Την έναρξη λειτουργίας Προστατευμένου Κανονιστικού Περιβάλλοντος (Regulatory Sandbox), υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων χρηματοικονομικών τεχνολογιών (Fintech) από επιχειρήσεις του κλάδου και τη δοκιμή τους πριν εφαρμοσθούν στην πράξη, κήρυξε σήμερα ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή
Επιτροπή - DG REFORM), ενώ συμβουλευτικές υπηρεσίες παρείχε η EY Ελλάδος.
To Regulatory Sandbox, είπε ο κ. Στουρνάρας, θα απευθύνεται αρχικά αποκλειστικά σε αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και θα καλύπτει υπηρεσίες που έχουν λάβει την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Μελλοντικός μας στόχος», είπε, «είναι να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής του Regulatory Sandbox, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μη αδειοδοτημένες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα να δοκιμάσουν τις καινοτόμες λύσεις τους. Επόμενη έκδοση του Regulatory Sandbox θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ιδρύματα που εδρεύουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και διαθέτουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εποπτική αρχή στο κράτος μέλος προέλευσης».
Η ΤτΕ, πρόσθεσε, δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενες Fintech επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στο Regulatory Sandbox. «Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις καινοτόμες ιδέες, έτσι ώστε να δοκιμαστούν με τη στενή καθοδήγηση και υποστήριξή μας, προτού διατεθούν στην αγορά», πρόσθεσε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι στόχοι του προστατευμένου κανονιστικού περιβάλλοντος είναι τρεις:
- Ο πρώτος είναι να αποτελέσει έναν πρόσθετο μηχανισμό, μέσα από τον οποίο θα διευκολυνθεί η διάθεση καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ή προϊόντων, με όρους όμως που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
- Ο δεύτερος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου, δηλαδή να αποσαφηνισθούν τα όρια του κανονιστικού πλαισίου εντός του οποίου μπορεί να λειτουργήσει μια υπηρεσία ενός αδειοδοτημένου ιδρύματος, καταγράφοντας ενδεχόμενα σημεία τριβής ή ανάγκης για πρόσθετες κανονιστικές παρεμβάσεις.
- Ο τρίτος είναι η προώθηση της γνώσης. «Συγκεκριμένα, η συνεργασία μας με συμμετέχοντες στο Προστατευμένο Κανονιστικό Περιβάλλον θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αμφίδρομη ευκαιρία για διάχυση και προώθηση γνώσεων στο πεδίο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Η γνώση αυτή θα μας δώσει επιπλέον εφόδια για να επικαιροποιήσουμε κατάλληλα και όπου χρειάζεται την κανονιστική και εποπτική μας προσέγγιση. Αυτό μπορεί να συντελεστεί είτε με πρωτοβουλία της ίδιας της Τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς κινδύνους και τους απαιτούμενους μηχανισμούς διαχείρισής τους, ή στο πλαίσιο ευρύτερων νομοθετικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».