλακάκης, μια επιχείρηση που είναι επιλέξιμη για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορεί ταυτόχρονα να λαμβάνει και άλλα κεφάλαια από διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως ο αναπτυξιακός νόμος. Προϋπόθεση είναι τα υποβληθούν ταυτόχρονα όλα τα σχέδια χρηματοδότησης από τον ενδιαφερόμενο.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανάλαβε ότι το κρίσιμο είναι το τραπεζικό προφίλ των επιχειρήσεων ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα ενώ για τα δάνεια μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ το κράτος θα αναλαμβάνει το κόστος της αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου ενώ οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα επωμίζονται οι ίδιες αυτό το κόστος.

Από τη δική του μεριά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής  Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η ΕΤΕ είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.  Και όπως είπε ο γενικός διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής Βασίλης Καραμούζης το ζητούμενο είναι να υπάρξει διάχυση των πόρων σε όσο το δυνατόν περισσότερους, καθώς μέσα από τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων θα ευνοηθούν και οι πιο μικρές.

«Έχουμε φτιάξει μια ειδική ομάδα ομάδα της εταιρικής τραπεζικής, έχουμε τον κόσμο που κάνει να παρακολουθεί τι γίνεται, η δουλειά της είναι να εκπαιδεύουν τα στελέχη μας και καθοδηγεί τους πελάτες» ανέφερε ο κ. Μυλωνας . Αναφερόμενος στο θέμα της βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία και «πρέπει να κοιτάμε με τον φακό στραμμένο μπροστά, όχι πίσω».

«Το 1/3 των ΜμΕ αυτών δεν γνωρίζει για το ταμείο ανάκαμψης»

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΤΕ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπε η Γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής Χριστίνα Θεοφιλίδη το 1/3 των ΜμΕ αυτών δεν γνωρίζει για το ταμείο ανάκαμψης, ενώ από υπόλοιπες τα 2/3 θέλουν πληροφόρηση για να σχηματοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδιο. Προκειμένου να καλυφθεί το αυτό το κενό ενημέρωσης σύμβουλοι επιχειρήσεων στο δίκτυο καταστήματων της ΕΤΕ που θα υποστήριζεται από την κεντρική ομάδα θα εντοπίζει ποιες εταιρίες έχουν ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η επιχείριση θα βάζει τα βασικά στοιχεία και θα και θα καθοδηγείται για το ποιο πρόγραμμα είναι κατάλληλο για αυτήν. Αμέσως μετά θα παρέχουμε χρηματοδότηση άμεσα και γρήγορα.»

Ο Βασίλης Καραμούζης ανέφερε ότι η Εθνική είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι «για τα σύνθετα έργα ο χρόνος έγκρισης δεν θα ξεπερνάει τους 2 μήνες» και συμπλήρωσε ότι εκτός από τα δάνεια και οι επιδότησης του RRF δημιουργούν ένα ξεχωριστό οικοσύστημα που μας ενδιαφέρει (κεφάλαια κίνησης μέχρι την έναρξης της επένδυσης, εγγυητικές επιστολές κλπ)

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι για να πετύχει τους στόχους του το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει οι όροι επιλεξιμότητας να είναι απλοί και ξεκάθαροι, να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες και οι ανεξάρτητοι αξιολογητές να κινούνται με ταχύτητα. Και επιπρόσθετα, να μην οι συμβάσεις που θα υπογράψει το ελληνικό δημόσιο (υπ.Οικονομικών) με τις τράπεζες να μην έχουν ψιλά γράμματα.

Μάλιστα, όταν ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι αν «κοκκινήσουν» δάνεια πάνω από το 10% του χαρτοφυλακίου «Ελλάδα 2.0» θα υπάρχει παρέμβαση της πολιτεία, ο διευθύνων σύμβολους της Εθνικής τράπεζας υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να εμπεριέχεται στη σύμβαση που υπογράψουν οι τράπεζες. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ