Πλειστηριασμοί και αύξηση της πιστωτική επέκτασης ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στην πρόσφατη συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ικανοποιημένοι από την πιστωτική επέκταση και θεωρούν ότι οι τραπεζίτες δεν πράττουν ό,τι θα μπορούσαν, στερώντας από πολλές επιχειρήσεις την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε μία περίοδο που η πραγματική οικονομία χρειάζεται όσο τίποτα στήριξη μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την αύξηση των χορηγήσεων, σημειώνοντας ότι έχει την αίσθηση ότι οι τραπεζίτες επειδή «έχουν καεί στο χυλό φυσάνε και το γιαούρτι».
Ανάγκη η ενίσχυση της ρευστότητας
Οι τραπεζίτες απάντησαν ότι έχουν όλη την καλή διάθεση να προχωρήσουν στην παροχή αυξημένης ρευστότητας στην αγορά, αρκεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες να πληρούν τους πιστοληπτικούς κανόνες που θέτουν οι ευρωπαϊκές αρχές.
Και κάπου εκεί βρίσκεται η διαφωνία ανάμεσα σε κυβέρνηση και τράπεζες. Από την μία πλευρά στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των γραμμών χρηματοδότησης και ότι οι τράπεζες δεν εξαντλούν τα περιθώρια που έχουν, τηρώντας με (κάτι περισσότερο από) θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες.
Από την άλλη, οι τράπεζες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ζήτηση για χρηματοδότηση και ότι ένας μεγάλος αριθμός από επιχειρήσεις που ζητούν δανειοδότηση απέχουν από το να χαρακτηριστούν επιλέξιμες.
Αυξημένη ζήτηση φέρνει η ανάπτυξη της οικονομίας
Ωστόσο, οι τράπεζες σημειώνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων και της κατανάλωσης, θα φέρουν αύξηση της ζήτησης για δάνεια από επιχειρήσεις με απόλυτα υγιή χαρακτηριστικά. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η ζήτηση για νέα δάνεια μέσα στο 2021 μπορεί να υπερβεί τον αρχικό στόχο.
Ετσι, ενώ αρχικά η εκτίμηση ήταν ότι η εκταμίευση νέων δανείων εντός του έτους θα ήταν της τάξεως των 11-12 δισ. ευρώ, πλέον ο στόχος αναθεωρείται για πάνω από 20 δισ., αφού ήδη έχει καλυφθεί το αρχικό ποσό. Κάποιοι, μάλιστα, σημειώνουν ότι εφόσον οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας επαληθευτούν, τότε το 2022 οι εκταμιεύσεις νέων δανείων μπορεί να υπερβούν ακόμη και τα 30 δισ.
Και η παρούσα συγκυρία βοηθάει τις τράπεζες, αφού έχουν άφθονη ρευστότητα και μάλιστα φθηνή. Μόνο από τις καταθέσεις έχουν προστεθεί στα ταμεία των τραπεζών περί τα 30 δισ. στην περίοδο της πανδημίας με σχεδόν μηδενικό κόστος. Επίσης και η πρόσβαση στις αγορές είναι πλέον εφικτή και με χαμηλό κόστος.
Στον αντίποδα των παραπάνω, υπάρχει ένα ακόμη αγκάθι. Και αυτό είναι οι πλειστηριασμοί. Ολοι συμφωνούν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσουν, προκειμένου να εδραιωθεί η κουλτούρα των πληρωμών. Τράπεζες και κυβέρνηση θεωρούν, πάντως, ότι η μετάβαση από την μηδενική πραγματοποίηση πλειστηριασμών, μέχρι το να γίνονται κανονικά, θα πρέπει να γίνει σταδιακά.
Δηλαδή να προηγηθούν κάποια ακριβά ακίνητα και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Σε αυτό οι δύο πλευρές δείχνουν να έχουν ταυτόσημες απόψεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!