Νέα
  • ΓΔ: 1552.4 +0.22%
  • Τζίρος: 44,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδότηση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δάνεια έως 25.000€ για ανάπτυξη

Με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των πολύ μικρών οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με τα τρία αδειοδοτημένα από την ΤτΕ ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων – ΑFI, Microsmart, ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions -  δίνουν τη δυνατότητα για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια ύψους από 3.000 ευρώ ως 25.000 ευρώ μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ.

Το Ταμείο, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ  παρουσίασε χθες , σε ειδική εκδήλωση στην ΤτΕ, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Ισμήνη Παπακυρίλλου, η οποία τόνισε ότι «το Ταμείο Μικροπιστώσεων παρέχεται για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα».  Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία χρηματοδότησης που επιτρέπει σε κάθε μικρή επιχείρηση της χώρας -οπουδήποτε και αν βρίσκεται- να προχωρήσει σε αίτηση δανείου με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο».

Προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.100 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τα Ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων θα χορηγούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και δάνεια για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ύψους 3.000 – 25.000 ευρώ και διάρκειας 12-96 μηνών, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Για τη χορήγηση των δανείων δεν θα λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις.            

Το Ταμείο απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό με ετήσιο τζίρο έως 900.000 ευρώ.

Ειδικότερα, το Ταμείο καταβάλει για κάθε δάνειο το 60% του κεφαλαίου άτοκα ενώ για το υποπρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητας το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 75%. Το υπόλοιπο ποσοστό 40% ή 25% για τη γενική και γυναικεία επιχειρηματικότητα αντίστοιχα χορηγείται μέσω του ιδρύματος μικροχρηματατοδότησης, δηλαδή μέσω  ενός εκ των  AFI Microfinance, Microsmart, TMEΔΕ Microfinance Solutions, με επιτόκιο που δεν θα υπερβαίνει εκείνο που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Το σταθερό επιτόκιο που προσφέρουν τα τρία ιδρύματα microfinance είναι διαφορετικό για κάθε πελάτη και η μέγιστη τιμή του δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10% σε ότι αφορά το ΤΜΕΔΕ Μicrofinance Solution ενώ για ΑFI το «ταβάνι» είναι στο 16% και για την Μicrosmart στο 16,5%.  Με δεδομένο ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανείου είναι άτοκο η τελική επιβάρυνση για είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με ένα τυπικό δάνειο.

Το τελικό επιτόκιο του δανείου προκύπτει από το σταθμισμένο άθροισμα:

  • Για την Γενική Επιχειρηματικότητα: (60% * 0%) + [40% * (επιτόκιο κεφαλαίων Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων)]
  • Για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: (75% * 0%) + [ 25% * (επιτόκιο κεφαλαίων Ιδρύματος Μικροχρηματοδοτήσεων)]

 

Ειδικά σε ότι αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη σημασία της μικροχρηματοδότησης η υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρίστινα Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι  «σκοπός είναι να αυξάνεται  η συμμετοχή των γυναικών στην έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, όχι όμως ως «επιχειρηματικότητα ανάγκης», αλλά και να διασφαλίζεται η διαχρονική επιτυχία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών.»

Σύμφωνα με συμπεράσματα μελέτης του ΟΟΣΑ στην οποία αναφέρθηκε η υποδιοικήτρια , διαπιστώνεται ότι στην Ε.Ε. υπάρχει ένα κενό 7,5 εκατομμυρίων επιχειρηματιών ή, με άλλα λόγια, θα μπορούσαν να υπάρχουν 7,5 εκατομμύρια επιπλέον επιχειρηματίες εάναπουσίαζαν τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Περίπου τα 3/4 αυτών των εν δυνάμει επιχειρηματιών είναι γυναίκες.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σπουδαία συμβολή στην οικονομική δραστηριότητα, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία που θα είχε η ένταξη όλων αυτών των ατόμων στην επιχειρηματικότητα και, όλοι οι θεσμοί και οι εταίροι, να συμβάλουμε στην κατάρριψη των εμποδίων, τα οποία είναι πολλά και σύνθετα, ιδιαίτερα για άτομα που εμπίπτουν σε περισσότερες από μία μειονεκτούσες ομάδες, όπως νέες γυναίκες, γυναίκες μετανάστριες ή γυναίκες με αναπηρία.»

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η μικροχρηματοδότηση, που με τον Ταμείο Μικροχρηματοδότησης της ΕΑΤ μπαίνει στο προσκήνιο, δεν είναι απλώς ένας οικονομικός μηχανισμός, αλλά μια πολυδιάστατη προσέγγιση με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο «ικανή να γεφυρώσει ανισότητες και να συμβάλει στη δημιουργία προοπτικών για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη κοινωνία.»

Στόχος της μικροχρηματοδότησης, όπως είπε Γ.Στουρνάρας, είναι να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομία και να βελτιώσουν τη ζωή τους καθώς περιλαμβάνει όχι μονο μικρής κλίμακας δάνεια, αλλά και παροχή εγγύησης, χρηματοοικονομική εκπαίδευση και συμβουλευτική υποστήριξη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ