Οι προσπάθειες που έκαναν οι ελληνικές τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τους συνέβαλε αναμφίβολα στην ανθεκτικότητα που έδειξαν στα stress tests που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.
«Οι τράπεζες συνέχισαν να πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την αρχή του 2021 και η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε επίσης σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της», σημείωσε ο οίκος.
H αξιολόγηση για ρευστότητα, κεφάλαια και επιχειρηματική θέση
Με βάση τα αποτελέσματα των stress tests, ο S&P θεωρεί ότι η επιχειρηματική θέση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι επαρκής και η χρηματοδοτική θέση και η ρευστότητά τους είναι μεσαία και επαρκής.
Σχετικά με τη θέση τους όσον αφορά τον κίνδυνο, αυτή θεωρείται μέτρια για την Πειραιώς και επαρκής για τις υπόλοιπες τράπεζες.
Τα κεφάλαια και τα κέρδη θεωρούνται αδύναμα και για τις τέσσερις τράπεζες (στη διαβάθμιση 4-5 για την Eurobank και 3-4 για τις άλλες τράπεζες).
Το outlook για την Πειραιώς είναι B σταθερό και για τις άλλες τρεις B+ σταθερό.
Συνολικά για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο S&P έκανε τις εξής διαπιστώσεις
- Οι 101 τράπεζες που συμμετείχαν στα stress tests της ΕΚΤ και της ΕΒΑ(Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής) είχαν γενικά καλές επιδόσεις κάτω από αυστηρότερες παραδοχές σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση του 2018.
- Για πολλές από τις τράπεζες, αυτό θα στηρίξει της αποδοχή από τις εποπτικές Αρχές των σχεδίων τους για διανομή μερίσματος μετά την πρόσφατη άρση από την ΕΚΤ της σχετικής απαγόρευσης.
- Οι τράπεζες που τα πήγαν λιγότερο καλά μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερες εποπτικές κεφαλαιακές απαιτήσεις και καθοδήγηση, αν και αυτό θα σήμαινε μόνο τον περιορισμό μίας επιστροφής κεφαλαίων.
- Δεν αναμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests να έχουν αντίκτυπο στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις, καθώς οι αξιολογήσεις μας ενσωματώνουν ήδη μία προσδοκία περιορισμένης μείωσης των κεφαλαιακών δεικτών στο μέλλον.