«Η κάθε τράπεζα είναι μια ιδιωτική επιχείρηση, που διαθέτει προφανώς τη δική της επιχειρηματική πολιτική και αυτονομία ως προς τη λήψη των αποφάσεών της. Τα θέματα, ιδιαίτερα της ίδρυσης, της λειτουργίας ή και του κλεισίματος των τραπεζικών υποκαταστημάτων, εμπίπτουν στην επιχειρησιακή πολιτική που έχει το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνου Μπούμπα, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στην Αμφίπολη.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες υλοποιούν την αναδιάρθρωση του δικτύου τους, εκτιμώντας και μια σειρά παραμέτρων και δεδομένων, όπως είναι το κόστος και η λειτουργικότητα των δικτύων τους. Στο ερώτημα του βουλευτή, εάν το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παρέμβει στην διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς για να μην κλείσει το υποκατάστημα, ο υφυπουργός διευκρίνισε πως το ΤΧΣ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του. Επίσης, υπενθύμισε πως μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της, αλλά ποσοστό 27%.
Ειδικά για το θέμα της Αμφίπολης, ο υφυπουργός είπε πως σύμφωνα με την έγγραφη ενημέρωση που είχε από την Τράπεζα Πειραιώς, στην περιοχή αυτή, όπου κλείνει το υποκατάστημα, θα διατηρηθεί σε κάθε περίπτωση ανοιχτό ένα ΑΤΜ. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις του δήμου Ροδολίβους θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Νέα Ζίχνη, σε απόσταση 20 χλμ., αλλά και από το ΑΤΜ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πρώτης Σερρών, που είναι σε απόσταση γύρω στα τέσσερα χιλιόμετρα.
Στις αναφορές του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης ότι «η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί δια του Στ. Πέτσα, ότι σε κάθε δήμο θα υπάρχει ένα τραπεζικό υποκατάστημα για κοινωνικούς λόγους», ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε πως «η βούληση αυτή της κοινωνικότητας είναι δεδομένη, είτε αυτή αφορά το επίπεδο της λειτουργίας δικτύου, είτε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, είτε τη μείωση των επιτοκίων, είτε τη μείωση των προμηθειών».
Γι' αυτό, είπε ο υφυπουργός, για το δίκτυο των υποκαταστημάτων έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες «να συντονίσουν οι ίδιες τις ενέργειές τους και να δώσουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε ακόμα και αν κλείνουν υποκαταστήματα σε μια περιοχή, τουλάχιστον να υπάρχει ένα ώστε να εξυπηρετηθούν οι πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι ακόμα με τη λειτουργία των αυτόματων. Και θα ήθελα να πω και πάλι, ότι η κυβέρνηση κάνει έκκληση για την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία των τραπεζών, όσο και των επιχειρήσεων».
Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός σχολίασε πως «είναι θετικό αυτό που είδατε τις τελευταίες μέρες, όπου οι τράπεζες αναπτύσσουν και πάλι τον δυναμισμό με νέα επιχειρηματικά σχέδια, επεκτεινόμενες με εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο και στα Βαλκάνια και πιστεύουμε ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει και θα είναι πάλι οι αδιαμφισβήτητοι leaders της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνδυάζοντας έτσι το αίτημα για ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!