Κρίσιμο έτος θα είναι το 2021 για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς τη νέα χρονιά θα πρέπει να δοθεί μια λύση που να σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τη δυνατότητα που έχει να αιμοδοτήσει με νέα κεφάλαια επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ήδη από χθες οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν στα χέρια τους την πρόταση του την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company), η «Αργώ» όπως είναι η κωδική ονομασία του σχεδίου της ΤτΕ για τη δημιουργία ελληνικής bad bank, η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 40 δισ. ευρώ.
Οπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας, πλέον η πρωτοβουλία για την προώθηση και την υλοποίηση της bad bank - ή Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC), όπως είναι η επίσημη ονομασία της - βρίσκεται στα στην πλευρά της κυβέρνησης και των τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία, παράλληλα με το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ» μέσα στο 2021.
Πρόσθεσε, δε, ότι αντίστοιχες εταιρείες έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία), επισημαίνοντας ότι η Asset Management Company (AMC) θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τις τράπεζες που δεν είναι άλλες από το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών.
Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» δίνει μια σοβαρή «ανάσα» στο τραπεζικό σύστημα, δεν φαίνεται αρκετή για να λύσει το συνολικό πρόβλημα των NPLs.
Ωστόσο στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική που υπεβλήθη στη Βουλή στις 14 Δεκεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος επεσήμανε πως αν και έχουν μειωθεί τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» θα έχουμε εισροή νέων, λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία από τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ως στόχο την αποτροπή της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Επαναλαμβάνει δε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν φτάνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος και απαιτούνται συμπληρωματικές λύσεις, δείχνοντας ουσιαστικά στην κατεύθυνση της bad bank.
Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία μιας bad bank θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο. Μιλώντας στο imerisia.gr, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, κ. Γιώργος Ζαββός, είχε σημειώσει ότι ο πρώτος κύκλος του Ηρακλή βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κλείσει τον Απρίλιο του 2021, έχοντας συμπληρώσει τους 18 μήνες σε διάρκεια και τα 32 δισ. ευρώ σε ύψος τιτλοποιημένων NPEs.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της bad bank, o κ. Ζαββός επεσήμανε πως από το 2013 έως σήμερα δεν υπάρχει χώρα που να έχει δημιουργήσει AMC, παρότι τον Ιανουάριο του 2018 η Κομισιόν εξέδωσε το σχετικό blueprint το οποίο περιλαμβάνει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις για σύσταση bad bank.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!