Στην εξειδίκευση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τις τράπεζες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή προχώρησε ο Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη γενική γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα μέτρα.
Συνολικά το κόστος για τις τράπεζες - όφελος για την κοινωνία – από τη δέσμη των 10 μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ είναι η εφάπαξ συνεισφορά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που αφορά τα σχολικά κτίρια και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τη ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Το κόστος για τις τράπεζες από το «κούρεμα» των προμηθειών, το πλαφόν στις χρεώσεις εμβασμάτων με μεταφοράς χρημάτων και τις παρεμβάσεις που αφορούν στα ΑΤΜ και τις μικροσυναλλαγές μέχρι 20 ευρώ (από 10 ευρώ που ισχύει σήμερα) υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 130 εκατ. ευρώ αφορούν τις προμήθειες – εμβάσματα.
Οι μηδενικές προμήθειες για πάγιες και μη εντολές πληρωμής προς το δημόσιο, τους Δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικών εταιριών αφορούν το web και mobile banking ενώ στο γκισέ παραμένουν οι υφιστάμενες χρεώσεις καθώς δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση σε κάτι που έχει κόστος για την τράπεζας (προσωπικό καταστήματος κλπ.). Η ετήσια απώλεια για τις τράπεζες υπολογίζεται σε 35 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη ανακούφιση για τους πολίτες.
Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς τα έσοδα των τραπεζών το 2023 από τις προμήθειες που αφορούν στις «λαϊκές», καθημερινές συναλλαγές στις οποίες παρεμβαίνει η κυβέρνηση ήταν 334 εκατ. ευρώ και κόβονται στο σχεδόν στο μισό. Προφανώς οι τράπεζες έχουν έσοδα από προμήθειες που αφορούν και άλλες εργασίες – προϊόντα όπως δάνεια, διαχείριση περιουσίας κλπ.
Σε ότι αφορά την επιβολή πλαφόν 0,5 ευρώ στα εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες . Το πλαφόν αυτό ισχύει για αποστολή χρημάτων μεταξύ τραπεζών τους εσωτερικού και καταβάλλεται εις διπλούν, δηλαδή από αυτόν που στέλνει και από αυτόν που λαμβάνει το έμβασμα δηλαδή σύνολο 1 ευρώ (υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσει μόνο ο αποστολέας). Αφορά τόσο την απλή έκδοση εμβάσματος σε 2 ημέρες αλλά και τα εμβάσματα SEPA για τράπεζες του εσωτερικού. Σήμερα οι προμήθειες ανέρχονται 1,5 έως 2,5 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 5 ευρώ. Η ετήσια απώλεια για τράπεζες διαμορφώνεται στα 95 εκατ. ευρώ περίπου.
Ποιες πληρωμές λογαριασμών θα έχουν μηδενική χρέωση
Χθες, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως πλέον η πληρωμή πολλών λογαριασμών οφειλών θα έχουν μηδενικές χρεώσεις, μέσω web/mobile banking.
Αυτές θα είναι:
- Δημόσιο,
- Ασφαλιστικά ταμεία,
- Δήμοι,
- Εταιρείες ενέργειας,
- Εταιρείες ύδρευσης,
- Τηλεπικοινωνίες και ασφαλιστικές εταιρίες
Σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως αφορά τόσο σε πάγιες όσο και μη πάγιες εντολές και αφορά πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νομικά πρόσωπα.
Η Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και η μέγιστη χρέωση 0,5 ευρώ για εμβάσματα έως 5.000 ευρώ ισχύει για ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω mobile και web banking.
Ανάληψη από ΑΤΜ
Ενα ακόμα μέτρο που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκε σήμερα έχει να κάνει με τις χρεώσεις των τραπεζών για ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
Τι θα ισχύσει:
- Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ATM μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
Σημειώνεται πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα στη βουλή και θα εφαρμοστούν από μέσα Ιανουαρίου.
Δείτε αναλυτικά τα μέτρα στο επισυναπτόμενο υλικό παρακάτω:
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!