Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι καταθέσεις «καύσιμο» για ανάπτυξη, αύξηση δανειοδοτήσεων και κρατικών εσόδων

Επιστρεπτέα 6: Παράταση αιτήσεων έως 24 Φεβρουαρίου/ Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

«Προίκα» 22,5 δισ. έχει η ελληνική οικονομία προκειμένου να υποστηρίξει την επιχειρούμενη ανάπτυξη το αμέσως προσεχές διάστημα. Η «προίκα» αυτή έχει προκύψει από την αύξηση της αποταμίευσης μέσα στην πανδημία.

Βέβαια το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά η τάση υπάρχει σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο και είναι απόρροια της απότομης μείωσης της κατανάλωσης με διοικητικά μέτρα και όχι λόγω της ανάλογης μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, το ποσό της αύξησης της αποταμίευσης μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και τα 5 τρισ. δολάρια.

Τι θα κάνουν οι καταθέτες με την επιστροφή στην κανονικότητα

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες από εδώ και στο εξής που η οικονομία ανοίγει και οι περιορισμοί αίρονται.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως θα ήταν παράτολμο να πει κάποιος ότι μέσα στο επόμενο διάστημα τα χρήματα αυτά ή ένα μεγάλο μέρος αυτών θα πάνε στην κατανάλωση ή σε επενδύσεις, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη.

Η ανάλωση των κεφαλαίων θα είναι αργή και σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά το σύνολο των χρημάτων.

Η ανάπτυξη όμως δεν είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθεί μόνο μέσα από την κατανάλωση ή από την ανάλωση των κεφαλαίων της αποταμίευσης. Κάλλιστα μπορεί να δοθεί ώθηση στις τράπεζες -οι οποίες πλέον διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και μάλιστα σχεδόν μηδενικού κόστους- να ρίξουν τα χρήματα αυτά στην πραγματική οικονομία, μέσω δανείων που θα παρέχουν σε επιχειρήσεις.

Φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα 

Για τις τράπεζες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, αφού εκτός από το φθηνό χρήμα που συγκεντρώνουν από τους καταθέτες, έχουν και πρόσβαση στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Κατά συνέπεια, χρήματα για δανεισμό διαθέτουν.

Εκείνο όμως που τις αποτρέπει από το να δώσουν δάνεια αφειδώς είναι το παρελθόν, που έχει δημιουργήσει γενιές από κόκκινα δάνεια. Αυτή των μνημονίων που έφτασε μέχρι και το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου και η δεύτερη της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 8 με 10 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας (Φεβρουάριος 2020 με Μάρτιος 2021) έχουν αυξηθεί κατά 22,5 δισ. Από αυτά, τα 12,1 δισ. αφορούν τα νοικοκυριά και υπόλοιπα 10,4 δισ. τις επιχειρήσεις.

Η αύξηση της αποταμίευσης, όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, οφείλεται σε τέσσερις βασικούς λόγους:

  • Αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμπεριφοράς των οικονομικών μονάδων σε συνθήκες μεγάλης ύφεσης και υψηλής αβεβαιότητας.
  • Παρατηρήθηκε αναγκαστική αποταμίευση λόγω αναβολής της κατανάλωσης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.
  • Στην προσωρινή αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων.
  • Στην ευρεία συμμετοχή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα προγράμματα κρατικής στήριξης εισοδήματος.

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου ξεκινάει η πραγματική άρση των περιορισμών και η σταδιακή επαναλειτουργία της οικονομίας, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις και στις αποταμιεύσεις. Και αυτές θα είναι η ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων που τελούν σήμερα σε προσωρινή αναστολή και η χρηματοδότηση εν μέρει της μελλοντικής αύξησης της ιδιωτικής δαπάνης.

Και τα δύο, εφόσον συμβούν, θα συμβάλουν αφενός σε μια καλύτερη δημοσιονομική εικόνα, αφετέρου στη στήριξη της ανάπτυξης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ