Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη διεξαγωγή τραπεζικών stress tests σχετικά με τον κλιματικό κίνδυνο το 2022, κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς οι τράπεζες προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να έχουν έγκαιρα τα αναγκαία στοιχεία των πελατών τους.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει εκφράσει ήδη την ανησυχία της ότι οι τράπεζες εμφανίζονται ανέτοιμες για τις εξελίξεις που προμηνύονται καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες εμφανίζονται πιο συχνά και το κόστος των εκπομπών αερίων γίνεται όλο και μεγαλύτερο.
Αυξάνει την πίεση στο παρασκήνιο η ΕΚΤ
Στο παρασκήνιο, η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να προσαρμοστεί. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και στις τράπεζες που θα υστερήσουν θα υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Ερευνα του Bloomberg σε 20 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έδειξε ότι υπάρχει σχεδόν καθολική συμφωνία τους ότι δεν είναι πιθανό να είναι ο κλάδος έτοιμος για τα stress test το 2022, κυρίως επειδή μεγάλο μέρος των αναγκαίων στοιχείων των πελατών τους δεν θα είναι διαθέσιμα μετά από ένα έτος. Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες πιέζουν παρασκηνιακά να μην ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests.
H Jo Lock του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch δήλωσε ότι δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από τράπεζες που ζητούν βοήθεια για να προσαρμοστούν στους κανόνες σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κανόνες καθώς και τους κανόνες διακυβέρνησης (ESG). «Οι τράπεζες πιέζονται αρκετά από τους επόπτες τους για το τι πρέπει να κάνουν, τι πρέπει να δείξουν, ποιο είναι το σχέδιο τους. Κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος από που να αρχίσει», δήλωσε σε συνέντευξή της.
Πιθανές πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις
Ο Fitch αναφέρει ότι οι τράπεζες πρέπει να ετοιμαστούν για την πιθανότητα να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του κλιματικού κινδύνου. Αυτό θα έχει πιθανότατα συνέπειες για τους μετόχους και τους πελάτες τους. Οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τα μερίσματα και να επιβάλλουν υψηλότερα τέλη σε δανειολήπτες, η έκθεση των οποίων στον κλιματικό κίνδυνο προκαλεί επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Παράλληλα, μπορεί να αυξηθεί και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών. «Οι επενδυτές θα εξετάσουν προσεκτικά τα στοιχεία των τραπεζών για ενδεχόμενα αυξημένα επίπεδα ρίσκου», δήλωσε στέλεχος της Svenska Handelsbanken.
Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο των τραπεζών έως τώρα. Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι «μία μεγάλη πλειονότητα» των τραπεζών που εποπτεύονται απευθείας από την ΕΚΤ δεν έχουν ικανοποιήσει τις προσδοκίες. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, οι ίδιες οι τράπεζες παραδέχθηκαν ότι το 90% των στοιχείων τους για την κλιματική αλλαγή είτε δεν καλύπτουν καθόλου είτε καλύπτουν εν μέρει τις προσδοκίες των εποπτών.
Κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή
Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία ορίζει τις εποπτικές απαιτήσεις, έχει ανακοινώσει κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα ανακοινώνουν οι τράπεζες τους κινδύνους ESG από τον Ιούνιο του 2022.
Οι επενδυτές λαμβάνουν ήδη υπόψη τους τις εξελίξεις αυτές, καθώς το ενδεχόμενο κόστος για τις τράπεζες, τα βιβλία των οποίων θα δείξουν μη αποδεκτά επίπεδα έντασης άνθρακα, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη μεγάλων αλλαγών.
Οι περισσότερες τράπεζες, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, θέλουν οι εποπτικές Αρχές να προχωρήσουν σε σταδιακή επιβολή απαιτήσεων, επικαλούμενες όχι μόνο τα προβλήματα με τα στοιχεία των πελατών, αλλά και την ανάγκη συντονισμού τους με τις ρυθμίσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ο Mark Naur, αναλυτής της Danske Bank, προβλέπει ότι «θα πάρει αρκετό καιρό» έως ότου οι τράπεζες να έχουν ένα πλαίσιο που θα αντανακλά τους κινδύνους ESG.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!