Πιο έτοιμη ποτέ να διαδραματίσει τον ιστορικό της ρόλο, στηρίζοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η Εθνική τράπεζα, τώρα που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία, που παρουσιάστηκε μόνο μια φορά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά.
«Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τις νέες επενδύσεις, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις, δημιουργείται ένα εκρηκτικό θετικό μίγμα, μια μοναδική ευκαιρία αλλαγής του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας» είπε από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο CEO της ΕΤΕ και καλωσόρισε τον νέο πρόεδρο της τράπεζας Γκίκα Χαρδούβελη που πήρε τη σκυτάλη από τον Κώστα Μιχαηλίδη.
Ο Παύλος Μυλωνάς επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στόχος της είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους. Ξεκαθάρισε ότι η ΕΤΕ δεν θα απωλέσει την ελληνικότητα της και οποιαδήποτε απόφαση για ενδεχόμενη ΑΜΚ ή placement στο μέλον θα ληφθεί από τον βασικό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κ. Μυλωνάς στάθηκε στην τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ, το project Frontier, που περιλαμβάνει κυρίως στεγαστικά δάνεια με εξασφαλίσεις, και το οποίο θα συμβάλει στη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη η ΕΤΕ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη doValue που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Οι senior τίτλοι που θα διακρατήσει η ΕΤΕ ανέρχονται σε περίπου 3 δις. ευρώ.
Ανθεκτική η Εθνική στην πανδημία
Ο CEO της Εθνικής υπογράμμισε την ανθεκτικότητα της τράπεζας σε μια χρονιά που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια, το 2020, καθώς όπως είπε διαψεύστηκε και το πιο θεωρητικό δυσμενές σενάριο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι λόγω της πανδημίας τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, προγράμματα προσωρινής παύσης πληρωμών δόθηκαν σε περισσότερους από 85.000 πελάτες, με ποσά δανείων περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Από τα δάνεια αυτά, σήμερα μόλις το 3% βρίσκονται σε καθυστέρηση. Μεγάλη συμβολή στη μείωση των στεγαστικών ΜΕΔ είχε το πρόγραμμα Split & Settle. Την τελευταία 2ετία, 31.000 στεγαστικά δάνεια έχουν ρυθμιστεί με το πρόγραμμα και δάνεια 1,8 δισ. ευρώ είναι σήμερα πλήρως ενήμερα.
Ο Παύλος Μυλωνάς υπογράμμισε ότι η ΕΤΕ θα έχει αφήσει πίσω της σύντομα το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Το 2020 μείωσε τα ΜΕΔ κατά 6,5 δις. ευρώ και τον δείκτη ΜΕΔ στο 13% από 32% στο τέλος του 2019. Σήμερα το απόθεμα ΜΕΔ κινείται σε περίπου 4 δις. ευρώ και δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά έχουν κάλυψη σε ποσοστό άνω του 65%, η πραγματική έκθεση της Τράπεζας σε ΜΕΔ είναι μόλις 1,8 δις. ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι εκταμιεύσεις δανείων από την ΕΤΕ ανήλθαν σε 4,7 δις. ευρώ ενώ στην καθαρή αύξηση εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η ΕΤΕ έχει μερίδιο 28%.
- Η οργανική κερδοφορία της ΕΤΕ στοχεύει σε δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων περίπου 9% στο τέλος του 2022. Τα οργανικά κέρδη ανήλθαν το 2020 σε 328 εκατ. ευρώ και στοχεύουν σε 490 εκατ. το 2022, από λίγο άνω των 100 εκατ. το 2018. Η τράπεζα υλοποιεί πλήθος δράσεων με στόχο την αύξηση των πηγών εσόδων.
- Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παρέμεινε άνω του 16% στο τέλος του 2020 και στο α΄ τρίμηνο του 2021 διαμορφώνεται σε 18,8%, δίνοντας προβάδισμα επάρκειας κεφαλαίων στην ΕΤΕ.
Ο Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το 2020 η ΕΤΕ χρησιμοποίησε τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ομολόγων ύψους 1.1 διΣ. ευρώ, ώστε να απορροφηθούν πλήρως οι προβλέψεις για το COVID, αλλά και οι προβλέψεις για την τιτλοποίηση του Frontier.
«Αυτό το τελευταίο, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο δείκτης κεφαλαιακής μας επάρκειας, και να κλείσει το 2020 στο 16,7%. Σημειώνεται, επίσης, ότι το α’ τρίμηνο του ’21, αν συνυπολογίσουμε και το όφελος από τις συναλλαγές της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Frontier, ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στο 19%! Με διαφορά ο υψηλότερος ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες», είπε ο CEO της ΕΤΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!