Νέα
  • ΓΔ: 1617.56 +0.23%
  • Τζίρος: 116,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια ελβετικού φράγκου: Οι ισορροπίες μια δύσκολης εξίσωσης - Στο τραπέζι και αλλαγές στον εξωδικαστικό

Πηγή: Pixabay

Δύσκολη είναι επίλυση της εξίσωσης που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες – περίπου 70.000 – που έλαβαν στεγαστικό δάνειο ελβετικού φράγκου και μετά την «απελευθέρωση» της ισοτιμίας με το ευρώ που αποφάσισε  πριν από δέκα χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, βρέθηκαν να χρωστούν μεγαλύτερα ποσά από όσα είχαν αρχικά δανειστεί κυρίως την περίοδο 2006-2008. Ουσιαστικά το θέμα αφορά περισσότερους από 200.000 συμπολίτες μας (μέλη οικογενειών, συνοφειλέτες, εγγυητές).

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση για τους δανειολήπτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία και για τον λόγο αυτό ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα λάβει σχετική πρωτοβουλία, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και εξετάζοντας πως  έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τότε, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από τους περίπου 70.000 δανειολήπτες του ελβετικού να κάνουν υπομονή για 3-4 μήνες ωστόσο δεν αποκλείεται η λύση να έρθει νωρίτερα αν και το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο. Αυτό όμως «δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κατανοούμε αυτό που οι άνθρωποι σωστά επισημαίνουν».

Ο λογαριασμός των ελβετικών δανείων

Σήμερα, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών βρίσκονται «ελβετικά» δάνεια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ τα οποία είναι ενήμερα και περίπου 2 δισ. ευρώ έχουν περάσει στους servicers και έχουν υπαχθεί στις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» οι οποίες όπως είναι γνωστό φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.  Αυτό αποτελεί μια σημαντική παράμετρο στη δύσκολη εξίσωση καθώς θα πρέπει η όποια λύση να ικανοποιεί τους δανειολήπτες αλλά και να μη δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΒΑ όταν η καθαρή παρούσα αξία του δανείου μειώνεται πάνω από 1% τότε χαρακτηρίζεται μη εξυπηρετούμενο (NPE).  Αυτό σημαίνει ότι για να υπάρξει μια οριζόντια ρύθμιση που αφορά 70.000 δάνεια  θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Και επί πρόσθετα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι  πολλοί από τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου έχουν αποπληρώσει τα ακριβά «ελβετικά»  δάνεια τους.

«Σενάρια – Λύσεις» για την εξισορρόπηση του κόστους

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια σειρά «σεναρίων – λύσεων» τα οποία περιλαμβάνεται το κόστος που θα πρέπει να επωμιστεί η κάθε πλευρά.

Για αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο θα είναι ολιστικό, ισορροπημένο και δίκαιο και ενδεχομένως να περιλαμβάνει και αλλαγές στο πλαίσιο τους εξωδικαστικού για τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες – servicers δίνουν τη δυνατότητα μετατροπής του δανείου από ελβετικό φράγκο σε ευρώ, με την τρέχουσα ισοτιμία,  βάζοντας «φρένο» στην υπέρμετρη επιβάρυνση των δανειοληπτών λόγω της αλλαγής της ισοτιμίας ή να ρυθμίσουν υπό προϋποθέσεις μέσω του εξωδιστικού μηχανισμού

Οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας  νομοθετική παρέμβαση, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενωσης, που χαρακτηρίστηκε ιστορική – το καλοκαίρι του 2023 δικαιώθηκε Πολωνός δανειολήπτης,  ο οποίος άσκησε αγωγή εναντίον της τράπεζας ενώ στην Ελλάδα ο Άρειος Πάγος το 2019 απεφάνθη υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων ωστόσο οι δανειολήπτες συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Ειδικά σε ότι αφορά ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» πέραν από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, το οικονομικό επιτελείο, servicers και τράπεζες αναμένει την απόφαση Αρειου Πάγου στην πιλοτική δίκης της 27ης Φεβρουαρίου – απάντηση σε προδικαστικό ερώτημα δικαστηρίου – για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στα δάνεια του νόμου Κατσέλη. Αν η απόφαση δώσει το «πράσινο φως» για τον υπολογισμό των τόκων στις δόσεις και όχι στο σύνολο του δανείου η μείωση στις ανακτήσεις εσόδων των τιτλοποιήσεων μπορεί να  ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και να καταπέσουν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ