Νέα
  • ΓΔ: 1539.48 +0.56%
  • Τζίρος: 104,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Με το βλέμμα στην πανδημία και τις ανατιμήσεις - «Χαμόγελα» για τον τουρισμό

Οι καλύτερες, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, επιδόσεις του τουρισμού έφεραν χαμόγελα και στις τράπεζες καθώς πλησιάζουμε στο τέλος των μορατορίων του ξενοδοχειακού κλάδου και επιπρόσθετα η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας είναι καθοριστική.

Από την άλλη πλευρά παρά την έκρηξη των κρουσμάτων το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown μπορεί να μην είναι ορατό  - ωστόσο αναμένεται ότι θα επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία αγοράς και καταναλωτών την ώρα μάλιστα που τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και το καλάθι της νοικοκυράς ετοιμάζεται να πάρει φωτιά.

Και οι τράπεζες περιμένουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τα μέτρα που θα αποτελέσουν ανάχωμα στις ανατιμήσεις αλλά και το πλέγμα προστασίας για τα νοικοκυριά, κυρίως τα ευάλωτα.  Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται μέτρα που θα ενδυναμώσουν το ελεγκτικό πλαίσιο ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Όταν ένα νοικοκυριό, που σήμερα ανταποκρίνεται στις δανειακές του ανάγκες ή ακόμα και αν έχει μικρές αποταμιεύσεις, θα πρέπει λόγω ανατιμήσεων να διαθέσει μεγαλύτερο ποσοστό του οικογενειακού του προϋπολογισμού για θέρμανση και διατροφή, το ενδεχόμενο να  αλλάξει τις προτεραιότητες του σε ότι αφορά την καταναλωτική του συμπεριφοράς και ίσως και την πληρωμή των υποχρεώσεων του είναι ορατό. Το είδαμε να συμβαίνει και στο παρελθόν. Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι η πολιτεία αλλά και η οικονομία – συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών έχουν την εμπειρία» αναφέρουν τραπεζικά στελέχη. Υπογραμμίζουν ότι υπερχρεωμένα και κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν τα «εργαλεία» για να ρυθμίσουν παλιά και νέα χρέη (Εξωδικαστικός Μηχανισμός, διμερείς συμφωνίες με τράπεζες) και ενώ είναι πλέον σαφές ότι δεν μπορούν και δεν έχει νόημα να αγνοούν το πρόβλημα.

Με το βλέμμα στραμμένο στην πανδημία και τις ανατιμήσεις

Η εξέλιξη της πανδημίας και οι ανατιμήσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των τραπεζών να αναθερμάνουν τη λιανική τραπεζική με χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων – συμπεριλαμβανομένων των «ακριβών» πιστωτικών καρτών αλλά και στεγαστικών δανείων καθώς οι εποχές που οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια για το 100% της αξίας του ακινήτου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί  εδώ και πολλά χρόνια. Πλέον για την αγορά οικιστικού ακινήτου, ο τραπεζικός δανεισμός ..περιορίζεται στο 60%.  Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι μετά από τη δεκαετή κρίση και οι πολίτες είναι πολύ πιο προσεκτικοί – και επιφυλακτικοί – στο να δανειστούν, πολύ περισσότερο όταν κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το τέλος της  πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς.  Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σαφέστερη εικόνα για το βάθος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα έχουμε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Πάντως, για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο είναι θετικό το γεγονός ότι ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων ώστε να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι τα τέλη του 2022, είναι ορατός. Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έχοντας την πεποίθηση ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και δημιουργίας ενός μακρόπνοου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου.

Τα θέματα  αυτά, μαζί της κερδοφορίας και της περαιτέρω μείωσης του κόστους, θα είναι ψηλά στην ατζέντα των road shows που θα πραγματοποιηθούν εντός του μήνα, πριν και μετά τη ΔΕΘ. Το πρώτο είναι αυτό της Goldman Sachs στις 8-9 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο της ΒοfA από 21-23 του μήνα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ